Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 15:22 - АДФК и Сметната палата проверяват законосъобразността на харчовете в БНТ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
0



 

АДФК и Сметната палата проверяват законосъобразността на харчовете в БНТ

 

  • Липсвала е целесъобразност при разходване на средствата до сега – сочи анализа на новия мениджмънт

 

 

 


 

Като „професионален, обективен и успокоителен“ определи анализът за финансовото състояние на БНТ председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, който бе изготвен и представен на членовете на регулатора от мениджърския екип ръководен от Вяра Анкова. Основните акценти в него - на база на трудно събраната и огромна по обем документация - рисуват фактологията съпътстваща решенията и действията на предишното ръководство на обществената телевизия като цяло, но и по отношение на горещите теми предизвикали полярни дискусии - изграждането на Студио1, реализацията на опаковката, бюджетите на предавания като продуцираното от Димитър Цонев „В неделя с...“. Данните представени на СЕМ повдигат завесата на мита за криминалния привкус или наличие на корупционни схеми, източвания и т.н., въпреки че не дава никаква сигурност относно това каква конкретно е обективната истината. Именно поради тази причина доц. Лозанов коментира, че констатациите от доклада ще бъдат предадени на компетентните органи - АФК и Сметната палата, които да извършат своята проверка и да установят отговорността и виновността (ако има такава), което е в унисон с общественото очакване. Това е необходима стъпка и сред крачките, които се правят за излизането на телевизията от кризата.

 

„Анализът обаче не води до инструментите за преодоляването на сегашното незадоволително състояние“, каза Лозанов. По думите му, най-важният акцент в инструментариума трябва да е насочен към програмата, в която трябва да бъда влязат рейтингови предавания.

Председателят на СЕМ препоръча да се преосмисли и пренаредят приоритетно дяловите съотношения в схемата.

 

Необходимо е да се върнат рейтинговите прагове в БНТ по отношение на големи части от програмата, добави Героги Лозанов.

 

БНТ няма печалба, което налага условното разделение на паричните потоци които идват от държавата да се пренасочват към предавания с обществена функция, а останалите продукции да се менажират и да бъдат на собствена издръжка от спонсорства и приходи.

 

Лозанов уточни, че това ще бъде разписано и в новите текстове на Закона за радио и телевизия, който се подготвя от председателстваната от него работна група сформирана от правителството.

 

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова обясни, че БНТ е в агресивно търсене на спонсори и рекламодатели в контекста на реализацията на новата търговска политика, която трябва да генерира приходи и която е фундаментален приоритет на новоназначения шеф на маркетинга Петя Стоянова. Медията е кандидатствала за финансиране по проекти както пред евроинституции, така и в партньорство с бгведомства.

 

Разграничаването на двата типа предавания от мениджмънта на „Сан Стефано“ 29 – некомерсиални предавания с обществена функция финансирани от държавата и комерсиални издържащи се от реклама и спонсорства ще отключи и разглеждането на исканото от БНТ увеличение на рекламното време.

 

„Важното е да се разбере коя част се финансира от държавата и коя не“, подчерта шефът на регулаторния орган. „Създаден е фалшив бюджет в който са включени нереални стойности. Държавата трябва да провери всичко, защото нейните пари са похарчени по неправилен начин“, коментира Лозанов и допълни, че е важно намирането на отговорите на въпросите за причините, виновността и (не)целесъобразността на действията довели до днешния финансов срив в БНТ.

 

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова съобщи, че в четвъртък излизат резултатите от обявената филмова сесия, като бе категорична, че производството няма и не може да спре при никакви обстоятелства.

Програмната колегия продължава работата по оценяването на предаванията и номинациите за новите продукции, като успоредно с това върви и хармонизиране с европейските изисквания за параметри на обществена програма. От средата на ноември тръгват обновените предавания, а новите ще се появят на екран от януари 2011г. Продължава делото с БТК, като паралелно се водят преговори за постигане на взаимноизгодни компромиси. По отношение на съдебните процедури за вземанията на БНТ към момента няма влезли в сила решения. Активен е диалогът и с доставчиците на права и услуги за намиране на ефективни решения.

 

Иван Върбанов,
12.10.2010

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   бнт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551716
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930