Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2018 17:20 - Иван Върбанов: Фейсбук заменя сигналните флагове за фалшиви новини със свързано съдържание
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 769 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.01.2019 00:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Иван Върбанов

Генералната идея на най-голямата социална мрежа „Фейсбук” е да свързва хора, които са важни един за друг – според интереси, професия, бизнес, лични отношения и т.н. Според архитектите на американската корпорация обсъждането и дискусиите, породени от новините е един от моторите на социалния маркетинг, който се основава на провокирането на поредица дискусии между приятели, партньори и групи по интереси. Този принцип е сред основната мотивация онлайн компанията да положи максимални усилия, за да гарантира на своите потребители предоставянето и мултиплицирането единствено и само на точна информация, която да е в основата на комуникацията в общността.

В тази връзка екипът на Фейсбук обяви, че стартира две важни промени, които са важни за борбата с фалшивите новини.  Първата – преустановява се използването на инструмента „Сигнални флагчета”, който сигнализираше за фалшиви новини. Вместо това ще бъде използван нов подход – предоставянето на съответстващо или допълващо съдържание, което да поддържа контекста и предоставените факти в информациите.

Според анализаторите на Фейсбук, академичните изследвания на феномена „Фалшиви новини” показаха, че позиционирането на сигнален червен флаг до публикация на практика може да доведе до ескалация на интереса до степен на противоположен ефект –  генерирането на свръх интерес, вместо отлив на читателите или игнориране на вниманието им към подвеждащото съдържание.

Втората важна ефективна промяна, която въвеждат от  Фейсбук, е стартирането на изследователска кампания, която да даде отговор на въпроса: Как аудиторията преценява дали дадена информация е точна или не, дали тя се основава на реални новини, събития и факти или обратното?


Фалшивите новини и всички свързани информационни  феномени – фалшивите профили, тролове, атаки през анонимни или фалшиви самоличности и т.н., нарушават генералната идея на платформата за гарантирането на безопасна социална комуникация, която да предлага възможност за общуване между приятели, близки, познати, семейство.

Борбата с онлайн опасностите и предизвикателства, породени от обстоятелствата на виртуалната свобода и матричност, е цел с висок приоритет за екипа на Фейсбук.  Маркирането на фалшивите новини, спрямо предишен момент, бе отлична стратегическа стъпка в борбата с Fake news. Публикациите, обозначени като подвеждащи, губеха до 80% от интереса на читателите към тях и трафика. Това на практика обезоръжава и обезсмисля икономическите мотиви, които спамърите и троловете създават чрез провокирането на „кликове” към определени платформи и публикации, като така осигуряваха високи интернет рекламни приходи в следствие на  посещенията или влизанията на потребителите. В същото време, този подход на обозначаване на невярна информация изискваше доста време и ресурс за проверка на съдържанието, сравняване на информациите от различни източници, измерването на достоверността и оповестяването й като невярна новина. Затова днес медийните експерти от Фейсбук залагат на свързващите допълващи линкове към успоредни или допълващи новини, които на момента ще доказват обективността и автентичността на съдържанието.

Успоредно с това Фейсбук ще продължи да проверява с помощта на специално разработен софтуер и  чрез специализирани източници фактологията в новините, за да определя коректността им, ще ограничава появата на фалшиви новини в потока от съдържание на потребителите и ще изпраща предупреждения на хората, споделили спорно или невярно съдържание. Ефективната борба с фалшивите новини продължава!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550635
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930