Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2016 17:48 - СБЖ НАСТОЯВА ЗА НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВИ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image

Иван Върбанов


Съюзът на българските журналисти обяви на специална пресконференция, че е внесъл пакет от законодателни инициативи в Комисията по културата и медиите на 43-то НС. Предложенията се отнасят до защитата на журналистическия труд и свободата на медиите и са обсъдени и приети на заседание на Управителния съвет на СБЖ на 19 август 2016 г.

 

 „Ние сме обезпокоени от състоянието  на медийната среда в България. Сривът на страната ни на незавидното 113-то място е показател за деградация. Принизяването на ролята на медиите се отразява тежко на журналистическата професия, която запада морално и материално. Зачестяват случаите на скрита подмяна на професията, когато журналистите се превръщат в пиари, пропагандисти или рекламисти”, посочи Снежана Тодорова, Председател на УС на СБЖ. По думите й СБЖ многократно е подчертавал необходимостта от колективен трудов договор, който да защитава правата на журналистите. „За съжаление към момента такъв договор съществува само в БНТ, БНР и БТА. Причината е в липсата на национален браншов колективен трудов договор. СБЖ настоява държавата да наложи по законодателен път, чрез Кодекса на труда, приемането на рамков национален колективен трудов договор на журналистите, който да признава особената роля на тази професия в съвременното демократично общество”, е категорична Снежана Тодорова.


СБЖ предлага на Комисията по културата и медиите на 43-то НС да бъдат предприети стъпки за признаването от държавата на журналистическия труд като втора категория. Особено внимание в законодателните инициативи се обръща на контрола върху  държавното субсидиране на медии и управлението на средствата по европейски програми и проекти, защото само публичните институции могат в днешните условия да запазят финансовата връзка общество-медии.


„Многократно СБЖ е внасял предложение наказанието за посегателство над журналисти да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление – заплахи, телесни повреди, убийства и т.н.”, заяви Снежана Тодорова.

 

Законодателните инициативи на СБЖ подлежат на обсъждане, допълване и юридическо прецизиране, като СБЖ очаква мнението на колегията относно изказаните в идеи. Те бяха обявени на 8 септември – Международния ден на журналистическата солидарност, който се свързва и с името на чешкия журналист Юлиус Фучик. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529015
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031