Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 23:46 - „ЖЕНСКО ЦАРСТВО“ НАПЪЛНИ КАМЕРНАТА ЗАЛА НА САТИРАТА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 3079 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„ЖЕНСКО ЦАРСТВО“ НАПЪЛНИ КАМЕРНАТА ЗАЛА НА САТИРАТА

image

ИВАН ВЪРБАНОВ


 Сценичната версия на култовата пиеса „Женско царство“ – Ст.Л.Костов, представена от артистите на детската студия „ДЕФИСТО“, за пореден път напълни Камерната зала на Държавния сатиричен театър. Успехът на спектакъла, създаден под режисурата, идейното оформление и актьорска школовка на главния художествен ръководител на трупата – Димитър Еленов, е логичен и респектиращ. Защото надминава очакванията за детски прочит, мащаб, потенциал и реализация на популярната комедия, създадена през далечната 1931г. и интерпретирана от много самодейни и професионални формации през годините.

 „Дефисто“ представя свой уникален сценичен прочит, като стъпва на традицията в създадените вече матрични театрални и филмови версии, но развива арт действието до динамична пластично-двигателна зрелищност, която е преплетена с художествени инвенции с ярки послания за мечтите, творческата реализация и болката, полета на духа и силата да отстояваш себе си въпреки трудностите. Несъмнено, именно тази привнесена многопластовост в драматургията и съдържанието, отличава спектакъла спрямо останалите постановки на „Женско царство“.

Актьорите от „Дефисто“ играят с изключителен хъс за себедоказване, динамика, енергия на сцената. Пластиката и сценичното движение са полирани до виртуозност в детайла, а трудността на каскадите и изпълнението на двигателните задачи се съизмерва с професионалните акробатични стандарти. Младите артисти успяват да осмислят образите си, да ги развият, дори да ги иронизират. Говорното хиперболизиране на речта до степен на крещяща динамика през голяма част от спектакъла, би могло да бъде логи
чно организирано и изведено в акценти, които да се редуват спрямо релефа на драматургическата линия. Това би било адекватна демонстрация на говорна култура, овладяна сценична художествена реч – основните инструменти на актьора на сцената.

Появата и дейността на студията „Дефисто“ заслужава адмирации,
заради упорството с което се развива и менажира тя - в условията на финансова стагнация, труден материален бит и замърсена културна среда. Иска ми се да пожелая успех, в най-важната мисия на екипа на „Дефисто“ – да възпитава децата чрез силата на изкуството, да изгражда в тях човешки и волеви качества, професионално да ги въвежда в основите на актьорската професия, да моделира духовност, да създава ярки индивидуалности.

Важен е пътят към постигането на съвършенството, което все си мисля, че е изключително трудно постижима цел, но и за това – толкова важна и притегателна химера!

След „Андерсенови приказки“ и „Женско царство“, любопитно е какъв ще е новият проект, който ще представи екипът на студиото за мечти, ръководена от Димитър Еленов?!

ОЧАКВАМ, ДА Е СПЕКТАКЪЛ НА ИЗРАСТВАНЕТО!


###





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529874
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031