Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2019 22:53 - НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮ, НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2019 00:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮ/КО, НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ!  

Иван Върбанов 

 
Не всичко е пари, приятелю/ко!

Този рефрен от добре познатата ни песен пасва най-добре като квинтесенция на разочарованието ми от последните дни. Нима е възможно хора на културата, на духовността, да бъдат изгубени до нивото на обикновени сметкаджии, търгаши, комбинатори?

Колкото са по-чисти душите им, толкова по-голямо е изкуството им!

Дори да приемем голямото его за необходима даденост, то все пак смехотворно ми изглежда самовъзприятието на тоз или онзи наравно с Тосканини, Фелини, Спилбърг или Бизе ... Отражение в криво огледало от реалността на персонаж, който е в най-добрия случай е известен само на тесен кръг роднини, малко приятели или лично мотивирани шумни клакьори.


Тези дни се появи възможност да продуцираме малък творчески проект и да създадем спектакъл. Начинание, кодирано с мисията да даде криле на млади творци, които искат да намерят себе си, нови хоризонти или просто да се опитат да сбъднат въображението си.


... Фантазьори! ...


Около менажирането на проекта се срещнахме с приятели от миналото, елитни творци с претенция за статут, класа и височина на персоналитета си.


Какво бе учудването ми, когато срещу себе си видях хора, които директно назоваваха цената на своя труд, но в същото време, без да искат да поемат отговорността да свършат заданието, за което биха били наети.

Имаше и опити за смяна на пиесата, пласиране на другарски антуражи и творчески креатури от близък кръг и вписването им в листата за хонорари, поставяне на изисквания, притискане и манипулиране на обстоятелства и теглене на чергата - все към лесния път, утъпканата пътека, та даже и през осребряване на вече извършена съща задача някъде другаде, преди това.

И когато съвсем коректно настъпи момента, в който решихме и съобщихме, че ги освобождаваме от тежкия и стресиращ ги ангажимент, от непосилната задача и бреме, о, тогава започва словесен Везувий - ама как така..., ама то Вие..., е защо се отказвате от нас..., ние преценихме, ние настояваме ...


Нищо лично, но когато някой бива наеман, то работодателят му задава задачата за свършване, а не обратното. И когато се разбере, че човекът не може или не иска да я свърши, най-естествено е той да не бъде нает. Не разбирам, защо тогава, точно в този момент, започва опита за разправия, дърлене, вменяване на вини, подмяна, професионално ситуиране на квартален скандал?

Не е ли най-честно и достойно да кажеш: Да, благодаря за поканата, разминаваме се или не мога да поема този ангажимент, довиждане, до следващия път ...?!

Конкуренцията, пазарът, заменяемостта, алтернативата - са все понятия, които важат и за пазара на културата. По-важното е да се разбере, че стойността на човека, неговата чистота - на мислите, на душата, на съвестта, на сърцето му, всичко това се отразява на творческата работа и себеизразяването във вибрацията и енергията на пеене, на сцената, в музика, чрез платното, словото, от екрана и т.н.

Нека всеки сам прецени къде се намира, колко високо се е издигнал или пък паднал, дали е опазил кристално чисти своите способности да отключи креативността, да материализира идеи и видения от въображението си, да изпише с ноти чутата музика, да заснеме с камера своите сънища.


Изкуството е проява на духа, не на материята, не на материалното. Вибрациите са високи, не низки.


Езикът, писмото, звукът, баграта, нотата са изразното средства от онова проникване в другостта, отвъд видимия рационален свят, за да сътворят образи, светове и чувства, които да бъдат показани на другите.


Не зная каква е цената на вдъхновението.
Не зная колко струва един възвишен ум, едно възпламеняване, устремът, хубавата музика, стихът, картината, един филм.

Те идват по-високо от ума.

Вярвам, че изкуството преобразява.


Явно - не всички.

Жалко!

Всеки кръстопът се дава, за да преминеш през изпитание и да преоткриеш себе си чрез надеждите, които можеш да сътвориш.

Знам, че е така.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530215
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031