Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 23:33 - Ролята на журналистическите съюзи нараства
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.08.2016 23:34


 
image

Интервю на Иван Върбанов, Кострома, Русия
12 август 2016 г.

Надежда Илинична Ажгихина е журналист, литератор, обществен деец. Тя е секретар на Съюза на журналистите на Русия и вицепрезидент на Европейската федерация на журналистите. Работила е в "Комсомольская правда", "Огонек", "Независимая газета". Чете лекции в университети в САЩ, Великобритания, Швеция, Финландия, Франция, Индия, Казахстан и др. Надежда Ажгихина бе специален гост на медийния фестивал "Моя провинция" в Кострома. След срещата с представителите на руските медии Ажгихина даде специално интервю за сайта на Съюза на българскте журналисти.


Надежда Илинична, току-що завърши конгресът на Съюза на журналистите на Русия. Кои бяха основните теми,  по които бяха проведени дискусии, и каква е равносметката за постигнатото?

Съюзът на журналистите на Русия е организация, която непрекъснато се развива. До този момент ние усилено работихме, за да изпълним решенията на Х журналистически конгрес. По време на тазгодишния форум обсъждахме различни теми и търсихме отговори на много актуални въпроси, които се отнасят до работата на журналистите и медиите. Бих искала да откроя дискусията, посветена на развитието на нашата професия. Журналистиката днес се променя под знака на новите технологии. Считам, че в условията на динамични промени на медийния пазар и технологичната революция ролята на журналистическите съюзи нараства. Именно професионалните организации са призвани да изразяват недвусмислено своето експертно становище и да задават професионалните и етични стандарти на фона на глобализацията на информационния поток. 

Кои са новите направления и стратегическите цели за развитието на Съюза ?

По време на нашия журналистически форум споделихме и обсъдихме различни идеи за бъдещата визия на нашия съюз. Целите на програмата, която приехме, са насочени към модернизацията на организацията. Фундаментално нов момент е  създаването на Център за подкрепа на регионалните средства за масова информация. Той ще се занимава с осигуряването и пренасочването на финансови средства към регионалните медийни компании след провеждането на съответните конкурси. В най-близко време ще бъдат създадени конкретните правила, по които ще работи центърът. На конгреса бе обявено единствено неговото създаване и сферите на неговото функциониране –  медиен мениджмънт  и медиен маркетинг, дейности, с които до този момент ние не се занимавахме. Новите направления на работа ще бъдат ръководени от един от единайсетте секретари на Съюза на журналистите на Русия - Денис Токарски, който бе избран на тази позиция само преди половин година. Екипът на Денис ще се състои от 11 човека. Конгресът утвърди пълномощията на Денис Токарски и на Елена Вартанова – декан на Факултета по журналистика, като секретари на СЖР. Те изпълняваха до този момент своите ангажименти след номинацията им от Федеративния съвет на Съюза. Сред важните новости е и идеята за създаването на Съвет на носителите на  „Златното перо” – най-високото наше отличие. Лауреатите на наградата ще могат да създадат свое обединение,в рамките на което да обсъждат творчески и професионални въпроси. Нашата организация е жива и всички ние работим за модернизирането на Съюза на журналистите на Русия. Движещия механизъм на процеса на модернизация можем да разглеждаме в следните направления: мениджмънт, професионално – творчески въпроси и  синдикална защита. Предложих да инкорпорираме по-активно Фонда за защита на гласността, който извършва много важен  мониторинг по отношение на нарушенията на правата на журналистите. Фондът е в реална помощ на много от нашите колеги в различните региони на Руската Федерация.  

 По време на фестивала „Моя провинция” бяха изказани становища, че гласът на регионалните медии като че не звучи достатъчно силно във федералния ефир. Каква е ролята на регионалните медии днес?

Регионалните медии са най-популярните средства за масова информация в градовете. Има изследвания, които показват, че хората все по-малко гледат телевизия. В същото време всички потребители са в интернет. Аудиторията на централните вестници също намалява. Сред възможните обяснения за тази тенденция са и проблемите с разпространението. Факт е, че някои от големите издания не се разпространяват в редица региони на страната. За сметка на това местните радио- и телевизионни станции и вестници имат огромна публика в своите региони. Защото те говорят за жителите и проблемите на съответните области. Хората ги следят с интерес, защото те говорят на техния език, а медийното съдържание е актуално и реалистично. Районната и градска преса помагат на гражданите по места да решават конкретни проблеми. Местните медии работят и за развитието на културата и духовността. Често именно те стават инициатори на сътрудничество и общи проекти с библиотеки, музеи, институти и т.н. Според мен значението на местните медии е изключително важно, като то не намалява. Някои експерти смятат, че регионалните вестници ще изчезнат и ще бъдат изместени от глобалната мрежа. Това съвсем не е така. В Европа, където интернет значително по-рано превзе селските региони, местната преса се развива изключително убедително. За мен перспективата е в създаването на допълващо, различно, съдържание за печатната и онлайн версията на всяко отделно издание. Така читателите ще откриват във вестника едни публикации, а в интернет платформата ще присъства друга информация. Перспективата пред регионалните медии са големи. 

Интернет е четвъртото измерение, което дава огромна свобода на медиите и засилва техния потенциал, именно заради липсата на ограничение в преноса на информация. Новите технологии подпомогнаха създаването на медийния микс. Днес вестниците създават видео, телевизиите имат собствени новинарски агенции и сайтове, радиото се  визуализира. Новата медийна форма крие ли рискове за производството на информация? 

Живеем в ХХІ век, когато дойде времето на универсалния журналист, който трябва да умее да се изразява и да работи във всички жанрове и форми. Не малко медийни групи пристъпиха към обединение на редакциите на притежаваните от тях медии, като в общите нюзрумове работят универсалните журналисти. Нашите колеги изготвят своите материали в различни формати - с текст, снимки и видео. Задължително е да отчетем, че потенциалът и талантът на отделния журналист се проявяват в конкретно направление. Един е силен в писането, друг – в снимането. Единици са тези, които могат да правят всичко. Разумните редактори би трябвало да отчитат личните качества на журналистите и да им поставят такива задачи, които да отговарят на техния потенциал. Уменията са много важни. Пълна универсалност рядко има. 

Състезанието между традиционните и новите медии продължава и днес. Водещото качество за значението на традиционните, новите и социалните медии е доверието в тях. При форсмажорни ситуации като войни, природни бедствия и др., новините достигат до света през социалните медии. В същото време една неистина може много лесно да бъде мултиплицирана в интернет,  като  лавинообразно се създаде лъжлива информационна матрица. 

Идеалната ситуация, според мен, е тази, при която новите и традиционните медии са в пълно взаимодействие, не си противоречат и се допълват. Ще ви дам следния пример: в Алтай преди време се случи авария с хеликоптер. В него, освен пилота, се намираха високопоставени служители. В медиите излезе съобщение за инцидента и всичко бе забравено. Но на мястото на злополуката с вертолета, случайно, са се намирали журналисти от вестник „Свободный курс”. Малко по-късно на мястото пристигат и  блогъри. Изданието в новия си брой излиза с информацията, че не става въпрос за авария, а лансира версията, че до трагичния край се е стигнало по време на незаконен лов, стрелба от хеликоптера и  несъобразена височина на полета  от страна на пилота. Един от  блогърите успява да заснеме всичко и предоставя снимките на вестника. Документалните фотографии бяха препечатани от много издания. Темата влезе в радио- и телевизионния ефир. Това провокира образуването на разследване, в хода на което бе потвърдена истинността на написаното. Ето ви конкретен пример за взаимодействие между традиционните и новите медии. Снимка, взета от интернет, бе разпространена от традиционните медии, а в глобалната мрежа започнаха подписка против VIP-бракониерството, която придоби международни мащаби и отзвук.

Друг пример, който е от Кавказ. Традиционните медии съобщиха за акция, при която са обезвредени и убити терористи. Блогърът от своя страна твърдеше, че става дума за убийство по непредпазливост и е допусната грешка от страна на силите на реда. Според автора полицаите са стреляли по лека кола, в която е имало хора, отиващи на сватба, като е убит младоженецът. Цялата информация и снимките бяха публикувани в социалните мрежи. Това предизвика огромен резонанс, разследване и изясняване на фактите. Твърденията на блогъра се потвърдиха. Полицейските служители бяха наказани, а на близките на жертвите бе изплатена огромна сума пари като компенсация. В морален аспект, ако не бе публикувана истината от блогъра, загиналият до ден днешен щеше да бъде припознаван като терорист, а родителите му щяха да бъдат припознавани като близки на терорист.  Ето два примера за положителен резултат и медиен модел на добро взаимодействие между традиционните и новите медии.

Бихте ли откроили някои съвместни проекти с Европейската федерация на журналистите? 

По отношение на международната дейност на СЖР мога да кажа със задоволство, че работим по голям и важен проект, който осъществяваме в партньорство с Европейската федерация на журналистите. В основата му е идеята за засилването на диалога между руските и европейските журналисти. В рамките на този проект, следващото събитие ще се състои на 15 и 16 септември в Брюксел, а последната проява ще бъде в Москва. Темата на срещата ни през декември е безопасността на журналистите. Както знаете, 15 декември е обявен за ден на признателност и почит към загиналите журналисти, отдали своя живот в борба за обективна информация и работили до последния си дъх честно, изпълнявайки своя професионален дълг. 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529624
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031