Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2019 14:52 - ОЛГА МАРКОВА С НОВА КНИГА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ МОХИКАНИ НА ГОЛЯМОТО КИНО
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2019 14:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

София, 13-03-2019 г., Иван Върбанов за The News BG Reporter | "Последните остават първи" е най-новата книга на д.и. Олга Маркова, която бе представена на специално събитие на 13 март от 13:00 в рамките на "София филм фест". Премиерата на третата част от трилогията, посветена на майсторите на голямото кино, се състоя в присъствието на един от героите - Били Аугуст. И не само … В зала "Мати" на НДК бяха легендите - примабалерината Вера Кирова и актрисата Гинка Станчева, журналисти, участници и гости на кинофорума, студенти, представители на киногилдията, запалени почитатели на седмото изкуство.   

Идеята е на Стефан Китанов, а появата на книгата става благодарение на издателството е "Изток-Запад". Авторката изрази своята благодарност към тях с цитата на Вим Вендръс "На мечтите са им нужни криле".  

Олга Маркова признава, че "Последните остават първи" е една колекция от творчески портрети, които са много повече от интервюта. Казва, че книгата е написана в непопулярна и своеобразна форма. Вярва, че ще бъде част от писмената памет за личностите на София филм фест и за ярките представители на съвременното кино.    Маркова се среща с повече от 70 творци, между които: Карлос Саура, Сергей Параджанов, Джейн Фонда, Тед Кочев, Рупърт Еверет, Вим Вендерс, Карен Шахназаров, Джон Малкович, Ейбъл Ферара, Еманюел Куркол, Марлен Хуциев, Гойко Митич, Илдико Енеди, Роман Балаян, Франко Неро, Данис Танович, Нури Билге Джейлан, Хю Хъдсън и др.   "Тези срещи остават в душата ми. Последните мохикани на киното са ненадминати и няма изгледи да бъдат надскочени", убедено коментира Олга Маркова.  

Премиерата на книгата е събитие, защото все по-рядко се появяват подобни трудове, посветени на киното. Седмото изкуство се променя непрекъснато. И не само заради динамиката на новото време и нагласите на публиката. Новата комуникация налага светлинни скорости на трансформации. Така новото днес, е вече остаряло след няколко дъха на зрителите, които все повече бързат да потребяват всякакво съдържание и отделят все по-малко от времето и вниманието си за значимите неща. А тежкото има нужда от усърдие и време - и за създаването му, и за възприемането му.   "От своите срещи с големите творци научих нещо много простичко - те правят филмите си, за да се развиват и да научават повече за всичко и за света, а не с претенцията да учат другите. Смисълът на глобалния свят е в личностното и творческо многообразие", посочи Олга Маркова.  

Авторката разказа любопитни истории и случки, съпътстващи творческия процес на създаването на книгата. Говори на италиански с Лукино Висконти, вика дъщеря си с чартърен полет, за да й превежда на немски по време на интервюто й с Вернер Херцог в Гърция.   Костурица се оказва труден събеседник, сякаш костелив орех, заради специфичните изрази, които не могат да се преведат буквално, а са натоварени със специфичен смислов заряд или послание. На въпроса на Олга Маркова: "Защо използва вместо артисти толкова много аматьори във филмите си и как те идват на снимачната площадка?", режисьорът отговаря лаконично: "Като при лекар!".  

Олга пребивава почти седмица на гости на световноизвестния Костурица и признава, че се е измъчила до степен на пълна умора в търсенето на смисъла на непреводимите фрази, които той използва.  

Сред време разбира, че актьорите идват на снимачната площадка изцяло облечени единствено от продукцията, включително и по отношение на носеното от тях бельо. Отговорът на въпроса й как е била посрещната премиерата на поредната лента на Костурица съдържа също шокираща фраза: "Изпраха зялото пране"?!   След дълга главоблъсканица Олга разбира, че това е метафора, произтичаща от танцуването на партито на екипа с високо вдигнати ръце …  

Премиерата на книгата "Последните остават първи" завърши с очакването за появата на следващата. "За да събереш толкова ярки и значими хора в една книга, трябва време", казва Олга Маркова. Но, публиката бе настоятелна в очакването да има следващо продължение на срещите й с емблематичните създатели на сериозното световно кино.  

Олга Маркова е доктор по кинознание, преподава "Историята на киното" и "Кинодраматургия", дългогодишен журналист (повече от 45 години е автор в печата, била е зам.-главен и главен редактор), кинокритик, член на международните журита на най-престижните кинофестивали, сред които и Московския, автор на над 10 книги по проблеми на киното, които са отпечатани и на други езици.  

< още снимки вижте на адрес: 
https://www.facebook.com/TheNewsBGReporter/posts/792080697813877?sfnsw=cl




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2546672
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930