Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2018 20:08 - СТАНИСЛАВ ПОЧЕКАНСКИ: "ЩЕ ЗАЩИТИМ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ ОТ КАМЕРНА ОПЕРА БЛАГОЕВГРАД!"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2019 17:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Председателят на СБМТД Станислав Почекански:

„ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ НЕ РУШЕТЕ ГРАДЕНОТО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ, А ГО РЕФОРМИРАЙТЕ!”


Иван Върбанов,
София, 05.12.2018 г.


„Ще защитим нашите колеги – членове на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на които са били връчени предизвестия за прекратяване на трудовите договори с Камерна опера – Благоевград. Това са г-жа Теодора Петрова – артист солист и г-жа Лина Ангелова.”Това каза в специално интервю за Нюз БГ Репортер г-н Станислав Почекански – Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци по повод публикация на Нюз БГ Репортер и апела към авторитетни музикални и държавни институции да вземат отношение и публично да изразят позицията си по казуса със съкращенията на творчески кадри на културния институт в Благоевград.

(Бел. Ред.: Добромир Момеков - един от предизвестените трима певци, също е член на СБМТД от дружеството в Русенска опера.)


РАЗГОВОРИ СА ВОДЕНИ ОЩЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

„Разговори съм водил на 19 септември тази година с г-жа Шопова като представих конкретни предложения как да се спаси финансово Камерна опера – Благоевград. На срещите с мен беше Областният координатор на КНСБ в Благоевград – г-н Емануил Манолов”, поясни г-н Почекански.

„Конкретните ни предложения – за да се запази културния институт като ОПЕРА, бяха да се привлекат външни възложители/продуценти, каквито предложих конкретно от Италия, за да има възможност да се правят концерти и записи, за да има приходи. Действително приходите на Камерна опера Благоевград бяха нищожно малки. Основното недоволство на Общината, по време на нашите разговори, беше, че културният институт има съвсем малки собствени приходи. Именно това искахме да се подобри, за да се намери решение как да бъдат увеличени постъпленията от дейността. И след като няма възможност да се увеличи бюджета на камерната опера, то с тези приходи да успеят да се повишат обидно ниските заплати на колегите.“

СБМТД ЩЕ ОСИГУРИ СИНДИКАЛНА ЗАЩИТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ

„Работодателят не им е възлагал работа, което не е задължение на самите служители. Уплътняването на работното време не може да бъде вменявано като вина на работниците”, подчерта председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

„Първата ни задача е да ги защитим юридически. Поискали сме от тях цялата информация, за да можем да им помогнем да си защитят правата по съответния ред. Работим активно по казуса”.


ИМА РЕДИЦИА ВЪПРОСИ, КОИТО ОТДАВНА ЧАКАТ СВОЕТО РЕШЕНИЕ

„Пак подчертавам, че на срещата ни с г-жа Шопова през септември не ставаше въпрос за никакви уволнения на колеги, а за оздравяване на приходите на Камерна опера – Благоевград. Нашата гледна точка бе как да се запази и да се осигурят постъпления от продукцията. Тогава, през септември, не стоеше на дневен ред съкращаване, закриване, уволняване. За подобни неща не ставало дума”, обясни Станислав Почекански.

„Не е вярно, че ние мълчим. Още по-малко, че сме съучастници в този процес!”, е категоричен председателят на СБМТД.

НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е ДАВАЛ СЪГЛАСИЕ ЗА СЪКРАЩЕНИЯ В ОПЕРАТА

„Учудвам се на изявления в медиите, че синдикатите са дали своето положително становище за предприемането на структурните промени в Камерна опера – Благоевград. Категорично заявявам, че никой от ръководството на СБМТД не е давал становище или одобрение на действията, на които ставаме свидетели вчера и днес”, заяви председателят на Съюза г-н Почекански.

ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ НЕ РУШЕТЕ ГРАДЕНОТО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ, А ГО РЕФОРМИРАЙТЕ!

От месеци следим със загриженост процесите в Камерна опера – Благоевград и реагираме, допълни Станислав Почекански.

„Липсата на финансови средства не трябва да е причина за унищожаване на българската култура, а още по-малко да се разваля нещо, което вече е изградено. Тук има един много важен въпрос: Какво ще стане със сградата, която е публична собственост? Тя е изградена специално за опера, подобно на великолепните сгради в Стара Загора и в Бургас.”

„При положение, че искаме да се запази Камерна опера – Благоевград, при положение, че липсата на пари не бива да пречи, да разрушава, да заличава изграденото е необходимо час по-скоро да има РЕФОРМИ и ОПТИМИЗАЦИЯ, но не под формата на намаляване на творческия екип. Стратегическите цели в този процес би трябвало да бъдат адекватната репертоарна политика, която да привлича публиката, както и осигуряване на външни приходи, паралелно с осигуреното финансиране от общината в Благоевград. Това, според мен, е решението!", това каза в заключение председателят на СБМТД Станислав Почекански.

- - -

КОМЕНТАР НА АВТОРА:

Ръководството на Община Благоевград трябва да преосмисли подхода и цялото възприемане на целите, структурата, стратегическата роля и мисия на този уникален общински културен институт в Благоевград. Доколкото действията по отстраняването на солистите от вчера показват едно дълбоко неразбиране на проблематиката. Нужни са действия по повишаване на приходите и нова репертоарна политика.

Ако в реформата не се заложат механизми за осигуряване на приходи – в това число и външни, както и репертоар, то реформата няма да е пълноценна, а всичко ще е „на парче”, което няма да даде резултат.

Подходът - да бъдат отстранени хора, за да може със „спестения” ресурс от трудовите им възнаграждения да бъдат увеличени заплатите на останалите, е дълбоко погрешен и порочен!

Фактът, че изпълняващата длъжността директор на Камерна опера – Благоевград – Мила Йорданова, е назначена на тази позиция без конкурс буди съответните въпроси, нали? А как Ви изглежда появата на концертмайсторката и директор на Операта по време на вчерашния концерт (проведен на 4 декември във формат солисти с пиано– бел.ред.), единствено и само, за да връчи предизвестията на певците?!

Уважаеми дами и господа управляващи в Благоевград,

В рамките на течащите срокове на вече връчените предизвестия на служители на Камерната опера в града, все още имате време да поправите грешката.

Особено в навечерието на Коледа…
… когато, казват, стават чудеса! …

Направете го, заради града си, заради уважението и респекта към българската култура, заради принципите на съграждане и опазване на националните ценности!

Запазете Операта в града!
Бъдете сигурни, бъдещите поколения ще Ви бъдат благодарни за това! 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2557263
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930