Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2018 17:41 - МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ПРЕИЗБРА АКАДЕМИК ПЛАМЕН КАРТАЛОВ ЗА ДИРЕКТОР НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1882 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов

София, 26 октомври 2018 г. | Министерството на културата преизбра академик Пламен Карталов за директор на Софийската опера и балет. Новината стана ясна една на 26 октомври, 2 дни след провеждането на събеседванията с кандидатите и подписване на протокола. Ето какво съобщиха от МК:

"Със заповед № РД 16-60/24.07.2018 г. на министъра на културата е обявен конкурс за длъжността „директор” на Софийска опера и балет, който е проведен на 24.10.2018 г.

С оглед получения брой точки комисията класира кандидатите, както следва:

1. На първо място – Пламен Иванов Карталов

2. На второ място – Даринка Костадинова Такова

Кандидатът Славил Здравков Димитров не е набрал необходимият минимум от 400 точки, поради което не се класира в проведения конкурс."

Похвална е практиката на културното ведомство да прави видеозапис на изслушването на всички кандидати по обявените конкурси и да ги публикува в You Tube. Ето така се прави - пълна прозрачност! Така спират спекулациите и интерпретациите. Човек може да види с очите си всичко и сам да си състави мнение.

Гледайки как са протекли събеседванията и с цялото ми уважение - както към председателя на комисията проф. Джуров, така и към другите членове, особено към председателя на СМТД г-н Станислав Почекански, в мен все пак изникна един въпрос: Не би ли било удачно съставът на комисията, избираща директора на Националния ни оперен театър, да бъде в по-разширен състав? Правя своите разсъждения с уговорката, че зачитам правото на работодателя - министъра на културата, да назначава със своя заповед комисията. Но, не трябва ли тя да бъде обогатена и с представители на културния, музикален и оперен елит? С хора, които имат не само отношение към професията, към музикално-творческия процес, към културния мениджмънт, но и с личен принос - национален и международен, към институцията Софийска опера и балет (извън кандидатите или работещите в нея)?! Защо в комисията да не бъдат включени Райна Кабаиванска, Анна Томова - Синтова, преподаватели от Националната музикална академия "Панчо Владигеров", изявени певци, инструменталисти, диригенти, режисьори - достойни български артисти, които концертират и градят кариера по целия свят в най-престижните театри, начело на водещи световни оркестри, представящи се на най-уважаваните сцени ?

Мениджмънтът на един театър винаги е свързан с умението да бъдеш добър финансист и управленец. Затова в много от бордовете на културните институции в чужбина са включени утвърдени прависти, водещи банкови или финансови експерти, специалисти по маркетинг и продажби, които наблюдават изпълнителните мениджъри (директори) на съответните дейности.

Изразявам това свое принципно мнение, отчитайки факта, че Софийската опера и балет преизпълнява заложените параметри по бюджета си и винаги е на плюс.

На мен лично ми липсва това, че към двете институции - Софийска опера и балет и Национален музикален театър "Стефан Македонски", няма Обществени съвети.

Дано и на сайта на Първия ни оперен театър се появи информация за това кой ще бъде генералния мениджър през следващите пет години.


Да пожелаем успешен сезон на трупата на Софийската опера и балет!

Към нейния директор днес изпратих своите лични поздравления. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555675
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930