Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2020 01:09 - БЪЛГАРСКИЯТ СЪД РЕАБИЛИТИРА ПОСМЪРТНО ПОСЛАНИК БОГОМИЛ ГЕРАСИМОВ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов
София, 3 юни 2020 г.

Българският посланик в Мексико - Богомил Герасимов, бе окончателно реабилитиран от българския съд по дело, което дипломатът заведе срещу Димитър Мурджев и негови твърдения в интервю за вестник "Уикенд", публикувано на публикувано на 11.02.2017 г. Новината бе съобщена от неговата съпруга - журналистката Елиана Митова.

По информация на адвокат Александра Стеркова служителите на Темида са постановили, че Мурджев е разпространил позорно обстоятелство за Богомил Герасимов, а именно, че посланика ни бил изгонен от Мексико, като бил обявен за "персона нон грата".

Съдът постановява, че това е клевета, разпространена чрез печатно произведение. Признава Димитър Мурджев за виновен по така повдигнатото му обвинение. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест - пише в решението на въззивния съд, предоставено от адвокат Стеркова.

Историята започва през 11.02.2017 година, когато в интервю, направено от журналистката Цветана Пешунова, поместено в брой 6 на вестник "Уикенд" под заглавие "Людмила се самоуби от болка", се твърди че Богомил Герасимов Стойчев е бил изгонен от Мексико, като е бил обявен за персона нон грата. Мурджев твърди в интервюто, че Богомил Герасимов е бил изгонен от Мексико без да довърши мандата си.

В хода на делото сега обаче се установява безспорно, че мандатът на посланик Богомил Герасимов не е бил прекратен предсрочно, а дори фактически е бил удължен. Срокът на редовната му акредитация изтича на 4 октомври 1981 г. Продължен е до 1 май 1982 година. Герасимов е освободен е от длъжност поради окончателното му завръщане в страната и преминаване на друга работа.

Посланик Богомил Герасимов не е обявяван за "персона нон грата" от компетентните органи на Съединените Мексикански щати и не е имало основания за това, тъй като дейността му е била активно и положително оценявана.

По показания на свидетелите, след смъртта на Людмила Живкова са били прекратени правоотношенията с голяма част от посланиците, които са й били приближени, но по отношение на Богомил Герасимов това не е било предсрочно.

Съдът заключава, че Мурджев е осъществи съставът на престъплението "клевета", по смисъла на НК.

Заключението е, че изразяването на твърдения със съдържание като посоченото по-горе, което не кореспондира с обективната действителност и е позорящо по характер, категорично не попада в обхвата на свободата на словото, защитена от разпоредбите на Конституцията и КЗПЧОС и обхвата на изразяване.

Изнесените в интервюто твърдения, относно причината за прекратяване на мандата на посланик Герасимов, не отговарят на обективната действителност и излизат извън полето на допустимата критика.

Съдът се позовава на позиция на Европейският съд по правата на човека, според която след напускане на съответните държавни постови, определящи ги като публични лица, последните трябва да се ползват с пълния обем защита на личния им живот.

В решението си съдът казва, че "подсъдимият е действал виновно, при форма на вината пряк умисъл". Приема, че Мурджев е съзнавал както неистинността, така и позорящия характер на разпространените твърдения, съзнавал е, че приписва престъпление на тъжителя чрез печатно произведение - интервю във в. "Уикенд".


От свидетелските показания на Кирил Жечев и от представената документация от Министерството на външните работи безспорно се установява, че Богомил Герасимов не е гонен от Мексико нито във връзка с професионалните му задължения, нито по други съображения, относими към мексиканското правителство. Неговият мандат, който дори е бил удължен, е прекратен от страна на българското правителство, а не от страна на мексиканското, каквито са правилата при обявяване за „персона нон грата“.

Съгласно писмо с изх. № ЧР-10-02-2/06.12.2019 г. на Министерството на външните работи, изрично се заявява, че в няма данни лицето Богомил Герасимов Стойчев да е било отзовано от властите на НРБ или обявено за персона „нон грата“ от Съединените мексикански щати“.

Видно от представените документи, дейността на посланик Герасимов в Мексикански съединени щати се квалифицира като активна положителна дейност (съгласно писмо до Марий Иванов от М. Спасов).

Реабилитирането чрез съдебното решение идва посмъртно за посланик Богомил Герасимов. Кариерният дипломат, журналист и писател, който обиколи почти целия свят и написа дузина книги ни напусна на 24 януари 2020 г. на 89-годишна възраст.

Герасимов е автор на "Паякът от Хампстед", "Чудовището от Рокайла", "Операция "Зомби", "Кукулкан слиза от небето", "Дипломация в зоната на кактуса" и др.

Последният му дипломатически пост е посланик на България в Мексико през 1976-1982 г., време на особено оживени връзки между двете страни заради честването на 1300-годишнината на България.

След завръщането си посланик Герасимов е уволнен от Министерството на външните работи.

В книгата си "Дипломация в зоната на кактуса" той представи неподправена картина на тоталитарната външна политика в действие.

Герасимов имаше и собствена версия за трагичния край на Людмила Живкова, на която е бил близък съратник и приятел.

* * *

И понеже познавах лично посланик Герасимов и прекрасната му спътница в живота - известната и уважавана журналистката Елиана Митова, бих искал да подчертая, че и двамата са хора с огромни сърца, ерудити и космополити. С благодарност приех помощта им за кампанията по набирането на средства в помощ на децата - сираци от Дома в с. Нови хан и дядо Иван, която организирахме под надслов "Светлина и Благословия". Двамата осигуриха огромно количество дрехи, санитарни пакети, храна за сираците. Елиана и Богомил бяха и сред първите спомоществователи, които откликнаха с дарение за журналистите - ветерани в СБЖ. Хора, които винаги са раздавали Светлина и любов на околните.

Радвам се, че този казус е още една спечелена битка, която за съжаление Богомил не можа да доживее. Зная, че хвърлените обвинения срещу него, които сега съдът постанови, че са неистини, му донесоха много голямо огорчение и болка. Но, така е със силните и духовни хора - често пъти житейският им път преминава белязан от ликуващия възторг на "Осана!" до свирепата ярост и безумието на "Разпни Го!". Накрая Истината и справедливостта възтържествуваха и името на Богомил Герасимов е изчистено. Което е и удовлетворение за неговата съратница Елиана Митова, споделяла и блясъка, и неволите на Богомил. За щастие остават неговите книги, споделените мъдрости и завещаните послания. Той бе от хората, които неизменно пазеха и отстояваха Истината, респектираха със своята енциклопедичност и необикновено познание за света и историята. Човек с огромен принос за България, особено на всички негови дипломатически постове, които заемаше и най-вече в Мексико, когато бяха и тържествата за 1300 години Българска държава. В книгите си направи публично достояние на всичко онова, което бе преживял, знаеше и и не се страхуваше да каже на глас, независимо дали фактите и истината са неудобни за някого. Необикновен човек с изключителен и огромно сърце, част от златната генерация на нацията ни.

И да припомня, че сред последните награди - израз на уважението и респекта към неговата личност, творчество и цялостен принос за страната ни, бе удостояването му с най-високото отличие на СБЖ - "Златно перо", през 2016 г. Наградихме го за всичките му усилия и извървения с достойнство и чест път на дипломат и пътешественик от Индия, през Индонезия, до Япония и Англия, оставил незабравима следа след себе си, неуморимо работейки за успеха и славата на България, където и да се намира по света. И разбира се, за цялостното му журналистическо и писателско творчество. С благодарност и признание! 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550975
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930