Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2016 17:00 - Медиен форум събра журналисти от цял свят в Сеул
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 2824 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2016 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Иван Върбанов

80 журналисти от 50 страни пристигнаха в Сеул - столицата на Южна Корея, за да вземат участие в Световния журналистически форум за мир. Събитието се организира от Асоциацията на журналистите на Корея (АЖК) и е посветено на демилитаризирането на Корейския полуостров и ролята на журналистите за опазването на световния мир.

  Форумът бе открит от новоизбрания президент на АЖК Джунг Киу Сунг с думите:"Нашата организация отбелязва тази година своята 52-годишнина. В АЖК членуват над 10 000 журналисти от 180 медии. Онова, което е общовалидно за всеки журналист, независимо в кой край на света работи, е, че всички ние служим на истината, стремим се да я открием, работейки безпристрастно и обективно, но с горещо сърце и отдаденост в името на свободата и мира".
На тържествената церемония за откриването на журналистическата среща бе подчертано водещото място на Съюэа на българските журналисти сред партньорите на АЖК. България е първата страна - член на ЕС, с която бе подписан меморандум за сътрудничество преди година.  
В своето приветствие към участниците в международния журналистически форум, министърът на културата, спорта и туризма на Южна Корея Ким Йонгдеок подчерта водещата роля на журналистите в отстояването и постигането на мира на Корейския полуостров: "В кризисната ситуация, в която се намираме заради ескалацията, провокирана от ядрените опити в Северна Корея, подкрепата на медиите е от решаващо значение".  
Зам.-министърът на външните работи Лим Сунгнам подчерта, че фокусирането върху ядрената програма и използването на ядрени оръжия е изключително безсмислено и саморазрушително за Северна Корея. По думите му е наложително Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции. Зам.- министърът призова присъстващите журналисти за подкрепа на продължаващата международна кампания срещу ядрената програма на Северна Корея. "Използването на ядрените оръжия не е в интерес на никого. Международната общност никога не е била по-обединена в своята решимост да се противопостави на ядрените ракетни заплахи на Северна Корея. Усилията трябва да са общи и целенасочени", подчерта Лим Сунгнам.  
Медиите са сериозен и важен комуникационен канал, особено в условията на световни кризи. Това бе основният акцент в проведената дискусия, имаща за цел да дефинира конкретните аспекти на професионалните ангажименти, отговорност и роля на журналистите, отразяващи военни теми и конфликти.  
По време на дискусията бе изтъкнато, че сред важните специфики при производството на информация при подобни казуси е постигането на баланс между правото на информация и опазването на националната сигурност. Свободата на пресата е фундаментална ценност на демократичните общества, която журналистите по целия свят трябва да пазят и защитават ежедневно с високото качество на своята професионална работа. 
Участниците в журналистическия форум ще посетят демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, ще се запознаят с най-новите промишлени и технологични постижения, а така също ще бъдат гости на културни прояви, провеждащи се в столицата Сеул.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529303
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031