Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2012 19:58 - Анна Донева: Националното училище за танцово изкуство е най-доброто на Балканите
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
1




Анна Донева: Националното училище за танцово изкуство е най-доброто на Балканите
  • Гала на младите изпълнители на сцената на Софийската опера на 12 юни


ИВАН ВЪРБАНОВ

Възпитаниците от трите специалности на Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) ще покажат майсторството си в бляскава галавечер на 12 юни в Софийската опера. Това съобщи за “Класа” директорът на културната институция Анна Донева. Танцьорите ще се представят с откъси от “Спящата красавица”, ”Баядерка”, ”Корсар”, ”Копелия” , както и произведения от съкровищницата на българското фолклорно наследство с хореография на проф. Дженев и Маргарита Дикова. Ще звучи магнетичната музика на Филип Кутев. Зрителите ще могат да видят съвременни хореографии по музика на автори от Бах до Самюел Барбър. Те са дело на Анна Донева - която освен директор на НУТИ е и преподавател по съвременни танцови техники. Софийската публика я познава и обича заради множеството танцови миниатюри, поставени в балет “Арабеск”, работата й в мюзикълите „Котки”, “Исус Христос Суперзвезда”, “Евита”, “Мис Сайгон”, “Някои го предпочитат горещо” в Музикалния театър. В програмата младите танцьори ще представят и авторски работи на Ангелина Гаврилова – която освен преподавател по модерен танц е и артист-балетист в трупата на балет “Арабеск”.

- Г-жо Донева, Националното училище за танцово изкуство за вас е повече от институция, на която сте директор? 
- Става дума за единственото културно средище, където младото поколение може да превърне любовта си към танца в съдба и професия за цял живот. Единственото място, където доказано можеш да моделираш тялото и съзнанието си така, че да те отведе към сцената, която жадуваш. Националното училище за танцово изкуство не е разширен курс по народни танци, няколкогодишна тренировка по пилатес с елементи на модерен танц или йога в балетна пачка и палци. То е начин на живот. Мотивацията на всеки, решил да се обучава в училището, не подлежи на съмнение. Тук учениците се изграждат като личности според най-високите стандарти в професията, вплитат в себе си и най-новите търсения и посоки в развитието на балетното изкуство. Преподавателите им не само са техни творчески ментори през годините на професионален път, а и искрени приятели за цял живот.

- Припомнете историята на училището!
- Училището е основано на 5 февруари 1951 г. по инициатива на основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и със съдействието на големия руски балетен педагог Владимир Белий. Нарича се Държавно балетно училище и има само една специалност – класически танц. През 1956 г. е открита втората специалност – български танц, със съдействието на именития български хореограф Кирил Харалампиев и училището е преименувано в Държавно хореографско училище. Над 60 са сценичните произведения на Кирил Харалампиев с подчертана авторска позиция и неразривна връзка с традициите на българския фолклор, сред които "Комитско либе", "Мъдро", "Бунтовен дух", "Пробуждане", "Спомен", "Запей земя", "Празнични танци", "Гурбетчии", "На мегдана" и мн. др. Той е автор и съавтор на редица научни изследвания и трудове, свързани с проблематиката, сценичното изграждане, постановъчната дейност, учебно-тренировъчната работа и методиката на преподаване във фолклорното танцово изкуство. От септември 2004 г. е открита и трета специалност – модерен танц. На 1 март 2001 г. училището чества своя 50-годишен юбилей и по този случай получава статут на национална институция. Нарича се Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) и е включено в единната система на 23-те училища по изкуства и култура, които се ръководят от Министерството на културата на Република България.

- Къде се реализират възпитаниците на училището? Има ли работа за тях и у нас, и в чужбина?
- Кадрите на нашето балетно училище се реализират по цял свят. Не случайно в най-престижните балетни трупи по света работят българи, които са получили образованието си в нашето училище. Националното училище за танцово изкуство е подготвило над две хиляди професионални изпълнители в областта на класическия балет, българския фолклорен танц и модерния танц. Младите танцьори успешно се реализират като педагози, постановчици, хореографи, теоретици и с чест защитават престижа и модела на националната ни танцова и образователна култура. Всеобщо е мнението, че нашето училище е най-доброто на Балканския полуостров учебно заведение за професионални танцьори. 

- Всяка година почитателите на танца могат да се насладят и на ефектните концерти, които училището организира?
- Училището осигурява на своите възпитаници 8 задължителни големи концерта през годината, десетки участия, конкурси, фестивали и постоянни тренировки в симбиоза с регулярното гимназиално обучение. Своя професионализъм преподаватели и ученици ще защитят в концерта на 12 юни на сцената на Националната опера.
В навечерието на новата учебна година училището провежда своя кастинг – приемен изпит. За новата учебна година той ще се проведе на 2 и 3 юли. Очакваме новите таланти на България и съм сигурна, че трите специалности - класически танц, български танц, модерен танц – е тяхна желана цел. 

София, 07.06.2012
klassa.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529332
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031