Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2019 03:08 - СОФИЯ СТАВА СВЕТОВНА МУЗИКАЛНА СТОЛИЦА НА ВАГНЕРОВАТА МУЗИКА, ЩАФЕТАТА ПОЕМА БАЙРОЙТ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

София ще стане световна музикална столица на музиката на Рихард Вагнер от 7-ми до 12-ти юли 2019 г. Това е времето, през което Софийската национална опера ще представи за седми път своя Sofia Summer Wagner Festival | Софийски Летен Вагнеров Фестивал. Събитието се провежда дни преди да бъде открит култовия Байройтски фестивал на 25 юли, който ще продължи до 28-ми август.

София се представя с "Тристан и Изолда" - на 7-ми юли от 16 часа и на 10-ти юли от 18 часа. Второто заглавие, включено във фестивала на Софийската опера и балет е "Парсифал" - спектакълът ще бъде представен на 12-ти юли от 18 часа.

Байройт, който поема щафетата от София, също е планирал "Тристан и Изолда" и "Парсифал", като към цикъла от представления са добавени още три творби на Рихард Вагнер - "Танхойзер", "Лоенгрин" и "Нюрнбергските майстори-певци". Спектаклите ще бъдат изиграни средно по шест пъти за цялото издание на фестивала, като традиционно те започват в 16 часа. Предвидени са паралелни фестивални формати - дискусии, майсторски класове, "Вагнер в киното", както и специална адаптация "Вагнер за деца".

На този фон, да имаш волята, постоянството и първото условие - да притежаваш висок безспорен професионализъм, за да реализираш в София алтернативен фестивал, който получава отлични оценки от Асоциацията на Вагнеровите общества по света е не само завоевание, но и кауза, която заслужава уважение. И, разбира се, заради триумфа на спектаклите и нестихващите аплодисменти за солистите, хора, балета и целия екип на Софийската опера и балет. Признание, което не може да бъде отричано по никакъв начин.

Нека припомним, че президентът на Международната асоциация на Вагнеровите общества - Йозеф Линхарт, удостои със златна значка и знамето на обществото академик Пламен Карталов и Софийската опера и балет в израз на признание за върхово достижение и особен принос в популяризирането на музиката на Вагнер. Асоциацията анонсира Вагнеровия фестивал в София към всички свои дружества по целия свят, като подчерта, че екипът е приоритетно български.

Зрелищните спектакли в Байрот могат да бъдат посетени от малцина вече - заради изкупените билети месеци преди началото на фестивала за повечето от датите, а и поради сериозните цени на билетите.

Спектаклите на Софийската опера и балет се радват също на огромен интерес. В София пристигат меломани от цял свят, защото качеството, майсторството и класата на българските певци са още една причина за почитателите на Вагнер. Не ги пропускайте! Бъдете част от едно неповторимо преживяване!

Режисурата на спектаклите в София са на акад. Пламен Карталов.

Имах щастието да бъда сред зрителите на “Парсифал” - уникално преживяване, полет в друго измерение, в друга честота и енергия. Издигане! Поздравления за солистите на Операта! Браво на българските певци! Спектакъл, който те откъсва от земното и те пренася постепенно, чрез наслагване на образ, звук и картина в мистичното и вечното, във вселената и вечността. Кодовете на въздействие са във всички пластове и нива, стига да си подготвен да ги декодираш! Благодаря за неповторимото преживяване да бъда пред този портал на време, религия, мистика, философия и екстаз!
Спектакъл, създаващ различен свят на сетивността!

Ето съставите и екипите на спектаклите от Вагнеровия фестивал в София:

"Тристан и Излода" е дело на:

Диригент: КОНСТАНТИН ТРИНКС
Режисьор: ПЛАМЕН КАРТАЛОВ
Сценография: МИОДРАГ ТАБАЧКИ
Костюми: ЛЕО КУЛАШ

Със специалното участие на солиста на многобройни постановки на Байройтския фестивал ЮКА РАСИЛАЙНЕН в ролята на Курвенал.

Участват: Мартин Илиев, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Веселин Михайлов, Ангел Антонов, Красимир Динев, Николай Петров.


Под "ПАРСИФАЛ" се подписват:

Диригентът: КОНСТАНТИН ТРИНКС
Режисьорът: ПЛАМЕН КАРТАЛОВ
Сценографите: НУМЕН + ИВАНА ЙОНКЕ
Художникът по костюмите: СТАНКА ВАУДА

Участват: Костадин Андреев, Атанас Младенов, Петър Бучков, Ангел Христов, Бисер Георгиев, Гергана Русекова, Хрисимир Дамянов, Стефан Владимиров, Рада Тотева, Ина Петрова, Красимир Динев, Калин Душков, Айла Добрева, Мариела Александрова, Мирела Ябанджиева, Ангелина Манчева, Александрина Стоянова-Андреева, Ангел Антонов, Георги Джанов, Николай Павлов, Ованес Каспарян, Цветан Цветков.

Вагнеровият летен фестивал на Софийската опера и балет, както и годините усилия за възраждане на музиката на Рихард Вагнер от страна на ръководството на Операта у нас със сигурност допринасят за утвърждаването на световния престиж и признание към БЪЛГАРСКОТО ОПЕРНО ИЗКУСТВО и безапелационно респектиращото майсторство на българските артисти - певци, балетисти, музиканти.

Вече всички знаят, че преди Байройт е София.

А музикалният десант на Софийската опера и балет ще продължи към Белоградчишките скали - още един уникален оперен формат. Музикалното лято 2019 крие много изненади за почитателите на високото изкуство. Затова е нужно да подкрепяме вложения труд, десетките часове репетиции и подготовка на артистите на Първия оперен театър, инвестирани в сътворяването на продукция на световно ниво, знаейки прекрасно, че те влагат душата и сърцето си за да зарадват публиката, която сигурен съм ще им отвърне с пълни зали.


На добър час!

image

image

image

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555307
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930