Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 00:04 - ИНТРИГАТА = ОТРОВА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.02.2014 15:54


   ИНТРИГАТА = ОТРОВА
  image

Иван Върбанов

Днес искам да пиша за интригантстването. В последните дни това направо е като ядрена бомба. Явлението и пристъпите на интригантстване са взели такива застрашителни размери, че направо се чудя как живеем и оцеляваме?!

Какво е интригантстването? Изключително долно деяние, което излъчва внушения с цел вменяване на проблем – личностен, междуличностен, групов. Кой се занимава с интриги? Комплексарите, неудовлетворените, злобарите, завистниците, нечестивците….

Интригантстването /клюкарстването, разпространението на лъжи и манипулации/ е създаване на паралелна мимикрираща реалност, подмяната й, които целят да унищожи и подменят образа, имиджа и възприемането на определена личност. Интригата може да настройва, да подбужда и да провежда психологическа война. Аз бих инкриминирал интригантстването като престъпление. Защото вредите и последиците са гигантски. Интригата може да скара брат и сестра, дългогодишни приятели от детството, близки роднини, семейни приятели…Интригата е бавно действаща отрова, не по-лека от цианида.И не само създаването й, но дори мълчаливото слушане и кимане с глава или препредаването й прави определен човек съучастник в психологическото убийство чрез интригата.

Припомнете си, през годините – още от детството, колко пъти сте били жертва на настроения, наговаряния на групички, интриги. И колко пъти сте бягали заради това: от училище, от квартал, от приятелска компания, дори от месторабота…Заради опитите да бъдете съсипвани, да бъдат унищожавани мечтите Ви, да бъдете вкарвани в ситуации или обстоятелства съизмерими със самоубийствено тресавище.

Има ли безобидни интриги? Категорично, НЕ ! Винаги, това е индикация за злонамереност, нечистоплътност, подлост, атака с непозволени средства, удар под пояса и винаги в гръб.

 

А защо не можем да интригуваме хората с положителен знак?
Защо клюката е най-честото оръжие за дискредитиране на конкурент на работното място, или в борбата за завоюване на определена позиция. 

 

Когато клюкарстват по наш адрес, най-грешното е да отидем и челно да се сблъскаме с източника на клюката. Това е изключително деструктивно, разяждащо и разрушително. 


Конфликтът би могъл да бъде неутрализиран с разговор очи в очи, с реплика, че знаете какво се говори за Вас и се чудите, кой ли би могъл да разпространява тези неистини. Човек не бива да се отнася така с  хората, както не би искал да се отнасят те с него. Зная, че рано или късно, винаги съдбата се грижи за това, даден човек или ситуация да попаднат в реципрочната ситуация, да има развръзка, „да се обърне палачинката“. Но, човек не бива да иска отмъщение или да търси саморазправа. Най-трудното е да бъдем смирени, да простим, да неутрализираме негативната вълна. После е лесно, просто идва ситуацията, която дава разрешение и неутрализира удара. Така е, знам го от опит!

Трябва да внимаваме много, когато говорим – какво казваме, на кого, как.

И най-важното: който вярва на слухове, си прави сам лоша услуга.

Библията: да не разнасяш лъжлив слух, да не съдействаш с неправедния и да не свидетелстваш в полза на неправдата. Не свидетелствай лъжливо против ближния.
Страшното е, когато клюката прерасне в клевета.
 

Накрая, нещо за размишление:  Бенджамин Франклин казва, че тайна може да бъде опазена от трима души само, ако двама от тях са мъртви. Показателно за това, как трябва да опазваме съкровените си тайни. Защото споделени един път, те  стават публични – рано или късно.

Там, където има любов, приятелство и разбирателство, сърдечност и любов – интригата не вирее. Сами избираме, дали да посегнем към психологичната отрова, дали да я споделяме, дали да я консумираме или да я предлагаме другиму. А от мястото, където се шири интригата, от приносителите й, от сянката на клюкарския шепот дори, бягайте бързо и далеч, без да се обръщате!  




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556248
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930