Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2017 23:03 - БНР отказва диалог с Музикаутор. А сега накъде?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.01.2017 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БНР отказва диалог с Музикаутор. А сега накъде?

Иван Върбанов ©
София, 6 януари 2016 г.

Ръководството на Българското национално радио огласи със специално съобщение на сайта си, че планираната за 9 януари /понеделник/ среща с представители на Музикаутор няма да се състои. От БНР мотивират решението си за отказ от диалог поради това, че до 17:00 ч. на "Драган Цанков" № 4 не е постъпило ново актуализирано предложение от сдружението. http://bnr.bg/…/novo-predlojenie-ot-muzikautor-ne-postapi-v…

В същото време на сайта на Музикаутор се появи информацията, че към генералния директор на БНР в 18:50 ч. е подадено предложението за размера на дължимите авторски възнаграждение от обществената медия. http://www.musicautor.org/…/302-muzikautor-predstavi-predlo…

По време на срещата в Съвета за електронни медии, която имаше за цел да потърси решение чрез арбитраж между спорещите страни - БНР и Музикаутор, бе изискано и поето задължението такава оферта да постъпи в рамките на деня.

Като цяло срещата, която бе предавана директно в интернет от Радио Бинар - БНР, показа видимия разрив между БНР и Музикаутор, липса на диалог и воля за намиране на изход от създалата се кризисна ситуация, задълбочаване на конфликта, ненавременни действия и адекватни решения от страна на мениджмънта на Радиото.

И какво още: 
1. Генералният директор на БНР не е информирал СЕМ - нито в отчета си за първото полугодие, нито в оперативен план, че има проблем с правата и диалога с Музикаутор. 
2. Договореният между БНР и Музикаутор дял на защитените музикални произведения и литературни произведения, свързани с музика, в общото програмно време да е 40% . БНР е ползвало между 55 и 60% музика, като надвишаването на квотата не е заплащана. 
3. БНР е длъжно да защитава обществения интерес и да заплаща авторски права на авторите. 
4. Радиото счита ли, че трябва да изплаща авторски права на творците? 
5. Генералният директор на БНР изрази становището си, че преговори няма да бъдат водени под натиск. За такъв се счита нотариалната покана от Музикаутор към БНР. Александър Велев поиска да бъде отменена нотариалната покана, като определи ситуацията за безпрецедентна. БНР е информирало колегите си от Европейския съвет за радио и телевизия. В противен случай щяло да продължи противопоставянето на творците. "Принудени сме да взимаме правата на авторите, които те ги дават безвъзмездно на БНР", посочи Александър Велев. МК не било утвърдило тарифите на Музикатор, подчерта Велев. 
6. Иван Димитров - изп. директор на Музикатор, обясни, че договорът между страните не функционира и писмено съгласие между страните няма. Нотариалната покана има единствено символично значение за липсата на действащ договор. 
7. Ясен Козев - председател на УС на Музикаутор каза, че нотариалната покана доказва липсата на комуникация от БНР към Музикаутор. Запитванията към БНР са започнали от месец юни 2016 г. и по думите на Козев към края на декември няма реакция от страна на ръководството на Радиото. Александър Велев се е явил в офиса на Музикаутор едва в 14:30 ч. на 23 декември, за да формулира предложение. 
8. Слушателите на БНР са лишени от правото им да слушат хубава българска музика. Факт!
9. БНР иска ли да плаща авторски права към авторите в България? В момента композитори и текстописци подаряват безвъзмездно своите произведения. Но, това ли е разрешението на ситуацията? Това ли е пътят? 
10. Авторските права трябва да се пазят, уважават и заплащат. България не може да толерира пиратството у нас. 
11. Сумата, която БНР привежда на Музикаутор, е наложително да има увеличение. В рамките на договора стъпаловидно трябва да бъде заложено увеличението за по-продължителен период. 
12. Не може да има диалог под натиск. 
13. Иво Атанасов, член на СЕМ: Ние, като регулатор, не знаехме, че има такъв проблем. Ние даваме становище на бюджетите на БНР и БНТ. Ако знаехме, ние можехме да използваме своите контакти и институционална тежест, за да повлияем за повишението на бюджетната субсидия на БНР. Въпросът е можел да бъде решен с общи усилия, ако сме знаели. До нас, като регулатор, не е достигала информацията, че има проблем. Александър Велев не е поставил въпроса пред нас. Ситуацията не е нормална. 
14. Ивайло Бурков, АБРО: Трябва да има равнопоставеност между държавното радио и търговските оператори. 
15. Колективното управление на авторските права е регламентирано с директива на ЕК. 2005 г. има препоръка, която е ревизирана на 4.02.2014 г. 
16. Георги Дамянов: МК счита, че освен становището на АБРО е нужно да бъде взето под внимание и становището на БНР. МК дава възможност на страните да се договорят по отношение на тарифите/възнагражденията от използването на музиката. 
17. Мариана Андреева, Музикаутор: Задължение на административния орган /МК/ е да отчете обстоятелството за ролята на субсидията, е постановил съда. Засега МК не е направила това.

***
Какво предвижда законът?
ЗАПСП задължава организациите за колективно управление на авторски права да третират равнопоставено ползвателите в една и съща категория по отношение на събираните възнаграждения. Законът задължава организациите за колективно управление на права да договарят авторските възнаграждения с ползвателите.

***
Среща между БНР и Музикаутор, по изявление на ръководството на БНР, няма да има. 
А сега накъде? Артисти и творци ще подарят цялото си творчество безплатно на Радиото, но така не се ли противопоставят едни на други. И това ли е верният път? Ако да - тогава какво правим със Закона за авторското право в България. БНР не трябва да бъде рекетирано, нито поставяно на колене от никого. Но, считам, че трябва да бъде управлявано адекватно и професионално. В интерес на слушателите - българските граждани, отстояването и запазването на статута и авторитета на лидерската позиция на БНР в радиоефира на България

***
.: Тази публикацията бе написана и поместена на 6 януари 2017 г.
 във Фейсбук-профила на автора. В блога бе поместена на 8 януари. Едва на 9 януари 2017 г., три дни по-късно, БНР цитира на сайта си изпратеното писмо и предложение на Музикаутор - http://bnr.bg/post/100781146/predlojenie-na-muzikautor-do-bnr-za-urejdane-na-avtorskite-prava.


 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529851
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031