Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2016 16:18 - ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА МЕЖДУ ПАПА ФРАНЦИСК И РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ В КУБА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2016 02:19


ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА МЕЖДУ ПАПА ФРАНЦИСК И РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ
image

Иван Върбанов за НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

Руският патриарх Кирил и Папа Франциск се срещнаха на аерогарата в Хавана и огласиха обща декларация. В общото си изявление главите на Руската православна и Римската католическа църкви призоваха международната общност да предотврати дискриминацията в Близкия Изток и Северна Африка. Патриарх Кирил и Папа Франциск поискаха обединение на световните сили в борбата срещу тероризма и насилието и полагане на максимални усилия, за да не се допусне нова световна война.


Предстоятелите на двете християнски църкви изразиха съжаление по повод нарушеното единство на църквите. По този повод Папа Франциск и Патриарх Кирил изразиха надеждата си, че тяхната среща ще вдъхнови християните по целия свят за молитва в името на единството на църквата. Светите отци призоваха християните в Западна и Източна Европа да се обединят за съхранението на християнските традиции.

Срещата между Московския Патриарх и главата на Римокатолическата църква е първата в историята след Великия разкол, който настъпва през 1054 г.

Първите думи на Папа Фрациск са били: „Накрая, вече ние сме братя!“ на което Патриарх Кирил е отговорил „Сега вече всичко е по-леко“. Папата е отговорил: „Очевидно, че всичко се случва по волята на Бог“.

Патриарх Кирил заяви: „Това бяха разговори, които ни дават основание да кажем, че двете църкви могат да бъдат заедно, за да защитят християнския свят. Нека с цялата си отговорност да работим за това да няма война, да се утвърждава и повишава ролята на църквата в съвременното общество“.

От своя страна Папа Франциск каза: „Ние говорихме като братя. Имаме една и съща вяра и търсим общи пътища. Говорихме откровено и ви уверявам, че в този диалог усещах волята на Светия дух. Благодаря на Н.Св. Патриарх Кирил за неговото смирение и усилията, които демонстрира, за да постигнем пълно съгласие. Ние обсъдихме редица инициативи, които ще можем да осъществим заедно.

Папа Франциск благодари на президента на Куба – Раул Кастро и допълни: „Благодаря на правителството на Куба за всички усилия. Страната може да стане столица на диалога. Всичко това може да бъде в прослава на Бог Отец, Бог Син и Светия дух, в името на Св. Богородица и всички вярващи.

В неделя, 14 февруари, Негово Светейшество Патриарх Кирил ще възглави Божествената литургия в Руската православна църква в чест на Казанската икона на Божията Майка в Хавана.
image
imageimageimageimageimage
image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529141
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031