Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2019 17:23 - ДЕМОНТИРАЙТЕ МИКРОФОНИТЕ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ, ЗА ДА СИ ГАРАНТИРАТЕ ПЪЛНО УДОБСТВО И КОМФОРТ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.09.2019 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Автор: Иван Върбанов

Нали разбрахте? С демонтирани микрофони на журналистите в Гранитна зала на Министерски съвет премина пресконференцията на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София. "Няма да има въпроси към нея, за да не я поставяме в неудобно положение", заяви премиерът Борисов. Скандалът се разгоря още повече след "намесата" на Правителствената информационна служба, която, за да замаже опита да замаже гафа с нелепо обяснение за техническите параметри на озвучителната система ... Ситуирането на обстоятелства, които да препятстват работата на журналистите предизвика вълна от възмущение. 

&

Не е нужно да се демонтирате микрофоните по време на пресконференции, за да не бъдат задавани неудобни въпроси от страна на журналистите и така да бъде създаван необходимия комфорт за всеки от ВИП-гостите, управляващи и другите представители на висшата незаменима и недостижима класа.

То у нас вече медиите, които са коректив на властта, и имат гърбината да носят тази мисия и отговорност доблестно, са единици. Все по-малко са смелчаците, които дръзват да питат или да търсят истината. Пък и кой ще пусне неудобен репортаж, коментар или не дай си Боже - разследване? Собствениците на медии - често олигарси и бизнесмени, не биха си го причинили. Всичко е интереси и пари, а правдата отдавна е изтикана или смачкана.

Та в тази връзка съвета ми към всякакви там PR-и на институции, специалисти "Връзки с обществеността" и прочие служители по комуникации е да не си причиняват усилията, които биха изтълкувани като безспорен гаф - да отнемат думата на журналистите на пресконференции чрез демонтиране на микрофоните в залата. Няма от какво да се боите, никой няма да реагира, няма да се възпротиви, няма да протестира. Ще бъдат излъчени подробни репортажи, които ще преразкажат казаното от този или онзи пълно и подробно. Без контекст, без анализи, без отношение, без развитие, без поглед към цялата картина.

Така де, то вече започнаха да се излъчват "репортажи", които са изградени от заснетите кадри - снимки или видеа, от подопечните PR-и на дадената институция или краля-слънце. А все по-странно ми е, но е факт, че започнаха да излъчват брифинги във Фейсбук, на които не се канят журналисти.

Ситуацията предизвиква остра реакция и възмущения, защото става въпрос не за кой е да е чиновник или персонаж, а за председателя на Европейската комисия. Очакванията към европейската институция е да налага стандарти и ценности, а не да ги развенчава.

Да не говорим, че този тон може да бъде възприет като "добра" практика и занапред някой комуникатор да реши, че по този начин трябва да се провеждат медийните събития - без право журналистите да задават въпроси.

&

Ако този казус бъде отминат без реакция, то това би било напълно възможно да се утвърди като удобен подход. Видяхте ли, тогава, при Урсула се възприе без съпротива този стил, давайте да го утвърдим.

Въпросите и оценките за това как се опазва медийната свобода, беше ли наложена цензура или това бе проява на страх от журналистическите въпроси, дали става въпрос за драстично нарушаване на професионалните правила и че пресслужбата продуцира гаф, който някои анализатори определиха като "без аналог" - всичко това бе достатъчно ясно и категорично заявено в публичното пространство.

&

Аз лично очаквах форма на журналистическа солидарност, която би се изразила дори в отказ да бъдат излъчени/публикувани репортажи от събитието. Но, уви, чак толкова не сме дорасли. Все още!

"Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти”, коментира говорителят на ЕК -  Мила Андреева.

&

Остават неясни въпросите за степента и волята за гарантирането на свободата на медиите, защитата и правото на журналистите да упражняват свободно своята професия и осигуряването на правото на информация на гражданите/обществото.

Дали има ограничения пред свободата на изразяване и медиите? Не е нужно да четем доклади и класации. Примерът е пред очите ни. И то, за ужас на всички ни, свързан с високопоставен служител на институция, която декларира, че приоритет ще бъде именно борбата с всички рестрикции, проблеми и пречки пред свободата на словото, подобни на прецедента, която самата тя продуцира.

Битката за подобряването на състоянието на медийната сфера и отстояването на свободата на пресата, които са поставени под натиск навсякъде по света, са отговорност на всички нас.

Свободата зависи от нас!



 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530206
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031