Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2018 18:52 - ИВАН ВЪРБАНОВ: КАМЕРНА ОПЕРА БЛАГОЕВГРАД СЪКРАЩАВА СОЛИСТИТЕ СИ !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2019 00:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Иван Върбанов


Какво се случва с Камерна опера – Благоевград? Това се питаха всички, до които бе достигнала мълвата, че културният институт предстои да бъде закрит до ден.

В социалните мрежи статуси на музиканти алармираха, че се готви пореден удар срещу българската култура. Сред музикалната гилдия от уста на уста се носеше мълвата, че на 3 декември предстои да бъдат връчени предизвестията за освобождаване на колеги от Благоевградската камерна опера – солисти, технически персонал, духовата секция на оркестъра.

РЕЗОНАНС В МЕДИИТЕ

„Информацията, че операта ще бъде закрита е пълна лъжа”, каза директорката на операта Мила Йорданова пред Actualno.com – тук - https://www.actualno.com/blagoevgrad/shte-byde-li-zatvorena-kamernata-opera-v-blagoevgrad-news_709546.html

Мила Йорданова признава все пак, че „наистина ще бъдат връчени предизвестия за освобождаване от работа на някои от служителите”!!! По думите й причината се кореняла в това „че те не си уплътняват работното време. Не знам колко човека ще бъдат, може би около 5-6. В момента се решава техния казус”, посочи Йорданова пред Actualno.com.

Междувременно Радио Благоевград – БНР цитира изявление на г-жа Шопова, която посочва: „Камерна опера няма да се закрива, проблемите досега бяха в управлението на институцията” – тук - http://bnr.bg/blagoevgrad/post/101052875/dado-koleda-shte-doide-v-blagoevgrad-na-5-ti-dekemvri.

Радио Фокус – Пирин също цитира коментар на зам.-кмета Христина Шопова, която заявява, че се тиражират неверни слухове за закриването на Камерна опера – Благоевград тук - http://www.focus-news.net/news/2018/12/03/2597589/hristina-shopova-zam-kmet-na-obshtina-blagoevgrad-nikoy-nyama-da-zakriva-kamerna-opera-blagoevgrad.html.

По думите й предстои 1 750 000 лв. да бъдат инвестирани в ремонт на сградата и че към момента няма прекратени договори на служители в операта, а дори се изготвя и бюджета, който ще бъде одобрен. „Мениджмънтът трябва да се подобри. В момента те са на нулев приход, но има много добри музиканти там и това нещо може да поработи в бъдеще. Няма да има конкурс за нов директор, а на този етап ще разчитаме на временно изпълняващия длъжността директор”, подчертава Шопова.

image


НИЕ ПИТАМЕ - НИКОЙ НЕ НИ ОТГОВАРЯ ?!

За да изясни ситуацията екипът на Нюз БГ Репортер изпрати по електронната поща въпроси до зам.-кмета по културата и хуманитарните дейности на Община Благоевград - г-жа Христина Шопова, както и до директорката на Камерна опера - Благоевград – г-жа Мирослава Йорданова.

В писмото ни се казва:

„Във връзка с появили се информации за предстоящо закриване на КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД и подготовката на публикация в нашата онлайн медия, моля, максимално оперативно, да ни изпратите Ваш коментар и гледна точка по темата и да отговорите на поставените въпроси, както следва:

1. Основателни ли са твърденията, че на 3 декември предстои прекратяването на трудовите договори на служители и на кои?

2. Основателни ли са твърденията, че ще бъдат отстранени певци и инструменталисти от оркестъра и той ще бъде сведен само до малък струнен оркестър, тип КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР?

3. Какви са последните оперни заглавия, поставени през последния творчески сезон в КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД?

4. Липсата на натоварване, за което става дума от изявление пред "АКТУАЛНО. КОМ" не е ли функция и задължение по КТ на работодателя - директора на КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД?

5. Концертът на 19-ти декември от гост-артисти ли е или е продукция на трупата на КАМЕРНА ОПЕРА БЛАГОЕВГРАД?

6. Защо солистите ще представят концерт на 4-ти декември с пиано, а той не е продукция на целия творчески състав?

7. Какъв е годишният бюджет на КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД и как се изхарчва той за творчески проекти - по пера и за проекти, изключвайки разходите за заплати, осигуровки и т.н.

ИЗРАЗЯВАНЕТО НА ВАШАТА ГЛЕДНА ТОЧКА ПО ПОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ И ВЪПРОСИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ЗА НАС, ЗА ДА БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ПО КАЗУСА.”

(Бел. ред.: Отговорите на въпросите получихме на редакционната ни поща в 17:37 ч., след като приключи подготовката на публикацията ни в 17:17 ч.. Текстът, изпратен от отдел "Връзки с обществеността" на Община Благоевград, публикуваме в края на материала без редакторска намеса.)

В публикациите в медиите до тук – и в Actualno.com, и в БНР – Радио Благоевград, и пред Радио Фокус – Пирин, става ясно от изявленията на ресорния заместник-кмет, че проблеми с мениджмънта на Камерна опера – Благоевград има. Те не се посочват, нито анализират. Отбелязват се само нулевите резултати в приходната част. В същото време обаче се дава ясен знак, че кадрови промени няма да има.

image


КАКВО МИСЛЯТ МУЗИКАНТИТЕ?

Нюз БГ Репортер се свърза по телефона с няколко служители на Камерна опера – Благоевград, за да потърси актуална информация по казуса и да чуе мнението на творческите работници.

Ето какво казаха те в разговор с нашите репортери:


Притеснени сме, че констатираме опити за действия и опити за провеждане на трансформация в рамките на състава, профила и дейността на Камерна опера – Благоевград. Макар и формално тя да не бъде закрита, може би има намерения тя да бъде жанрово преструктурирана от опера към камерен оркестър.

Музиканти разказват, че е имало преди години публични изявления на ръководни кадри, че операта е отживяло изкуство. През годините е имало практика да се правят само концерти, които обслужват персонални интереси, разказват служители, които задължително искат да останат анонимни поради страх от дисциплинарни уволнения или саморазправа, особено в сегашната ситуация.

В коментари в социалните мрежи жителите на Благоевград пишат: „Но Вас Ви няма в живота на града!”. "Ами да" - отговарят артистите - "за съжаление! Как да ни има? От години се работеше в тази посока – да се ликвидира операта", казват със загриженост оркестранти.

Всички служители – от чистачката до диригента, са на минимални заплати, твърдят музикантите. Целият състав е на минимума, без директора.

КАКВА Е УЛОВКАТА?

Какво ще спечелиш, ако уволниш 5 човека, които са на заплати от по 560 лв.

"Бедата не е единствено в това, че вместо Опера в Благоевград би могло да остане само оркестър. Бедата би могла да се корени в идеята той да бъде СТРУНЕН ОРКЕСТЪР?!!! Това е тъжното. В по-малките градове навсякъде има оркестри - Добрич, Разград, Враца, Видин, Хасково, Шумен, Сливен, Пазарджик . Но, те са минимум със състави над 30 човека. Сега трупата на КАМЕРНА ОПЕРА – БЛАГОЕВГРАД е 32-35 човека. Нима има в света друга такава трупа, която да прави оперни продукции? Няма!", подчертават музикантите и питат: Дано сега стремежът не е да останат 15 човека или „запазването” на щата да е за сметка на солистите, техническия състав, духовите инструменти?

Въпреки че от ръководството на общината анонсираха пред медиите предстоящия концерт на 17-ти декември (по програма той е на 19-ти все пак), то за публиката нека е ясно, че това е гостуващия състав на диригента Свилен Симеонов, а не е оперна продукция на институцията в града.

И нещо важно: Ако все пак от общината и директорът на Камерна опера – Благоевград считат, че има служители, които „не са си уплътнявали работното време”, то нека да обърнат внимание на текстовете в Кодекса на труда, според които задължение на работодателя е да създаде работа и натоварване на творческите работници.

На 4 декември солистите на Камерна опера – Благоевград ще дадат Коледен концерт. С пианист, а не с оркестъра?! Защо? "Искаме да работим" – казват артистите - "защото ръководството не ни дава работа!".Независимо от съществуващите само трима солисти: Теодора Петрова, Добромир Момеков, Борис Тасков.

Апропо, какво става с пенсионираните вече оркестранти в рамките на годината ? Назначени ли са и ще бъдат ли назначени на тяхно място нови инструменталисти?

image


ДАНО НАДДЕЛЕЕ ЗДРАВИЯТ РАЗУМ!


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО ЗАМ. - КМЕТ ПО КУЛТУРАТА И ХУМАНИТАРНИТЕ ДЕЙНОСТИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,


ОПЕРАТА НЕ Е ОТЖИВЯЛО ИЗКУСТВО!

Срамота е в 21 век, в европейска България, оперни певци и музиканти да бъдат държани на мизерните трудови възнаграждения, които са на нивото на минималната заплата за страната. Това е гавра с хората, тяхната професионална подготовка, която не спира цял живот, цинизъм към българското изкуство и култура.

Ако някой от Вас счита, че на културата й е отминало времето, то много Ви моля всички вкупом да си помислите: Какво правите на позициите на които сте и как помагате на града и вашите граждани?

И понеже ресор култура е заедно с ресор хуманитарни дейности, според разпределените дейности на заместник-кмета, то проумейте, че здравето, благосъстоянието, достойнството и щастието на хората не биха могли да бъдат пълноценни без грижа за духовността, историческата памет, възпитанието, образованието, споделените ценности, националната идентичност.

Дайте си сметка, че нищо не би могло да запълни културните дефицити, които биха могли да произтекат от едно или друго Ваше действие, или бездействие.
Културата е единственият път към хармонията, към светлината, към израстването на нацията ни.

Не позволявайте да бъде разрушена или подменена същността на Камерна опера – Благоевград. Запазете оперното изкуство в този културен институт!

Нюз БГ Репортер ще продължава да следи със загриженост развитието и решението на казуса. Искрено се надяваме, че ще надделее разумът, уважението и респектът към националните ценности и няма да бъдем свидетели на посегателство срещу културната институция в Благоевград!

И най-важното: Не преобразувайте Камерна опера - Благоевград в струнен оркестър!

< Нюз БГ Репортер >

---

Бел.ред.: Към 17:15 часа, когато приключи подготовката на публикацията на редакционната ни поща не бяха предоставени позиция или отговори на въпросите, които изпратихме на вниманието на г-жа Шопова по електронната поща.
---
Бел. ред.: В 17:37 ч. от отдел "Връзки с обществеността" на Община Благоевград ни изпратиха по електронната поща отговорите на въпросите към г-жа Шопова и г-жа Йорданова. Публикуваме ги без редакторска намеса:

1. Основателни ли са твърденията, че на 3 декември предстои прекратяването на трудовите договори на служители и на кои?

- Първо искам да поясня, че в медийното пространство се появиха твърдения, че Камерна опера – Благоевград ще бъде закрита. Тук искам да бъда много категорична – никой няма да закрива Камерна опера Благоевград. Конкретно по Вашия въпрос- да, ще има съкращения на 5-6 души – технически персонал, солист и художник. Няма да използвам нападки и няма да обвинявам. Само ще кажа, че става въпрос за хора, които дълго време са злоупотребявали с оказаното им доверие и не са изпълнявали служебните си ангажименти. Заплатите на съкратените служители ще бъдат разпределени за възнаграждения на останалите работещи в културната институция. Съкращаване на щатни бройки обаче, в никакъв случай не означава, че Камерна опера ще бъде закрита.

2. Основателни ли са твърденията, че ще бъдат отстранени певци и инструменталисти от оркестъра и той ще бъде сведен само до малък струнен оркестър, тип КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР?

- Смятам, че отговорих на този въпрос с предходния отговор. Само ще добавя, че съставът на оркестъра няма да бъде намаляван, а напротив- предстои да се увеличава.

3. Какви са последните оперни заглавия, поставени през последния творчески сезон в КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД?

- Последното оперно заглавие на Камерна опера е "Метаморфози" в Камерна опера – Благоевград под режисурата на Петко Бонев. Тя бе представена няколко пъти в Благоевград.

4. Липсата на натоварване, за което става дума от изявление пред "АКТУАЛНО. КОМ" не е ли функция и задължение по КТ на работодателя - директора на КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД?

- Да, точно така е. Именно затова се стигна до смяна на директора на Камерна Опера.От началото на месец октомври Камерна опера Благоевград има временно изпълняващ длъжността директор – Милослава Йорданова. Вече са направени основни постъпки за промяна на ситуацията. В Камерна Опера работят едни прекрасни творци. Положителната промяна зависи от самият мениджмънт на културната институция, вярвам, че щом има желание предстои и прогрес.

5. Концертът на 19-ти декември от гост-артисти ли е или е продукция на трупата на КАМЕРНА ОПЕРА БЛАГОЕВГРАД?

- Концертът е съвместен на Джаз формация „София“ и Камерна опера Благоевград.

6. Защо солистите ще представят концерт на 4-ти декември с пиано, а той не е продукция на целия творчески състав?

- Става въпрос за творческо решение на временно изпълняващия длъжността директор.

7. Какъв е годишният бюджет на КАМЕРНА ОПЕРА - БЛАГОЕВГРАД и как се изхарчва той за творчески проекти - по пера и за проекти, изключвайки разходите за заплати, осигуровки и т.н.

- За 2018 година бюджетът е около 240 хиляди, като на щат работят 32-ма души. Разходите са в много посоки, но основните са за заплати. Иначе можем да говорим за разходи за транспорт, озвучаване, декори, хонорари, материали. В момента се оформя Бюджетът и за следващата година, който вярвам, че ще бъде одобрен. Предстои Камерна опера - Благоевград да заеме мястото, което заслужава.

# # #



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2545474
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930