Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2010 20:02 - Полша си взима "Последно сбогом" със загиналите в Смоленския лес
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 100 000 поляци във Варшава изпълниха най-големият площад Пилсудски  в полската столица , под звуците на погребалната меса изпълнена пред мемориала в чест на 96-мата загинали в авиокатастрофата миналата седмица в Смоленския лес. Броят на скърбящите дошли да вземат последно сбогом с  Лех Качински надхвърлят 180 000 за последните няколко дни, като някой от тях чакаха по 14 часа. Сред тях бяха и членове на „Солидарност” – национално освободителното движение, което поддържаше полския президент  и което прерасна в профсъюз.

 

Имената на загиналите, начело с президента Лех Качински и неговата жена- Мария и единственото им дете Марта, както и брата на президента-  Ярослав бяха прочетени на фона на спуснатите национални знамена, които са  с  траурни черни ленти. „Нашият свят  рухна за втори път на това място”, каза Бронислав Комаровски по повод трагедията в Катин и  масовите убийства на полски офицери по времето на Втората световна война. Трагедията от разбиването на правителствения Ту- 154 причинена от човешка грешка,  е втората разтърсваща по своите мащаби след смъртта на Папа Йоан- Павел Втори преди пет години.  

 

Траурните тържества ще траят два дни във Варшава. След поклонението пред тленните останки на президента Качински и неговата съпруга, които са в готическата катедрала „Свети Йоан” в съботната вечер, утре те ще бъдат транспортирани в Краков с военен транспорт за извършване на държавното погребение.

 

Заради въздушната блокада над Европа, породена от природните стихии,  Шведският крал Карл XVI Густав и министърът на външните работи на страната - Карл Билдт, отмениха своето посещение в Краков, както и президентът на Финландия –Тария Халонен.  Министър председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро и крал Хуан Карлос I  и кралица София, също няма да присъстват на утрешното официално погребение на президента Качински. Невъзможност да пристигнат са заявили и делегациите на Египет, Македония, Индия, Япония, Южна Корея, Мексико, Ноза Зенландия и Пакистан. Президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев са потвърдили категорично присъствието си, въпреки усложнената въздушна обстановка.

 

Всички летища в Полша остават затворен за полети в това число и тези в Балиц и Краков, където ще кацнат ВИП самолетите на правителствените делегации. Траурната церемония, която е предвидена  за  неделя, ще започне в 8 ч сутринта,  с меса в  римо-католическата балазилика   от 13 век  „Св.Мария” . Телата на загиналите ще бъдат погребани в Стария град в историческия Вавелски  хълм.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2547872
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930