Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2018 12:01 - СБЖ – ПАРТНЬОР НА ФОРУМА „ЕДИН ПОЯС – ЕДИН ПЪТ”
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Иван Върбанов


Председателят на УС на СБЖ г-жа Снежана Тодорова подписа в Пекин договор за сътрудничество с китайската фондация на журналистическия форум „Един пояс – един път”. В събитието са взели участие над 100 участници от 50 държави. Двустранни споразумения, освен с най-голямата професионално-творческа и синдикална представителна организация на журналистическата гилдия у нас, са подписани още само със Съюза на журналистите на Русия, с Федерацията на журналистите от Латинска Америка и с Панафриканския журналистически съюз.

„Китай демонстрира пред нас своя изключителен напредък в икономическо отношение. Китайският народ има невероятно чувство за красота и вкус. Благодарни сме на нашите домакини за засвидетелстваното невероятно уважение към Съюза на българските журналисти и към България”, каза г-н Снежана Тодорова.

В Китай се изучава български език, а всички китайци-българисти носят и наши родни имена, които са еквивалент на рождените им.

„България е един от най-важните партньори на Китай. Тя е втората държава в света – след СССР, която установява дипломатически отношения с източно-азиатската народна република. В този смисъл, към настоящия момент е първата, доколкото Съветският съюз вече не съществува. Радостно е, че българската секция на Радио Китай за чужбина– създадена през 1974 година, продължава да се развива и да допринася за комуникацията на новините от и за България и Китай; за задълбочаване на дружбата между нашите два народа и отношенията между двете страни”, коментира Председателката на СБЖ.

„В Китай съм за четвърти път. Изключително приятно съм изненадана от бързите темпове и високия скок в развитието на Китай – тази световна икономическа сила. Навсякъде, дори в провинциалните градове, виждахме високи 50-60 етажни модерни сгради от стъклобетон. В страната има страхотни пътища. Роботизацията е навлязла в живота на хората там масово. Никога няма да забравя цялата красота, която видяхме във всички градове и местата, където бяхме на посещение. По време на визитата си, освен Пекин посетихме Сямън, Куанджоу и остров Кулангсу. Високотехнологичната компания „Лиаде” пък ни показа, че виртуалната реалност и технологиите са нещо съвсем реално, дори по-реалистично и от живия живот”, допълни г-жа Снежана Тодорова.

Журналистическата делегация на Съюза на българските журналисти осъществи 7-дневното посещение в рамките на договореността за обмен с партньорската Общокитайска асоциация на журналистите. Организацията е основана на 8 ноември 1937 г. в Шанхай. В нея членуват повече от 75 000 журналисти. Съгласно държавната политика на страната Общокитайската асоциация на журналистите работи за разширяване на контактите с медии е организации по целия свят. Във фокуса на международната дейност тази годена е укрепване и и активизиране на връзките с Хонгонг, Маккао и Тайван.

--
Снимки: Мари Къналян








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529903
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031