Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 01:09 - VIII Световна среща на българските медии - откриване
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2012 01:19


 VIII Световна среща на българските медии

                                      

 

Й.Фанкъдова, кмет на София:
“Медиите имат ключова роля за изграждането на духовността”

  •  Изложбата “Родени свободни” ще гостува в НС по покана на председателят на парламентарната медийна комисия  Даниела Петрова, която ще  инициира съвместни културни прояви и  проекти с Националната библиотека на Румъния

 

 

 

·         

 

 

Иван Върбанов,

пратеник на “Класа”

 

 

“Освен източник на информация и правото да бъдат коректив с критичен поглед върху събитията както в страната и света, вярвам, че медиите имат още една ключова роля: заедно с училището, те са важен фактор за издигането на духовността като ценност в обществото.” Това каза кметът на София Йорданка Фанкъдова, която даде старта на Осмата световна среща на българските медии – Румъния 2012, заедно с генералният директор на БТА Максим Минчев. “Сигурна съм, че българските медии по целия свят имат това свое съзнание, помагат на хората наред с проблемите заради кризата да обърнем внимание и на духовните ценности”, заяви Фандъкова на официалната церемония, която се проведе във Военния клуб в румънската столица.   Столичният кмет е гост за трети път на медийния форум след  срещите в София и Виена.

 

 

Срещите, които организира за осма поредна година  БТА и Асоциацията на българските медии по света е пример за сътрудничеството и ролята на градовете и особено градовете столици за регионите в Обединена Европа. “Това, че срещата се провежда в столицата Букурещ – страната с която България изминава общ път на интеграцията си в ЕС, има общи проблеми и търси решения, е важно и значимо, заради партньорството ни и диалога  за успоредно приобщаване и развитието на общи приоритети за устойчивите региони”, подчерта Йорданка Фандъкова.  И това е така, защото в днешна обединена Европа, икономическият успех често зависи от способността на отделния регион да създаде  връзки и сътрудничества с други региони. “В този смисъл, София и Букурещ имаха успешно сътрудничество през 2011г.,при провеждането на две изключително важни срещи в нашата столица – бъдещата кохезионна политика на ЕС 2014-2020 и ролята на балканските столици. От последното събитие ние излязохме с една обща позиция, която се прие изключително добре в ЕК а именно, че ролята на европейските столици е изключително важна, нараства и съответно ресурсите трябва да бъдат съсредоточавани там където има най-голямо струпване и движение на хора”, каза Йорданка Фандъкова.

Кметът на София проведе срещи с кмета на Букурещ, които дадоха възможността да се обменим опит и знание и добрите практики в редица  важни сфери - транспорт, осветление, екологията. В международните връзки посредничеството на медиите е изключително важно, в контекста на откриването на повече възможности, които предоставя ЕК.

 

 

“Безспорна е силата на бързата и точна информация. Чрез вас – медиите в България и по света става възможно и привличането на активното гражданско участие. За мен то е изключително важно и е решаващо в търсенето за решаването на проблемите на града”, призна Йорданка Фандъкова.

По думите и сред важните каузи, които ще обединяват хората в следващите месеци е и кандидатурата на София за европейска столица на културата. “Аз съм сигурна, че като съграждани сме съмишленици в работата както за града, така и за страната ни в усилията да привличаме все повече инвестиции  и туристи”, коментира столичния кмет. “Радвам се ,че на медийния форум  са и кметовете на Русе и В Търново – също градове кандидати.  Ние сме конкуренти, но тази надпревара е според мен само начин за повишаването на качеството и активността на хората. Така, че ще се радвам да обменим опит в това отношение”, обобщи Фандъкова.

 

 

Председателят на СМЕ доц. Г. Лозанов:
“Важно е нашата колегия да се превърне в професионална и гражданска гилдия”.

По време на официалното откриване на медийната среща,  председателят на СЕМ доц. Г.Лозанов, който е сред доайените на форума даде висока оценка за мисията му. “Смятам, че това събитие е уникално по рода за  медийния живот. Форумът има много лица. Смятам, че това което е най-вълнуващо в срещите е възможността една журналистическа общност да се превърне в гилдия и от някакви абстрактни имена, да се видим като хора, да бъдем в контакт и да се обединяваме около важни консенсунсни теми.”

Доцент Лозанов направи аналогия с пиесата  “Догодина по същото време” на Бърнард Слейд, като аналогия между форума и важността на годишните събирания на гилдията.  “Да, само на тази среща успяваме да се вгледаме един в друг и да си кажем най-важните неща, които сме натрупали през годината. Важно е нашата колегия да се превърне в професионална и гражданска гилдия. Тези срещи са важни и за българската медийна среда, заради солидарността на гилдията, заради отстояването и налагането на стандартите,  по които се защитаваме и работим, което е гаранция за независимостта на медиите. Колкото повече ние сме гилдия, толкова по-малко ще бъдат външните влияния”.

 

Медийният експерт изрази позицията си, че националната идентичност днес не е териториална. България днес е на всякъде по света. “Идентичността напусна териториите и в това отношение, медиите имат своята особена роля сред този глобализиращ се поглед към идентичността. България вече не е само една територия а емоция, близост ,начин на мислене. Срещите са именно такава илюстрация за промяна на тази идентичност. Мисля, че в глобализиращия се свят регионалното, различието между регионите става много важно и ценено. Срещата тази година е посветена на регионалния план в комуникацията на медиите, които стават все по-важни”, заключи Лозанов преди началото на същинските дебати за същностат на журналистическата професия.


В стартовият ден на Осмата световна среща на българските медии, бе открита и изложбата на възрожденски български печат "Родени свободни". “Това е една изложба – поклон и благодарност към нашата съседка Румъния, която през годините на българското национално освоодително движение в средата на 19 век дава подслон не само на абългарските революционери, между които Ботев, Стамболов, Хъшовоте ,но дава възможност в българските градове да се зародят тези български медии и културни институции, които по-нататък стават гръбнака и носят духа на нова България”, обясни генералният директор на БТА Максим Минчев.

 

 

БЛИЦ:

Даниела Петрова:
“Нужно е ново преосмисляне на поведението на медиите”

“Класа” научи, че изложбата “Родени свободни” ще гостува в НС по покана на председателят на парламентарната медийна комисия  Даниела Петрова, която ще  инициира съвместни културни прояви и  проекти с Националната библиотека на Румъния


По време на откриването на експозицията Даниела Петрова коментира специално пред “Класа” :
“Смятам, че с изложбата “Родени свободни” се слага старта на процеса на ново преосмисляне на поведението на медиите и търсене на свободата – като дух и поведение. Регулярните медийни срещи организирани от БТА дават повод да се замислим над много проблеми, да се обменят много идеи и впечатления, а и да направим равносметката си  и да отговорим на въпроса : “Защо вместо нагоре, ние всяка година изпадаме все понадоля в  класациите измерващи свободата на словото. Трябва да откроим и да изкажем проблема, ако го има. Аз смятам, че медиите трябва да имат дързостта, смелостта и независимостта да изказват своите мисли на глас, без те да се чувстват застрашени, за да може аудиторията да получава обективната информация. Очакванията ми са, че всеки работен ден от медийния форум,  ще излъчва нови послания, именно в навечерието на празника на братята  “Кирил и Методий” -   24 май, който освен празник на буквите, на културата и образованието е и празник на духовността, празник на нашата идентичност.
Бих искала да призова всички с думите :” Единни с дълг неотменим, в България съзнанието да възродим”. Нака да бъдем горди, и  да бъдем хора, които носят с гордо самочувствие и  високо вдигнати глави името българин”!

 

“Регионалните медии са транслатора и сърцето на процесите . Те ни дават ясната снимка на къде върви развитието на регионите и разбира се ние трябва да обръщаме изключително голямо внимание на регионалните медии и да следим посланията им. Защото този който анализира посланията им, ще успее да отстоява правилния път и цели”, обобщи председателят на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова.  

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2545309
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930