Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 16:30 - "Уикилийкс" разкрива 390 000 документи за войната в Ирак
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0



"Уикилийкс" разкрива  390 000 документи за войната в Ирак

"Уикилийкс" (warlogs.wikileaks.org ), сайтът, който през последните месеци публикува огромно количество секретна информация на Пентагона за войната в Ирак, е предал на британския вестник "Гардиън" стотици хиляди документи, уличаващи иракските сили за сигурност в тормоз на затворници, убийства, мъчения и изнасилвания.

 

Според документите Съединените щати са знаели за издевателствата на иракските полицаи и войници, но не са извършили разследване. "Гардиън" е получил 390 000 документа преди публикуването им в "Уикилийкс". "Гардиън" твърди, че документите доказват, че Вашингтон не е предприел действия срещу издевателствата на иракските сили за сигурност. Американските власти твърдят, че всички подобни престъпления, за които са имали информация, са били съобщавани на отговорните иракски органи.

 

Поверителните документи на американската армия, публикувани от "Уикилийкс", разкриват истината за войната в Ирак, заяви основателят на сайта Джулиан Асандж на пресконференция в Лондон. Той обяви, че предстои публикуването на нови секретни документи - за войната в Афганистан. Пресконференцията в един от големите хотели в центъра на британската столица бе пазена в тайна до последния момент преди началото й. Телевизиите Би Би Си и Скай Нюз излъчиха първите кадри от сцената, където трябваше да вземат думата петима членове на екипа, работил върху документите.

 

Според "Уикилийкс", те представляват най-масовото изтичане на информация в историята на американската армия и излагат на показ кървавата баня в Ирак. По време на война атаките срещу истината започват доста преди началото на конфликта и продължават доста след края му. Така коментира Джулиан Асандж решението на армейското командване в САЩ да запази в тайна изтезанията и броя на жертвите, дадени при операциите, също и критиките на Пентагона и НАТО срещу изтичането на поверителни данни.

 

Проучването на докладите, събрани от армията на САЩ, дава възможност да се научат подробности за близо 109 хиляди убити в Ирак, включително 66 хиляди цивилни лица,съобщи Асандж. Възможно е британските сили в Ирак също да са замесени в документирани нарушения, което би могло да стане основание за искове пред британски съдилища, отбеляза на пресконференцията Фил Шайнър, адвокат на правозащитната организация "Пъблик интерест лойърс".

 

"Уикилийкс" скоро ще публикува още 15 хиляди документа за продължаващата война в Афганистан, в допълнение на вече публикуваните от организацията 77 хиляди "афганистански" документа, заяви Асандж. Малък брой репортери от големи световни медии били допуснати от "Уикилийкс" да се запознаят в течение на 3,5 часа с "внушителен брой" секретни книжа; предварително обаче техни колеги от други издания получили "привилегирован достъп, за да проучат подробно частиците от пъзела". Желаещите могат да се запознаят със съдържанието на документите на адреса на сайта, но снощи той отказа, претоварен от множеството заявки на потребители.

 

"Това е първото истинско изложение на тайната история на войната, винаги укривана от американското правителство", обявява в уводната част "Уикилийкс". Докладите, оформени в телеграфен стил, обаче са пълни със съкращения, задрасквания и изрязани места, което понякога ги прави почти неразбираеми. Целта е да се прикрие самоличността на засегнатите лица, да бъдат изтрити всякакви лични данни и сведения, подсказващи мястото на събитията. Мярката очевидно е взета, за да се предпази сайтът срещу нови обвинения от страна на властите в САЩ и на НАТО, според които разкритията на "Уикилийкс" поставят под заплаха живота на войниците, посочва АФП.

 

Автори на докладите изглежда са командири на американски части, които изреждат разпокъсани факти, сякаш са съдебни секретари. Предвидено е търсенето на отделни документи да става чрез ключови думи, но много от най-очевидните - имена на държави примерно, са изличени като предпазна мярка.

 

В някои от докладите за периода от 1 януари 2004 до 31 декември 2009 г. излизат наяве един по един случаи на изтезания, извършвани от иракските сили чак до миналата година.

 

Задържан иракчанин например твърди, че "иракски полицаи му вързали очите и го налагали с кабел две нощи наред" край град Рамади през 2008 г. Друг описва как миналата година бил арестуван у дома си и закаран в иракски военен щаб "с ръце, вързани отзад, фиксиран в принудителна поза" и как бил "удрян с предмет по ходилата".

 

Документ, приписван на "Ал Кайда", разказва за планирани обезглавявания на западни журналистки, работили в Ирак през 2005 г. Други доклади се отнасят до бойни действия като сражението при Фалуджа през 2004 г., една от най-кървавите битки по време на войната. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" осъди изстъпленията, описани в документите и запита дали американските власти са нарушили международното право, като са предавали задържани на иракските сили, след като са знаели, че те извършват издевателства "в наистина шокиращ мащаб".

 

Изтеклата информация засяга и други теми, включително безпокойството на САЩ, че Иран е подготвял и снабдявал иракски бунтовнически групи. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че "въпреки че някои случаи на тормоз са били разследвани от американците, на повечето изглежда не е било обърнато внимание". Американските войници първо съобщавали на своите офицери за издевателствата, след което искали от иракчаните да разследват случаите. "Амнести интернешънъл" подчертава, че хиляди иракчани, задържани от американските сили от началото на 2009 до юли 2010 г. са били прехвърлени под иракски надзор, съгласно споразумение, в което липсва клауза, гарантираща спазването на човешките им права.

 

Документите от военното разузнаване, публикувани от "Уикилийкс", разкриват подробности около опасенията на Вашингтон, че ирански агенти са подготвяли, въоръжавали и направлявали "наказателни отряди" в Ирак. В един от документите от 31 октомври 2005 г. се твърди, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция ръководи поръчани от Иран убийства в Басра.

 

През август т.г. посланикът на САЩ в Ирак заяви, че според него една четвърт от американските жертви в страната са причинени от бунтовнически групи, подкрепяни от Иран. Над 4400 американски войници загинаха в Ирак от началото на войната през 2003 г. Всички американски войски трябва да се изтеглят от страната до края на следващата година.

 

Пентагонът разкритикува остро "Уикилийкс" за разкриването на строго секретна информация. "Осъждаме "Уикилийкс" за това, че кара хора да нарушават закона, да разпространяват класифицирани документи, след което великодушно споделя тази тайна информация със света", заяви прессекретарят на Пентагона Джеф Морел.

 

Американското военно министерство омаловажи сензационността на разкритията в новия пакет от документи с аргумента, че за събитията в тях е било съобщавано навреме.

 

Според Пентагона истинската опасност в ситуацията се крие в това, че благодарение на изтеклата информация екстремистите в Ирак могат да научат имената на местните колаборационисти и да им отмъстят, или да се сдобият с разузнавателна информация за американските операции.



Тагове:   Ирак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529068
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031