Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 00:34 - ЗАЩО ГО ДОКАРАХМЕ ДО 100-ТНОТО МЯСТО
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1488 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.02.2014 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗАЩО ГО ДОКАРАХМЕ ДО 100-ТНОТО МЯСТО? 

 

image

Иван Върбанов


Паднахме до унизителното 100-тно място по свобода на соловото и медиите. Трагичното и драматичното е, че тенденцията се запазва низходящо негативна. Питам се: къде е проблемът? В опитите да бъдат подчинявани медиите,  в самите медии – заради наблюдаваните отклонение при някои в стандартите на работа /наличието на субективност, корпоративни интереси, заиграване с властта и олигархията и т.н./,  в представители на колегията решили, че за някой  „просто така е по-лесно…и доходно“….?! 

А какво става с мисията им да бъдат коректив, да задават дневния ред, да бранят интересите на обществото,  да са мерило за степента на демокрацията…?! И защо все повече колеги вместо да са равноотдалечени и безпристрастни, все повече демонстрират политическите си /и не само/ симпатии или обвързаности?

Не разбирам опитите медиите да бъдат превръщани все повече в пропагандни
 платформи, които откровено да манипулират публиката. И наистина, въпросът с богатството на гледните точки на практика май в повечето случаи само се  декларира. Е, много по-лесно, убодно и доходоносно явно се оказва, да бъдат провеждани и внушавани мисловни конструкции, а не да бъдат експонирани, сблъсквани и полемизирани казуси по различни проблеми. А колко пъти се  представят всички факти и тези, като се дава възможност на аудиторията да състави своите изводи и да си изгради мнение?

Медиите и глобалната мрежа се налагат като  четвъртото измерение на днешните реалии. Свободата е отговорност и предизвикателство. Днес можеш да напишеш всичко в интернет,  в сайт, в блог,  в социалните мрежи. Но, също така, толкова лесно, можеш и да разпространиш невярна информация, да излъжеш, да подведеш, да фалшифицираш дори.  Въпросът е: кой е гарантът и кой е механизмът  за опазването на стандартите в професията, опазването на истината, етиката, професионализма? Нужна ли ни е възпитателна и морална цензура? Свободата отвори ли широко вратата за неграмотността, безчинствата  и подмяна в професията? Всеки ден гледам и все повече се дивя на посланията в заглавия, на текстове на статии, негодувам срещу поведението и езика в ефира…, срещу срещаните обиди, порнография, срещу негласната надпревара да излъчваме негативизъм и деструкция в медийното пространство. Сякаш в живота са малко простотията, трудностите, безкрайните Параграф-и 22?

….МЕДИИТЕ СА ТОВА, КОЕТО СМЕ САМИТЕ НИЕ ….

Не искам да проверявам, кое е последното място в класацията, като цифра. Разбрах!  Общо участват 180 страни. Да припомня: тази година  първи са Финландия, Холандия, Норвегия. Достойно!  Е, после  идват  Германия /14-то/, Обединеното Кралство / 33-то/, САЩ /46-то/ - защо така?.  Ние сме в компанията на Папуа- Нова Гвинея, Мавритания, Буркина Фасо, Либерия, Боливия….Пред нас са Косово, Катар и Албания. Срамно!  На опашката са Еритрея /Източна Африка, основана през 1993 г. след отделяне от Етиопия/, Северна Корея и Туркменистан /Централна Азия, бившата Туркменска ССР/ - хм, да!

Навън, в демократичните страни, се упражнява НАТИСТ НА МЕДИИТЕ, а у нас – НАТИСК НАД МЕДИИТЕ.

Защо все повече в новините слушаме кой какво казал, посочил, уточнил, заявил. И после…опровергали, отрекли, коментирали…Почти никакви задълбочени анализи, прогнози, оценки. /Изключвам агитационно-пропагандните/. Почти нищо положително и любопитно не научаваме от случващото се по света, от положителното развитие, от постиженията, покорените нови златни върхове. Само катаклизми, премеждия, клюки, сблъсъци, престъпления, интриги, трагедии, скандали, войни.  

Медиите са такива, каквито сме самите ние : свободни или не, плитко или широко скроени, обективни или преднамерени, позитивни или скандални, изграждащи или разрушаващи.....,  по наш образ и подобие !
Да не забравяме, че АВТОЦЕНЗУРАТА също е част от Свободата на словото . В страната на опорните точки!

И какъв е този напън толкова тв лица и журналисти да искат да стават политици?
Несъвместими стремления с професията! Добре, че се проявляват стряскащо навреме.
А, уж живеем в свободна демокрация. Свободни да девалвираме, да разрушаваме, да сриваме..себе си…

Да завърша с ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ според Христо Ботев

Но тежко ви и горко ви, ако похвалите някой сиромах, някой хъш или някой западнал търговец! Ако направите подобно престъпление, то работата ви е спукана. Чорбаджиите не обичат оние писатели, които турят имената им на един ред със сиромасите. Вардете се. Ако някой чорбаджия ви помоли да го не хвалите във вестника си и да го не срамите пред ония, които познават неговите "несъществующи" благодеяния, то вие го не слушайте. Маслото не разваля яденето, а похвалата не произвежда пагуба за кесията. "Кроткото агне от две майки суче" - говори българската пословица, а в пословиците се заключават стари истини. Хвалете и не бойте се. Ако някой от вашите граждани направи някое беззаконие и ако тоя гражданин ви плаща акуратно за годишното течение на вестника, то и в такъв случай вие сте обязани да премълчите и да не говорите за това беззаконие….

Писано е  от Ботев през 1874 г.....
А дали ще е актуално и през 2024?

###

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530153
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031