Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2020 21:21 - МОЕТО ЛЮБИМО РАДИО - БНР, СТАНА НА 85 ГОДИНИ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Автор: Иван Върбанов
София, 25.01.2020 г.



Моето любимо радио - Българското национално радио, отбелязва днес - 25-ти януари, своя 85-ти рожден ден.

Всичко се узаконява с царския указ на Борис III, с който радиоразпръскването става държавна дейност. Радиостанциите в София, Стара Загора и Варна са част от мрежата на държавното радио. Начело на Радио София застава Панайот Тодоров - Сирак Скитник.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Радио София има и свои музикални състави. На 3 септември 1935 г. в програмата на радиото за първи път звучи изпълнение на “Оркестър на студиото на Радио София”, станал известен по-късно като салонен оркестър на Радио София. После се появява "Джаз оркестъра на Радио София". През пролетта на 1936 г. в ефира вече звучи народна музика в изпълнение на “Бистришката четворка”, а на 6 юни 1936 г. се появява в ефира първата формация на “Струнен квартет Аврамов”. През 1937 г. Радио София създава свой камерен оркестър с диригент Марин Големинов, който изпълнява сюити върху български народни песни, специално написани за него. В този период в програмата влизат с участие детските вокални групи на Сия Янакиева и на Парашкев Хаджиев - “Детска радост”. В Радио София се оформят и съставите за народна музика “Тракийска тройка”, “Угърчинска група”, групата на Цвятко Благоев, “Народна петорка” и “Народна седморка”. Благодарение на музикалния уредник на Радио София - композитора Димитър Ненов, Радио София се превръща в притегателен център за младите таланти - певци и инструменталисти. Концерти в програмата изнасят пианистите Петър Ступел, Юри Буков, Люба Енчева, Мара Петкова, цигуларите Митко Събев, Васко Абаджиев, Добрин Петков, Петко Христосков, певиците Иванка Митева, Райна Гецова, Надя Бърдарова и Димитър Кожухаров. Много от българските композитори създават произведения специално за радиопрограмата. Тези произведения имат своите премиери в радиото като много от тях се излъчват “на живо”. Това са произведенията на композиторите П. Владигеров, Л. Пипков, Д. Ненов, М. Големинов, И. Кавалджиев, Ц. Цанков, А. Стоянов, В. Стоянов, П. Хаджиев и Йоско Йосифов. Тези композитори оставят своите авторски партитури в Радио София и така се създава “Нототеката на радиото”. В нототеката се съхраняват оригинални партитури на композиторите Димитър Ненов, Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров, Марин Големинов, Йоско Йосифов. Всяка от творбите е звучала първо в радиоефира и е писана специално за държавното радио на България, основано през януари 1935 г. Заслугата да може днес да се разгърнат авторските партитури на големите български композитори е на музикалните уредници на радио "София" от началото на миналия век - Димитър Ненов и Боян Икономов. Идеята за музика, написана специално за радиото, се ражда когато средствата на медията за купуване на грамофонни плочи се оказват недостатъчни. Тогава Димитър Ненов решава да привлече български композитори да пишат музика, а премиерата й да е в ефира. С протекцията на главния уредник на радио "София" Сирак Скитник тази традиция е продължена и от Боян Икономов.

В този период от развитието на Българското радио започват да се излъчват и емисиите за чужбина на къси вълни.


РАДИОТО ДНЕС

Спомням си славното отбелязване на 80-годишнината на БНР. Екипът подготвяше сърцато и от душа всички прояви, които измисляхме и планирахме година по-рано. Мозъчен тръст работеше за идеи, слогани, прояви, концерти, събития. БНР е безспорният информационен лидер в радиоефира на България. Най-големият продуцент на българска култура и изкуство. Това не бяха само празнични послания, а безспорната истина и факт. "БНР - Властелинът на ефира" - бе наложен като мото на годишнината. Имаше много прояви, сред които поредицата от концертни турнета на съставите на БНР из страната и по Черноморието, премиери на книги, салоните "Журналисти четат своя поезия", рубрики в радиоефира, отбелязване на златните гласове на Радиото и срещи с живите легенди на БНР, създаването на голяма инсталация- огромен макет на радио, от което звучаха програмите. Ребрандиране, промяна на сигналите на програмите, нови джингли, изнесени празнични студиа. Маестро Стефан Димитров дори написа специална песен за празника на БНР. Медия центъра на БНР бе домакин на редица пресконференции и срещи - от Монсарат Кабайе, та до Сесилия Саркози и медицинските сестри. Целият екип организираше с жар, сърцато и с блясък в очите десетки инициативи и събития с гордостта и в името на авторитета на своето Радио - БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО. Имаше и томбола с награда - луксозен автомобил за слушател. Кулминацията бе тържествения гала-концерт в НДК, връчения почетен знак на държавния глава тогава. Но най-вълнуващо и радостно бе празничното настроение и гордостта, която излъчваха всички, които работят и са част от БНР. Това няма да забравя никога.

ОТЛАГАТ ПРАЗНИКА НА РАДИОТО ЗА 85- ИЯ РОЖДЕН ДЕН?!


Днес, когато трябва да честитим 85-ия рожден ден на БНР, с изненада прочетох на сайта на Радиото, че празникът на БНР се отлага ?!?!!!!

Отлага се и една традиция - връчването на Годишните награди "Сирак Скитник"?!?!!!

И сега, внимание: ПРИЧИНАТА БИЛА, ЧЕ УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НЕ Е УТВЪРДИЛ НОВИЯТ БЮДЖЕТ НА БНР.

"Ръководството на БНР се извинява за причиненото неудобство на всички участници и гости. Поканите ще бъдат валидни за спектакъла, когато бъде насрочена нова дата за неговото провеждане", информира с прессъобщение ръководството /вече не зная кое - ново, старо, предишно, временно .../.


БНР ГО Е ИМАЛО И ЩЕ ГО ИМА И СЛЕД НАС!


Не разбирам как така се прави прецедент с лека ръка, безотговорно и напук на традицията, за сметка на авторитета на най-старата електронна медия у нас, погазват се всички норми и се накърнява името на БНР.

Та колко би струвала една церемония в Първо студио на Българското национално радио, която би могла да бъде реализирана с труда и сърцето на журналистите и работещите в Радиото, с наличието на потенциала, който е в медията - журналисти, водещи, редактори, музикални състави? Та не може ли БНР да организира и проведе своя празник без да е подвластно на бюджети, административни рокади, рокади по върховете, поредни сътресения?!

Кога ще се разбере, че Радиото това НЕ са началниците, а всички работещи в него. Радиото, това са журналистите и всички технически и творчески екипи, музикалните състави, техният самоотвержен ежедневен труд, тяхното усърдие, тяхната любов, тяхната отдаденост. В сбор с любовта на слушателите и вярната публика на БНР.

Радиото е прекрасно смазан механизъм, който би могъл да работи независимо кой е директор или даже въпреки него. Работещите бедни журналисти /използвам този термин от мой колега и приятел, която го каза пред мен в телефонен разговор/ и всички служители на радиото са в някакъв непрекъснат стрес: кой е новият шеф, кой кого ще смени, кой кого ще уволни, ще има ли чистки, по какъв принцип, кой ще се вреди да е по-по-най, кое лоби от нови приближени ще вземе връх и надмощие пред новия началник и т.н. ... Защо са тези сътресения, интриги, брожения, вълнения и ненужно напрежение?! Не може ли хората да работят спокойно, а административните рокади да не бъдат най-важното нещо в Радиото? Та нали администрацията е призована да подпомага работата и процесите в медията, нали има редакционна независимост, която би трябвало да гарантира спокойната работа и ненамеса, нали има 85- годишна традиция и извървян път, който утвърди БНР като авторитетна и силна медия, информационен лидер, институция.

Тогава?!

Отново колегите са със свити сърца, в очакване какво ще се случи?! Едни недоволстват, други не вярват, трети бързо се прегрупират, за да се възползват от поредната неясна ситуация.

А Радиото го е имало и ще го има и след нас.

Не си представях, че Радиото ще посрещне рождения си ден без празник.

А това е показателно за климата и цялата ситуация отвъд стените на Старата къща.


МОИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ

На празника бих искал да отправя пожелания към моите колеги от БНР.
Поздравления, за всичко онова, което правите ежедневно за Радиото!
Аплауз и уважение за Вашия труд - пред микрофона, в студиата, на концертния подиум, на терен с репортерския диктофон, с волята, куража и характера да бъдете гласа на Истината, да бъдете първи, да покажете максимално обективно фактите и събитията.
Бъдете все така най-добрите професионалисти!
Пазете и отстоявайте стандартите и етичните норми в професията!
Търсете и показвайте единствено и само Истината!
Не се страхувайте и бъдете достойни журналисти на честта, както показахте, че можете да бъдете в редица кризисни ситуации през годините.
БНР е институция и остров на обективна журналистика.
Радиото е и ще бъде независима медия, защото Вие и Вашия свободен дух я правите такава.
БНР е музика, театър и изкуство.
Не с пречупвайте и устоявайте на предизвикателствата - финансови, административни, човешки, за да бъдете себе си.
Имате дълг и отговорност към слушателите, а да си журналист от БНР е чест и кауза.

Честит празник, колеги!

БНР на 85 - "Медийната институция в ефира на България"


Тагове:   БНР,   чрд,   радио,   85 години,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2545429
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930