Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2015 23:51 - Клонираха фолклорния фестивал „Орфеево изворче“
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1503 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2015 23:15


Клонираха фолклорния фестивал „Орфеево изворче“ 

Дотам ли го докарахме: да клонираме името на фолклорния фестивал „Орфеево изворче“ ? 
Явно, че в битката за оцеляване и/или изкарване на пари, чрез продуциране на културни събития, не се свеним да стигнем до абсурди! 15-ият Националнен фолклорен конкурс "Орфеево изворче" имаше две паралелни издания тази година,  в Стара Загора  /детски/  и  в  Калофер /младежки/, които се състояха и по едно и също време. 


Националният музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“ традиционно проведе 15-ото издание на детския национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ от 20 до 22 март в гр.Стара Загора. Събитието се проведе с подкрепата на община Стара Загора и бе под патронажа на кмета на града. Целта на конкурса бе да се предостави възможност за изява на таланти, деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, за запазване и обогатяване на българската национална култура. Участниците бяха разделени в шест възрастови групи – от 6 до 29 години и в категории за професионалист и любители. Награда връчи кметът на община Стара Загора. Юбилейни плакети и медали в различните групи и категории бяха присъдени от Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче". Фондация „Български фолклор“ даде свой приз, а специалната награда - носия от “ВЕГА АРТ“,  бе връчена от Величка Георгиева (етнограф). За всеки участник имаше предвидена грамота и поощрителни награди. 

Е да де, но 15-и конкурс „Орфеево изворче“ проведе и Националния младежки фолклорен съюз. Датите бяха същите - от 20 до 22 март! Събитието се проведе в гр. Калофер, под патронажа на кмета на града и бе част от събитията, вписани в културния календар на общината. Статутът и целта: изява на таланти, деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно - песенно, инструментално и танцово изкуство, за запазване и обогатяване на българската национална култура. Почти дословно същите, като онези на НМФС „Орфеево изворче“, описани по-горе!!! Възрастовите групи бяха пет, от 4 до 25 годишна възраст. Категориите: естествено, че са две - за професионалисти и за любители. Предвидено бе да бъдат връчени следните отличия: приз от  кмета на Калофер; Гранд При; Златна, Сребърна и Бронзова лира на Орфей; златен медал; дипломи; почетни награди и плакети с лирата на Орфей за групи и колективи от всички колективи. Всички те са от Националния младежки фолклорен съюз. Е, тук наградите преливаха. Защото имаше и за създаване на произведения на народностна основа, с компютърна програма; за авторска музика на фолклорна основа;  за най-малък изпълнител; за най-голям изпълнител; за автентична носия. Отлично!!! 
Какво пък толкоз, че има две едновременно провеждащи се 15-и издания на фестивал с името "Орфеево изворче" в България? Едва ли някой ще разбере или чуе! Музикални абсурди и небивалици... И кое му е толкова лошото? Просто, фолклорната музика си организира две огледални издания на един и същ фестивал. Чудя се, дали Министерството на културата и Министерство на образованието знаят за този роден музикален рекорд? И бързам да си отговоря: не могат да не знаят!  А какво от това...? Да има отнети лицензии или намеса? Няма!
Ха да видим сега, в колко града ще се проведе паралелно следващото 16-о  издание "Орфеево изворче"?!
Басирам се, че ще са пак в два!
Минимум!
Но, Орфей е само един! 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2547976
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930