Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 17:35 - Търговските министри от ЕС обсъдиха перспективите пред многостранната търговска система
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2018 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Иван ВърбановСофия, 28.02.2018 г. | Перспективите пред многостранната търговска система и възможностите за по-добро функциониране на Световната търговска организация (СТО) обсъдиха на неформално заседание министрите, отговарящи за търговията в ЕС. Заседанието се проведе под председателството на министъра на икономиката Емил Караниколов, а в него участие взе Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията.  

Търговските министри се обединиха около тезата, че ЕС трябва да играе водеща роля в Световната търговска организация, като отстоява една отворена, основана на правила многостранна търговска система и се противопоставя на всички опити тя да бъде отслабена.  

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че търговската политика е основно свързана с повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика, а тя от своя страна допринася за икономическия растеж и създаването на нови работни места.  

На неформалното заседание министрите направиха преглед на актуалното състояние на водените от ЕС преговори по споразуменията за свободна търговия с Мексико и страните от Меркосур. По отношение на двустранните търговски споразумения участниците в заседанието изразиха надежда за положителни резултати, тъй като преговорите навлизат в своя важен заключителен етап.  

По време на работния обяд министрите обсъдиха въпроси свързани със създаването на многостранен инвестиционен съд и предложението за регламент за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС. Отчетена беше и важността на предложението за създаване на рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в ЕС и неговия ефект върху сигурността и опазването на обществения ред в Съюза.   

Министърът на икономиката Емил Караниколов обобщи, че по време на срещата на министрите на търговията от страните в ЕС са били обсъдени основните теми от търговската политика на Съюза. "Единни сме в решението да се противопоставим на всички опити за подкопаване и отслабване на многостранната търговската система. Считаме, че има по-добри възможности за функционирането на Световната търговска организация (СТО)", заяви министър Караниколов. Той изрази позицията, че страната ни подкрепя ЕК по отношение на всичките й действия за сключване на споразумения за свободна търговия с Мексико и страните от Меркосур."Относно санкциите на САЩ по отношение на вноса на стомана и алуминий, следим процесите със загриженост и категорично подкрепяме всички действия на Комисията", коментира Емил Караниколов. 

"Ще създадем механизъм за координация и споделяне на информация между страните - членки", посочи комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом. Във фокусът му ще бъдат преките чуждестранни инвестиции. Целта е да бъдат взимани превантивни мерки, ако се стигне до критични инвестиции, последствията от които биха рефлектирали върху страните от ЕС. "Ще бъдем бдителни и по отношение на стремежа на чуждестранни инвеститори към придобиването на активи, които са от висок приоритет за обществения ред и сигурност", допълни комисар Малстрьом. 15 са набелязаните стъпки за туширане на опасностите, като ще се работи за по-добри резултати е прозрачност. 

През лятото се очаква да бъде финализирано споразумението с Япония, а преговорният процес със Сингапур тече в момента, поясни Комисарят по въпросите на търговията. 

Що се отнася за реципрочната реакция в отговор на санкциите, наложени от Белия дом, то ЕК ще има ресурс да се справи като вече са изработени пакет от контрамерки в ответна реакция. Все пак, посочи Малмстрьом, реакциите имат широк диапазон от нива на мерки, като решенията ще бъдат взети на различни нива, съвместно със страните - членки.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555352
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930