Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2016 19:07 - СЕМ СЕ ПРЕГЪРНА С ВЛАСТЕЛИНА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1644 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2016 02:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СЕМ СЕ ПРЕГЪРНА С ВЛАСТЕЛИНА!

Иван Върбанов

 image

СЕМ се прегърна с Властелина. Такъв е резултатът от последното заседание на регулаторния орган, чиято последна част бе посветена на казуса „Деконструкция“ и БНР.

Актът на СЕМ, който бе сред формалните основания на ръководството на Радиото, за да отреже „Деконструкция“ от ефира, бе гласуван с паритет от медийните надзорници – 2:2 гласа. Правното следствие от вота е липса на наказателно постановление или глоба на СЕМ. Така или иначе към момента комисарите са неутрални както по отношение на становището на инспекторите си за евентуални нарушения направени от екипа на предаването, така и във връзка с предоставения отговор от ръководството на БНР и изразените мотиви за свалянето на предаването на Петър Волгин в него.

Дни след като председателят на СЕМ доц. Лозанов отговори на лидера на БСП Михаил Миков, че свалянето на "Деконструкция" е решение и отговорност единствено и само на БНР, регулаторният орган отхвърли предложението на Иво Атанасов за предсрочно прекратяване на мандата на УС на БНР и Генералния директор. Вотът, изразен по време на последното заседание, е както следва: 3 гласа "против", 1 глас "въздържал се" и 1 глас "за".

Властелинът на ефира, какъвто е слогънът на честванията на 80-годишнината на общественото радио, ще посрещне рождения си ден на 25 януари без повече промени в мениджмънта си. Явно това е сред подаръците, които направиха членовете на СЕМ към управляващия екип.

Член 10, ал. 1 от Закона за радио и телевизия задължава доставчиците на медийни услуги да гарантират свободното изразяване на мнение. Само че „Деконструкция“ спря. Журналистите от Радиото протестират пред оградата на БНР вече повече от шест месеца. Отскоро и слушателите – тези на „Деконструкция“, изразяват подкрепата си за сваленото предаване, отново пред оградата на медията. Да живее свободата на словото!

И какво като протестират? - ще каже някой. Нека си викат. Никъде в закона не пише, че те трябва да бъдат чути, или някой да се съобрази с тях.

Само че богатството и пъстротата на различните мнения трябва да звучи в радиоефира, дами и господа. Е, към момента няма инструмент или механизъм, който да измерва плурализма. А също и нивото на баланс на една радиопрограма. Затова се получава на практика така, че субективната гледна точка на силните на деня са последната инстанция и мерилото за налагане на едно или друго желание и/или спуснато решение.

 Дали, след като свали "Деконструкция"  БНР ще санкционира и други предавания и колеги? 

Отговорът е - ДА! Следващият в списъка е Александър Райчев, отново от националната програма за култура. В ефира от 18-ти януари вече няма да звучи музикалното съботно предаване „Алла Бреве“. Александър Райчев е сред новите запомнящи се гласове на програмата, който се радва на интереса и подкрепата на слушателите на Сутрешния блок. Той е и сред журналистите, които изразиха недвусмислено позицията си, заставайки пред оградата на любимото си Радио. 
Водещата от Радио София - БНР Добрина Добрева от септември месец не е на ефир. Добрина бе сред протестиращите журналисти от БНР, които дадоха пресконференцията в БТА, за да огласят исканията си и представиха публично информация за наказателни санкции в действие срещу техни колеги. 
  Дали е разумно, законосъобразно и професионално правилно да гилотинираш журналисти и предавания, заради изразената от тях друга гледна точка? Може ли администрацията директно да се намесва и да инквизира гласовете на радиото, напук на редакционната независимост? На фона на прокламирания основен принцип за ненамесата в творческата дейност на журналистите от БНР, според чл. 10 от Правилника за структурата и дейността на БНР.

На тези и още поредица въпроси зная, че всеки може да си отговори сам. В зависимост от желанието му къде иска да застане - пред или зад оградата на своята професионална съвест, етика и морал. А иначе в реалната матричност, ясно е, че засега надделява поръчковото отиграване.

Дали вървим смело към интеграцията на БНТ и БНР, и СЕМ и КРС? Преди това обаче е нужно обновление на членовете на регулаторните органи, което пък зависи от волята на парламентаристите.

 

А каква ще бъде цената на тези компромиси или облагите за реализирането им? Предстои да видим ... очакваме продълженията!

Свободата зависи от нас!

Let it Be!

 


image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550859
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930