Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2018 01:48 - ВСЯКА СТЕНА Е ВРАТА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1191 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов

Всяка стена е врата. Така е озаглавен филмът на Елица Георгиева. След световната премиера и показването му в десетки държави, той гостува с прожекция и в Клуб "Журналист" на СБЖ.

Елица подрежда по нов начин телевизионните кадри и епизоди от архива с авторските предавания на журналистката от БНТ - Светла Каменова, нейната майка. БНТ, поради множество причини, не запазва в "Златния фонд" продукцията, която Светла грижливо успява да съхрани на VHS ленти. "Вариант 2" е младежката програма на БНТ, която стартира през 1988 година с много сърце, креативност, желание за преминаване на граници, разбиване на тв табута и най-важното - възпяваща и възползваща се от Свободата.

Режисьорката Елица Георгиева постига невероятно въздействие върху зрителя чрез преосмислянето и възкресяването на интервюта и репортажи на Светла Каменова. Снимките са от периода 1989-1992 година, когато в България настъпва промяната, посрещната с ентусиазъм и множество надежди. България диша по нов начин, преживява новото начало с широко отворени сетива, защото всичко е за първи път - демокрацията, гражданското неподчинение, желанието за полет, стремежът да бъде съградена свободна България.

Кои са най-важните надежди - постигнатите или бленуваните? Елица ни връща към миналото, за да си зададем множество въпроси, чийто отговори търсим и днес. Филмът е архивен, но той е направен от гледната точка на човека на най-новото време, като разкрива съвсем неочакван пласт към миналото. Посланията са изведени на много нива. Лентата въздейства именно с нейната многопластовост. Всеки зрител ще открие своите отговори, проектирани като резонанс от преживяното и видяното на екрана.

"Всяка стена е врата" е филм за надеждата - отминалата, очакваната, сбъдната или бленуваната. Това е разказ за реалните случки от най-новата ни история, изобразяващ реални персонажи и личности, които ще станат популярни в обществото през годините. Документално-художествената творба на Елица Георгиева е и паметна следа за създаваната най-модерна и авангардна, като стилистика и форма, тв продукция от БНТ в онова време.

Филмът е едно огледало на отминалото време, на неслучили се мечти, чийто отблясъци ще Ви докоснат, защото ще си спомните преживяното и ще си зададете въпросите за стойността на миналото и смелостта да искаш да покориш бъдещето с вдъхновение.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530266
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031