Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 21:39 - ДА ПОДКРЕПИМ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ВЕСТНИК „КЛАСА“ И ТЕХНИЯ ПРОДУКТ !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1939 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 06.08.2013 13:36


ДА ПОДКРЕПИМ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ВЕСТНИК „КЛАСА“  И ТЕХНИЯ ПРОДУКТ !


Иван Върбанов


Преди дни прочетох на сайта на СБЖ
позицията на колегата Петър Пъдев: „Да защитим колегите от „Класа“.  И тъй, като в текста бе цитирано моето име, а и бях част от екипа на вестника, бих искал да се присъединя към отправеното послание и го доразвия, като направя  няколко важни уточнения.

Изуми ме фактът, че оригиналният домейн, на който доскоро четяхме електронния вариант на „Класа" -www.klassa.bg, е откраднат?! Информацията бе потвърдена в разпространената декларация до медиите, от името на издателя Милен Герасимов и дружеството „КЛАСА БЪЛГАРИЯ“ ЕАД.

Питам се: до там ли сме го докарали?  Възможно и допустимо ли е в 21 век да се узурпира запазеното  място на медия в глобалната мрежа; да се създава дублираща информационна платформа, която да използва и злоупотребява с изградения авторитет, доверие и имидж на оригиналната медия? И след като това се случи, защо професионалната общност проявява търпимост към това явление?

От старта на вестник „Класа” и през годините след това, всички колеги в редакцията работихме упорито, за да създадем и наложим на българския пазар икономическо бутиково издание, което да има свои индивидуални стил, език и лице, своя аудитория. Част от тогавашния отбор – Иглика Горанова, Евгений Дончев, Елиана Митова, Стела Ненкова, Евгени Гаврилов и днес работят за същия бранд - вестник „Класа“, като създават съдържанието на електронния национален всекидневник на платформата classa.bg.

Относно опитите да бъде присвоен първоначално регистрирания адрес на сайта на вестника и да се прилагат  практики и действия, нарушаващи професионалните и етични стандарти в професията съм сигурен, че казусът ще има развитие в две основни проекции. Първата – арбитраж, постигане на справедливост, законност и регулация, което е функция и приоритет на съда. Втората – моралния отзвук и осъждането на интелектуалната кражба, което считам, че е функция от личната и професионална позиция и съпричастност на всеки един от нас. Защото, никой няма право да посяга или да се опитва да клонира медия и вложения труд, енергия и сърцатост на всички работили журналисти  за името й/си  през годините!

Мисля, че в  контекста на гореизложените обстоятелства е важно, гилдията да се обедини и изрази решителна подкрепа за журналистите от вестник „Класа“ и техния продукт, който те позиционират единствено и само на онлайн платформата на адрес : www.classa.bg и  www.class.bg.

Пожелавам на екипа успех, креативност и упоритост в битката да защити своята медия ! И дано скоро намери сила и възможност да възстанови печатното тяло, защото ресурс, експертиза и очакване от пазара и аудиторията за бизнес издания има!


Дигитализацията и развитието на глобалната комуникация, като че все повече изостря конкуренцията и надпреварата между традиционните и новите медии. Мнозина изследователи  си задават въпросите: кои ще са предпочитаните медии на бъдещето, до къде ще стигнат новите трансформации на медийния микс, как ще еволюират очакванията на аудиториите?  Ясно е, че дигиталните платформи стават все по- популярни, защото всички ние „живеем“ все повече в четвъртото измерение – глобалната интернет мрежа. Но, в основата на състезанието между блоговете, социалните медии, пресата, радиото и телевизията ще бъдат винаги стандартите достоверност, обективност, качеството на поднасяното съдържание, доверие в самата медия. А знаем, че то се изграждат и отстояват с  професионализъм и време.

###




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555592
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930