Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 23:51 - Лауреатите на медийния фестивал "Моя провинция" пристигат в България
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1602 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.08.2016 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Иван Върбанов, Кострома, Русия
14 август 2016 г.

Лауреатите от медийния фестивал „Моя провинция” ще бъдат гости през септември на Международния дом на журналистите във Варна. Съюзът на българските журналисти е традиционен партньор на форума и осигурява наградата за победителите в отделните категории – почивка в България.

За трета поредна година в град Кострома, Русия, се проведе XVII-ото издание на Общоруския фестивал за телевизионни филми и програми, X-ият Общоруски радиофестивал и X-ият Общоруски фестивал на пресата, обединени под общия бранд „Моя провинция”. Журналистическият празник събра повече от 80 колеги от различни краища на Русия, които са представители на 50 медии. Делегации от България и Беларус също взеха участие в събитието.

„Моя провинция” е уникален и значим медиен проект. Съюзът на българските журналисти работи в отлично взаимодействие със Съюза на журналистите на Русия, а сътрудничеството с фестивалното движение „Моя провинция” ще продължава да се развива и крепне, заради общите теми и стремежът да бъдат откривани новите хоризонти за развитие на професионалната журналистика, да бъдат съхранени професионалните и етични стандарти в работата, да бъдат уважавани традициите и в същото време да се върви по пътя на обновлението и прогреса. Всички ние работим заедно не само на територията на професионалната сфера, но и в името на развиването и на дружеските отношения между нашите братски народи.

Журналистите са посланици на своите страни. Защото, когато говорят, разказват или пишат за живота, за взаимоотношенията между хората, когато показват удивителната красота на природата, когато анализират ръста на икономиката, достиженията на бизнеса, способстват за подобряване на връзките между страните и народите. Обменът на информация е стратегически път на познание и солидарност между различните страни и култури.

„Моя провинция” създава неповторим уют и възможност за професионално общуване между журналистите в изключително сърдечна обстановка. Фестивалът е платформа за обмен на идеи и опит, арена на дискусии по професионални теми, академия за действащи журналисти. Независимо от крайното класиране, всички участници във форума са победители. Защото всички печелят нови приятелства, договарят нови проекти и сътрудничества, зареждат се с креативност и творчески потенциал, обменят опит.

Форумът в Русия постави въпроса за авторитета и ролята на регионалните медии „Моя провинция” разбива модела на налаганото понятие „провинциална журналистика“, доколкото журналистиката може да бъде оценявана според критериите: професионална, добра, честна, искрена, актуална или просто - лоша. Ролята на регионалните медии в съвременния свят е огромна. Те следват мисията си да показват хората и живота в малкия град, културното многообразие, обичаите и традициите. Те трябва да информират - да преведат на достъпен език за хората всичко, което се случва по света и в страната, в обществения, политико-икономически, социален и културен живот, международните връзки т.н. Но в същото време именно регионалните медиите са натоварени с важната роля да бъдат коректив на местната власт и да помагат за решаването на въпроси и проблеми от дневния ред на хората в диалог с институциите. Регионалните медии са медиаторът между хората и институциите, те са гласът на хората, обществен защитник и застъпник, а работата им е в служба на обществото и регионите.

По време на форума прозвуча и насоката в която трябва да работят руските журналисти от регионалните медии – обединение на усилията им, за да успеят да наложат по-силно и по-ярко да звучи гласът им във федералния ефир на Русия.

Журито на фестивала, оглавявано от Всеволод Богданов – председател на Съюза на журналистите на Русия, оцени журналистическите постижения в различните жанрове. Номинации бяха излъчени и в категорията „Аз виждам света”, в която се отличава операторското майсторство, а призът е учреден в памет на оператора Олег Миляев. В годината, обявена от президента на Руската Федерация Владимир Путин за „Година на киното в Русия”, награди бяха присъдени и за материали, посветени на седмото изкуство.

„Споделяме опит” е една от най-интересните категории, в която се представят успешно реализирани медийни кампании през годината. Според регламента на фестивала всички участници са членове на журито. Самите те определят с гласуване коя е най-успешната медийна акция през годината.

Тази година Съюзът на българските журналисти присъди своя извънредна премия в тази категория. Наградата получи проектът „Земский доктор”, организиран и реализиран от областната радио- и телевизионна компания „Русь” съвместно с редакцията на областния вестник „Северная правда” и департамента по здравеопазване на Костромска област.

Кампанията се провежда вече за пета поредна година и показва реални значими резултати – способства за притока на млади кадри в медицинските заведения в град Кострома. За времето на провеждането на конкурса през 2015 г. са излъчени над 74 репортажи, а своя глас за най-добър лекар са дали 110 000 зрители, не само от региона, но и от цяла Русия. Новодошлите лекари в областта получават и реална помощ от властите – безплатни квартири и медицинско оборудване за кабинетите и болниците.

Фестивалът „Моя провинция” е и искрата, която разпалва огъня и светлината. Позитивният пример за това как журналистите и медиите имат потенциала и силата да създават и осъществяват свои благотворителни и социални кампании е изключително заразителен и благотворен. Защото в надпреварата се случва нещо много по-важно - хуманността и позитивните дела се умножават, постигат се конкретни резултати, измерващи се в реален брой спасени човешки животи и променени към по-добро човешки съдби.

Очакваме с нетърпение всички лауреати на конкурса в България през септември!
XVII-ото издание на „Моя провинция” завърши. Да живее XVIII-ият фестивал!   




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2552028
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930