Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2016 14:45 - ЗАБРАНЕТЕ ОПАСНИТЕ КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2016 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Боя за коса причини оток, подуване и алергичен шок

image

Иван Върбанов

Часове след употреба на боя за коса – произведена от водеща престижна марка, която пласира най-новата си линия, потребителката е покосена от мощен алергичен шок, подуване и отток на цялото лице, както и мощни изменения в задната част на черепа. Налага се спешна медицинска намеса – инжекции, системи, лекарства. Потърпевшата е моята съпруга.

История, която не е частен случай.

Медиците обясняват фаталните увреждания и опасността с наличието на опасния химикал парафениленедиамин. Той присъства в 99% от боите за коса, защото гарантира трайност, устойчивост при отмиване, дълготраен ефект. Но при кумулативен ефект – достатъчно продължително натрупване в организъма може да предизвика верижна реакция, която може да предизвика задушаване, блокиране на мозъка, фатални последствия за здравето.

Затова Франция, Германия и Швеция го забраняват категорично на 100%. Заради алергичното си действие допустимата квота на присъствие е до 6% в страните от Европейския съюз.

Наличието на амоняк в боите за коса също е неприемливо. Амонякът е изключително силен алерган и е много токсичен. При продължителното му приемане той може да предизвика отклонения в психиката и сериозни заболявания.

У нас не ми е известно кой прави замерванията и контролира присъствието на този химикал в боите за коса. По принцип Регионалните здравни инспекции би трябвало да следят и да контролират нивата на безопасност на продуктите, в това число и козметичните. Статистиката сочи, че броя на тежките алергични реакции след употреба на боя за коса при жените непрекъснато нараства.

Производителите винаги препоръчват тест преди използването на продукта, но има редица примери при които след отрицателен тест се стига до алергичен шок при употребата. Специалистите обясняват прецедента с количеството и интензитета на материала върху косата.

Тестването на козметичните продукти трябва да бъде непрекъснато и ефективно. Представете си например, че такъв отрицателен ефект за човешкото здраве може да предизвика ползването на шампоан, пяна за бръснене, паста за зъби, крем за лице, пудра и т.н. Необяснимо е защо на пазара има продукти, които могат да причинят поражения на здравето?

Как въобще съществува опасна козметика на пазара? Главният държавен здравен инспектор може да разпорежда проверки, а контрол би трябвало да извършват и здравните инспектори. Но колко са случаите на заведени дела срещу некоректни производители? А колко са спечелените дела по казуси на причинени заболявания или поражения след употреба на боя за коса?

Докато чакаме ефективен контрол от Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, докато се надяваме на адекватно законотворство, ефективното оръжие е обмена на информация за опасностите на пазара. Да живеят социалните медии!

Преди дни Меги пострада от употребата на боя за коса. Абсолютно подобна е историята, която описва английският Mail Online - http://www.dailymail.co.uk/…/Mother-hospitalised-days-aller… . Не искаме да предявяваме съдебни претенции към никого. Но трябва да говорим за рисковете и реалните опасности при употребата на козметични продукти, които могат да сполетят всеки. Докато се намерят ефективни решения – забрана на химикалите и 100% естествени и натурални съставки.

Бъдете внимателни и не се предоверявайте при употребата на козметични продукти. Засега! Защото марка или бранд може наистина да промени напълно Вашата визия. Но, това не винаги е за добро!

imageimage

image

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550828
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930