Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 21:22 - Google спря търсачката си в Китай
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
1



Google закри търсачката си на китайски език и заяви, че се отказва от плана за развиване на бизнес в Китай. Американският гигант заяви, че не е склонен да цензурира информацията в търсачката и се оттегля от страната. Много въпросителни остават за дейността на Google в Китай. С прекратяването на услугите за китайските потребители Google ще понесе и загуби заради своя дял от пазара на реклама. Съдбата на свързаните с Google индустрии като продажбите на мобилни телефони, които използват операционната система, базирана на Linkus – Аndroid, също ще бъде засегната. Дъщерните дружества на компанията и изследователските отдели са съкратени, като така работата си загубиха 300 софтуерни инженери и още толкова служители по продажбите и рекламата.
Посетителите на Google автоматично се пренасочват към google.com.hk. Обслужването е на китайски език, а в Хонконг, където е новата база на страницата, Google не е задължена от закона да цензурира търсенията.

Реакцията на Пекин бе остра и гневна. Властите разпространиха официална декларация на държавния съвет на КНР и изявление на говорителя на китайското външно министерство Цин Ганг, според които страната има право да филтрира съдържанието, което се счита за вредно за обществото и националната сигурност. Според тях Google е нарушила писменото си обещание, поето с влизането на китайския пазар. Според законодателството чуждестранните компании трябва да спазват законите безапелационно, а въпросът с цензурирането на информацията не подлежи на коментар. Така властите в КНР могат да отговорят с блокиране на достъпа до услугите на Google, както и You Tube, Facebook и Twitter, което ще засегне 350 млн. потребители на интернет.

Google отговори, че е против политизирането на търговските отношения и изрази възмущението си от отправените обвинения. Цензурирането на каквато и да е информация е крайно неприемливо, е становището на мениджмънта на компанията. Резкият обрат в отношенията между Google и китайското правителство идва на фона на обтегнатите връзки между Вашингтон и Пекин заради Тибет, Тайван и по теми от търговско икономическото сътрудничество.

Независимо от всичко за много хора действията на Google се възприемат като борба срещу цензурата, налагането на която е нарушение и на основните човешки права.

„Гугъл“ съобщи, че е готова да започне използването на високоскоростен интернет с помощта на кабел под Тихия океан. Така освен връзка на Google и САЩ с азиатския пазар, ще се предложи на потребителите достъп до голямо количество нова честотна лента, а и потребителите ще получат по-бърза скорост на връзката от 7.68 терабайта. Финансирането е на стойност 300 милиона долара от Google в партньорството с The Unity Consortium, включващ 65 азиатски фирми в областта на телекомуникациите.


Тагове:   Китай,   google,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551331
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930