Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 00:37 - През 2012 г. очакваме ръст на рекламата до 4 % в нетни стойности!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 815 Коментари: 0 Гласове:
0



През 2012 г. очакваме ръст на рекламата до 4 % в нетни стойности!

2012 година ще бъде белязана от ръст за рекламния пазар в диапазона 3-4% в нетни стойности. Глобализацията ще окаже своето благоприятно влияние за този оптимистичен тренд. Такава е прогнозата на председателя на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) Красимир Гергов, която той направи по време на откриването на шестнадесетия поред форум на рекламния бранш AdForum 2012. Събитието на рекламистите отчита традиционно постиженията на индустрията и трасира новата посока за търсенето на ефективна и успешна комуникация, като прави снимка на пазарните тенденции.
По думите на Красимир Гергов ръстът е обусловен и от няколкото планирани от държавата стратегическите големи бюджети, сред които е и този, предназначен за дигитализация, в размер на 15 млн. лв, като около 10 млн. лв. от него ще бъдат изхарчени на пазара. “Очакват се и няколко обществени поръчки, които по-сериозно ще повлияят на рекламата, особено в пресата. На фона на задаващото се Европейско първенство по футбол, което ще донесе рекламни инвестиции около 1 млн. лв.”, посочи председателят на БАКА.
След като прие новото си име и лого, асоциацията по предложение на председателя промени и своя устав. Така след изтичането на тригодишен период на ротационен принцип двамата заместници ще получават управленски мандат, уточни Красимир Гергов.
Според направения от Гергов анализ телевизионната реклама е увеличила през 2011 г. своите брутни обеми с 8.4% , докато нетните спадат с 4.7%, за което говорят данните на GARB. “Това означава, че телевизионни оператори са направили дъмпинг, който се изразява в една разлика от 13-14%. Не зная дали всички телевизии са го правили, но някои от тях със сигурност, след като виждаме такава голяма разлика между брутните и нетните обеми в сравнение с предишната година”, констатира Гергов. При радиото не би могло да се даде точна картина на брутните приходи, но там нетните бюджети са намалели със 7.2%. По думите на председателя на БАКА при външната реклама също се наблюдава сериозен дъмпинг, защото там не само е намалял брутният обем, но нетният пада с 21%.
“В интернет нещата са положителни отново в сравнение с останалите медии и там нещата са регулирани. Увеличението на брутните обеми е 16%, а на нетните съответно 11%.
“През годините 2008- 2011 пазарът пада от 790 млн. лв. бруто до 702.77 млн.лв. Най-ниските стойности са отчетени през 2009 г. - 647.33 млн.лв. Съотнесено към тях за миналата година показателите са оптимистични. 2011 г. завършва с нетни приходи от 309 млн. лв.”, обобщи Красимир Гергов.

Какъв беше пазарът през 2011 г.?

Управителят на „Пиеро 97“ Иво Цеков е категоричен - нетните разходи за реклама на база глава на населението бележат силен спад, като достигат 43.90 млн. лв. Въпреки отчетения ръст на рекламата през 2011 г. на нетна база картината е коренно различна.
Според анализ, базиран на данни на TV Plan/TNS / GARB, от „Пиеро 97“ отчитат, че за предходната година телевизията заема по-голям пазарен дял с около 2%, радиото и пресата отбелязват спад по брутните официални стойности, които не отчитат реалните нетни бюджети. Ръстът спрямо 2010 г. за интернет е +15%, за телевизията +8%. Спадът в стойности съответно е -5% за външната реклама; -7.25% в радиото; - 4% в пресата.
За 2011 г. обобщените данни показват спад на рекламния пазар с около 6%. Увеличение на брутните рекламни бюджети се наблюдава при телевизията от 65% през 2010 г. на 67.7% тази година и интернет от 4% на 4.1%.

Топ 10 на рекламодателите

В челната десетка на браншовете по брутни бюджети водят козметиката, храните, телекомуникациите, фармацевтичните продукти. Топ 10 се води от Procter & Gamble, Nestle, „Мобилтел“, следвани от L‘Oreal, Globul, „Крафт Фуудс“, Henkel, а след тях се нареждат Vivacom, „Фикосота Синтез“, Lidl. Повечето браншове отчитат спад на рекламните си бюджети с изключение на фармацевтичните продукти, които отчитат съществен ръст.

Телевизията - медията с най-голям дял

Рекламните бюджети в ТВ в брутни стойности за 2011 г. според TV Plan/TNS / GARB бележат ръст от 8.4%. Според „Пиеро 97“ обаче картината е точно обратната – и агенцията регистрира спад в нетните бюджети от -4.7%. Според разпределението по пазарни дялове между телевизионните оператори по данните на TV Plan/TNS / GARB сред състава на играчите настъпиха незначителни промени – ефирните телевизии останаха 17, спътниковите и кабелните – 104 на национално ниво, а в нишата на местните регионални и кабелни тв канали - 119. Основните бюджети на големите рекламодатели бяха концентрирани към националните телевизии и техните нишови канали, като останалите се бориха за отделни сделки с все по-ниски стойности. Тенденцията още от 2009 г., която се превърна вече в практика, за повече реклама срещу все по-малки бюджети и “изстискване” на всевъзможни бонуси продължи и през 2011 г. с пълна сила.

Промени в тв медиите

От 22 януари 2011 г. PRO.BG окончателно изчезна от ефира, като на нейно място се появи bTV Action. На 8 март пък стартира новият женски канал на Fox-Utilisima, който беше лицензиран в началото на март и напълно ребрандиран като 24 Kitchen. Новата икономическа телевизия Bulgaria on air стартира на 9 септември на честотите на варненската М-SAT, като се позиционира с информационна и бизнес насоченост и е част от медийната група „България он ер“. В средата на октомври миналата година се появи и БНТ2 – като наследник на закритата ЕФИР 2, и която се излъчва на мястото на петте регионални центъра – София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. В края на февруари 2011 г. стартира и новият канал за БГ поп, рок и ар енд би музика – BOX TV, който се разпространява основно от blizoo.

Прогноза за 2012 г.

През първите два месеца на 2012 г. се регистрира намаление на рекламните бюджети спрямо нивата през 2011 г. , което се обяснява основно с колебанията на пазара и икономическите процеси. Все пак през годината се очаква ръст на рекламните инвестиции на годишна база в диапазона 3-5% в нетни стойности.

Ситуацията в пресата

Тук наблюдаваме реален спад от -4%, а в нетни стойности показателите са доста аналогични – свиване с – 3.6%. За първите месеци на тази година от три години насам се наблюдава ръст от 5% , докато за списанията спадът е по-висок -15%. Обяснението е в наличието на реклама по обществени поръчки във вестникарските издания, включително и регионалните, както и отразяването на местните и президентските избори през 2011 г.
През 2011 г. бюджетите за печатна реклама на най-големите рекламодатели в сектора - автомобили, финансови институции, телекомуникации, недвижими имоти, модни марки, останаха на “кризисните” си нива. Независимо от липсата на унифициран одит и прозрачност в пресата по отношение на
тиражите, през 2011 г. е налице сериозен спад в официално обявените от медиите тиражи в сравнение с предходната година. Рекламодателите вече “закономерно” изискват все по-високи отстъпки от предложените им, а
медиите също “закономерно” им предоставят извънтарифни отстъпки и промо-цени, както и безплатни публикации под формата на бонуси. В тази “борба за оцеляване” не се спазват никакви правила, освен древното балканско правило “сделка на всяка цена”. През 2011-а пресата запазва своя дял в общия рекламен микс -14%, за разлика от видимия в периода 2007 – 2010 г. спад от 2 до 4% на година.

Интернет рекламата - в подем

За 2011 г. спрямо 2010 г. наблюдаваме увеличение на брутните бюджети с 15% и с около 11.4% увеличение на рекламните инвестиции на нетна база. Дигиталната реклама през 2011 г. достигна дял от почти 8% и в медийния микс изпревари радиорекламата. Интернет е единственият медиен канал с ръст през 2011 г. Рекламата във Фейсбук скочи със 100% спрямо нивата от 2008 г. Водещите браншове в интернет рекламата са финансовите институции, телекомуникациите, автомобилите и свързаните с тях индустрии. По типове онлайн кампании дисплейната реклама е с най-голям дял – повече от 80%, рекламата на клик е успяла да вземе само 10% дял. Най-голямата част от рекламните бюджети отиват за новинарските сайтове. И още за тенденциите – Фейсбук привлича повече от половината активни интернет потребители и доста рекламни бюджети. По официални данни, социалната мрежа се ползва от около 2.3 млн. българи. Google остава с лидерска позиция при търсенето по ключови думи – 98% дял.
Като цяло родният онлайн пазар е много динамичен и интересен. Очакванията са интернет рекламата да расте, като се предвижда ръст между 6% до 8% на нетните приходи. През годината ще бъдем свидетели и на по-сериозното включване на мобилната реклама, която е със сериозно голям потенциал.
“Трансформациите на медиите в интернет средата не е асимилация или доминиране. Сега вече всичко се променя – съдържанието, комуникацията, езикът, насочеността. Съдържанието трябва да бъде реформатирано според онлайн потребителя. Трябва да се отчита начинът на консумация и търсенето на информацията. В интернет средата вече имаме преимуществото да ползваме архив и неограничението да търсим. За това майсторството е да се създаде такава онлайн медия, която да предлага желаната от потребителите информация. Цялостната комуникация вече е променена и тя борави с огромен набор от инструменти, които трябва да се овладеят и използват”, коментира специално за “Класа” Иво Цеков, управител на „Пиеро 97“.
 


Иван Върбанов, в."КЛАСА"
София, 03 април 2012



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529640
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031