Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2018 22:36 - МАРК ЗУКЪРБЪРГ: "ФЕЙСБУК ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО НАПЪЛНО БЕЗОПАСЕН !"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.03.2018 22:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

София, 22.03.2018 г., Иван Върбанов, за НЮЗ БГ РЕПОРТЕР | Марк Зукърбърг обяви мерките, които Facebook предприема, за да защити по-добре данните на хората, като се има предвид, че Cambridge Analytica все още може да притежава нерегламентирано придобити потребителски данни в Facebook.   

Ето какво каза основателят на най-голямата социална мрежа в света в отговор на въпрос за антикризисните мерки и стъпките, които са предприети, както и за предстоящите действия за  решаване на казуса със злоупотребата с лични данни на близо 50 млн. потребители на Фейсбук:  

"Ние имаме отговорност да опазване и съхраняваме защитено вашите данни и ако не можем да се справим, то тогава ние не заслужаваме да ви служим. Направихме много вътрешни проверки и разследвания, за да разберем какво точно се е случило, като искам да Ви уверя, че това няма да се случи отново. Добрата новина е, че най-важните превантивни стъпки сме взели още преди години. Но, трябва да признаем, че направихме и грешки и има какво още да се желае, за да не се допускат аналогични пропуски отново".    

Нюз БГ Репортер припомня, че през 2007 г. стартира платформата на facebook с визията на основателя му, че повече приложения трябва да бъдат социални. "Вашият календар трябва да може да показва рождените дни на приятелите ви, картите ви трябва да показват къде живеят приятелите ви, а адресната ви книга трябва да покаже техните снимки", коментира Марк Зукърбърг. "За да направим всичко това възможно, ние дадохме възможност на хората да влязат в приложенията и да споделят кои са приятелите им, както и всякаква информация за тях."  

През 2013 г. изследовател на университета в Кеймбридж на име Александър Коган  създава приложението Personality Quizz app. То е инсталирано и повече от 300,000 души споделят данните си, както и някои от данните на приятелите си. Като се има предвид начинът по който платформата Фейсбук работи по онова време, може да се каже със сигурност, че  Коган е получил достъп до десетки милиони данни на потребителите и на техните приятели.  

През 2014 г., за да се предотвратят пробиви и проникването на зловредни приложения бе обявено, че се променя цялата платформа Фейсбук, като се ограничат драстично приложенията, ползващи личните данни или ползващи достъпа до тях. Сред тях най-важната рестрикция бе, че приложенията не могат да получат достъп до лична информация, ако потребителите или техните приятели не разрешат лично това. Също така  разработчиците на приложения трябва да получат одобрение от всеки потребител преди да могат да поискат достъп до профил или персонални данни.    През 2015 г. журналисти от вестник "Гардиън" съобщиха, че Коган е споделил данни от приложението си с Cambridge Analytica. Това е против политиките на Фейсбук и разбирането, че споделянето на лични данни не може да се случи без съгласието на притежателите им. Тогава екипът на Зукърбърг изисква уверение от Cambridge Analytica, че всички неправомерно придобити данни са изтрити, а компанията представя такова уверение за изпълнението на предявените действия.   

Все пак преди дни Гардиън, Ню Йорк Таймс и Канал 4 публикуваха информации, че Cambridge Analytica може да не са изтрили данните. От компанията отговориха, че дават съгласие за съдебен одит на фирмата за установяване на фактите.   

В крайна сметка бе нарушено доверието между Феъсбук и потребителите, които споделят лични данни и информация в социалните мрежи и очакват съдържанието да бъде опазено и добре защитено.   

Какво е необходимо да бъде направено спешно?   На първо място е важно да бъдат ревизирани и обследвани всички приложения, които имат достъп до големи масиви от информация. Необходимо е да бъде драстично ограничен достъпът до данните и да бъде одитирано всяко приложение, към което има предявени претенции или съмнения за незаконосъобразни и нерегламентирани действия.   

Всички приложения и техните разработчици, които откажат да бъдат проверени, трябва да бъдат със забранен достъп до Фейсбук.   

Сред превантивните стъпки е и автоматичното ограничение на приложения, които не са ползвани от потребител след 3-тия месец. Желателно е  подписването на двустранни договори между Фейсбук и всички автори на приложения за отговорностите, произтичащи от достъпа до личните данни на потребителите.   

Марк Зукърбърг подчерта, че от момента на създаването на Фейсбук той е отговорен за всичко, което се случва на платформата.

"Ще направим всичко, което е необходимо, за да защитим общността на потребителите ни. Фейсбук ще бъде безопасен за всички."  

В заключение Зукърбърг каза: "Искам да благодаря на всички, които продължават да вярват в нашата мисия и работят за изграждането на общността ни във Фейсбук, както и за това да бъдем заедно. Осъзнавам, че ни отнема повече време, отколкото очаквахме, за да оправим всички възникнали проблеми, но ви обещавам, че ще се справим категорично и ще изградим и ще ви предоставим най-добрата услуга в дългосрочен план." 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555466
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930