Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 16:48 - БИ БИ СИ с 16% орязан бюджет заради кризата
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
0



БИ БИ СИ с 16% орязан бюджет заради кризата

Лицензионната такса – замразена за шест години

 

Коалиционният кабинет на Великобритания заяви, че бюджетът на БИ БИ СИ ще бъде намален с 16% в контекста на тоталните спестявания, направени във всички държавни ведомства. Финансовият министър Джордж Озбърн обяви пред депутатите, че корпорацията поема финансирането на BBC World Service, както и частичното финансиране на уелският тв канал S4/C и разходите за пускането в действие на широколентовия интерент достъп в селските райони. Рекапиулацията на Озбърн е, че това ще спести на правителството 340 млн. лири от общите данъци.

 

Тръстът на корпорация БИ БИ СИ обмисля подаването на оставка, заради плановете на правителството да прехвърли разходите за годишна лицензия, която е в размер на 556 милиона лири годишно да сметка на корпорацията. Председателят на БИ БИ СИ Тръст сър Макъл Лайънс , който официално обяви, че излиза от борда през следващата година - отказа да отговори на въпрос, дали той и други членове на настоятелството – включително бившият директор на ITV- Дейвид Лидимент, Патрисиа Хъдсън – оглавяваща независимата телевизионна комисия и инвестиционният банкер Антъни Фрай също са подали оставка. Той потвърди обаче намеренията на правителството да не финансира BBC World Service. Макъл Лайънс коментира, че казусът с финансирането е достатъчно конкретно разположен във времето – финансирането на World Service до 2014 е регламентирано със споразумение подписано през 2006г. от страна на правителството.

 

По повод преговорите с кабинета, той разкри, че те са били изключително трудни и пред Би Би Си са очертани и дефинирани ясни финансови ограничителни граници, но редакционната независимост на корпорацията се запазва, успоредно с правото на изпълнителната власт за взимане на решения относно откриването или закриването на отделни служби в корпорацията. Би Би Си се отнася резервирано към идеята, която ще принуди корпорацията да направи значителни съкращения в радио и тв бюджетите си, които се финансират от общия бюджет от лицензни приходи и такси.

 

„Очевидно, че рестрикциите по отношение на Би Би Си са в следствие на икономическите предизвикателства, които изискват да се пристъпи към ефективни спестявания , като очакванията са след 2016-2017 фиксираната лицензионна такса да бъде увеличена“ каза председателят на Би Би Си Тръст.

 

От своя страна директорът на БИ БИ СИ Марк Томпсън разясни, че замразяването на нивото на лицензионната такса на практика ще доведе до спад от 16% на финансовите постъпления за компанията. По думите му, запазването на качеството е най-важният приоритет в работата на БИ БИ СИ, като призова политиците, внимателно да преценят последиците при взимане на окончателно решение. Въпреки обстоятелствата БИ БИ СИ остава силна и независима медия и през следващите шест години. Ефективността на реформите ще продължат да бъдат ключов фактор в развитието, но приоритетите остават отстояването на завоювания престиж и високо качество на програмите.

--


Тагове:   бюджет,   ОРЯЗАН,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529612
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031