Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2018 12:28 - ПАТРИАРХ КИРИЛ: УВАЖАВАЙТЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ПРАВДА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2018 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

София, 4 март 2018 г. | Като част от посещението си в България по повод на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил се срещна с президента на Република България Румен Радев. 
 

Какво точно каза патриарх Кирил на президента Радев:   

"Напомням Ви, че след Кримската война Русия се оказва в много тежко състояние. Кримската война беше война на Обединена Европа против Русия и ние загубихме в тази война. И можете ли да си представите ситуацията, че в този момент Русия взима решение да встъпи в тази война. Трябваше да преодолеем дипломатическото ембарго на Европа, за да се вземе решение за участие  на руските войски в Освобождението на България. Движехме се само от любовта си към българския народ, независимо, че сме били изтощени от предишната война. Русия започна борба за освобождението на българите. Това е велик пример за това как духовната, културна и религиозната солидарност побеждава политическия прагматизъм.   

Искам да кажа съвсем ясно, че България е освободена от Русия. Не от Полша, Литва или от други държави, а от Русия. Беше ми трудно да чуя изброяването на други държави. Нито полският сейм, нито литовският са приемали решение за започване на война с Османска Турция. Надявам се, че медиите ще оповестят, че руския патриарх не приема неправилната интерпретация на историята.   

Ние сме за историческата правда. Ние тази историческа правда сме завоювали с кръвта си. И не може да има никакви причини, нито исторически, нито дипломатически, тази правда да не бъде казана.   

Благодарен съм Ви на Вас, на ръководството на България, на БПЦ за това как забележително бе отпразнуван юбилея. Искам да Ви кажа, че имам двойствено впечатление от честванията. Казвам го открито на вас и на целия свят. Огромна е ролата на православната църква в Освобождението на България, затова руския патриарх пристигна. Това трябва да се осъзнава. Надява се, че в съзнанието на българския народ и политическия елит ще бъде съхранено съзнанието и уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки политическите конюнктура, за да освободим България от турското робство."  

В своето изявление пред руските медии патриарх Кирил подчерта, че полкове на Финландия и Полша са взели участие в състава на руската армия. По същество това са били полкове на руската гвардия, разквартирувани в съответните държави. На Шипка не видяхме никакви други флагове, само тези на България и Русия. Не можех да не приема без сълзи всенародния възторг на българския народ към великите жертви на Русия. Убеден съм, че негативния политически контекст ще премине. 

# # #

ВИДЕО 1: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=Lmjv3Mrlj98
ВИДЕО 2: https://www.youtube.com/watch?v=aOYy82fb0Y4


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554126
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930