Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 18:09 - БОБИ ЦАНКОВ или голямата манипулация ?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Политика   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2010 20:45


БОБИ ЦАНКОВ или голямата манипулация ?

 

Защо чуждите медии нарекоха скандалният радиоводещ Боби Цанков "разследващ журналист"?

 

Чуждите медии интерпретираха убийството на Боби Цанков по странен начин. В уважавани западни медии и високаи трибуни , като Файненшъл Таймс, Ню Йорк Таймс, Ройтерс, той е наречен „журналист, разследващ мафията”. Повечето издания, не споменаха нито дума за  фактът , че жертвата е съден за измами и, че е имал много тесни контакти с подземния свят.  Така на практика, Боби Цанков бе причислен в редиците на водещи разследващи журналисти, загинали по време на мисии.  Защо бе допусната грешката от  професионални журналисти, в статиите  им за разстрела на  "гласът на мафията", добрал се до медии, чрез които провеждаше своите машинации  и мошеничества и как така съратникът на водещи фигури от Ъндърграунда и близък техен приятел по маса и бизнес, бе представен като журналист на разследването и жертва на мафията? Грешка или манипулация?

 

Чуждестранната преса работи на 2 равнища  и освен ,че и чуждите журналисти са подвластни на стереотипите,  то учудващото е ,  че  те също са болни от синдрома „ НОВИНИ В ГУГЪЛ”.  Така  в бързината и надпреварата, кой пръв да излъчи НОВИНАТА, остава на заден план проучването, проверяването на фактите и обстоятелствата и в крайна сметка истинността на самата новина. Оказва се, че ГУГЪЛ не знае всичко и ,че никой не може да замести бекраунда на журналистите и законът да бъде потвърдена информацията най-малко от 3 източника.  От друга страна, самото участие на Боби Цанков в ТВ програми и дадените  ексклузивни или горещи интервюта , създадоха и медийната манипулация сред обществото (а, както става ясно  и  сред представителите на западните медии), че Цанков  с разказите си и обявяването на всякакви подробности и детайли от битието на един или друг подземен бос ( които никой не може да каже : 100% истина или  коктейл  с немалка доза художествена измислица  ни поднася  разказвача – участник), е проектирал медиен двойник на образа си, който няма нищо общо с реалния.

 

 

Така, са размити границите между фактите  и  граденият  успореден на реалността нов имидж на  Цанков :  ВИП персона- документалист на подземния свят или  според други  вменени тези , информатор на полицията и прокуратурата, което бе много бързо отхвърлено официално от властите.  Така, участията на  радио-мошеникът, представящ се за водещ  в „ГОРЕЩО”  на  Венета Райкова , ( която търси както обикновено сензацията на всяка цена, а не достоверността и обективността на информацията), създадоха и доизградиха в публичното пространство прероденият нов имидж на  летописецът на  лошите, а самите му интервюта , бяха възприети като уникални изповеди. На фона и на новата издателска дейност на покойния, медийната манипулация бе пълна, но на практика се извърши подмяна и изкривяване на действителните факти. А те са, че радиопредаванията му, заради които минава за журналист, се оказаха база за многобройни финансови измами, които го превърнаха в най- желан клиент на правораздавателната система; Цанков е съдружник и партньор с босове на мафията; Цанков е бил обвиняем за дела на стойност стотици хиляди левове от ужилени фирми и граждани.

 

 

Защото,  възможността за манипулацията на един образ, създадена или изречена в медия и повторена многократно, цитирана и размножена лавинообразно в сайтове, вестници, радиостанции, предавания, постига ефектът на откровената лъжа и поставя като цяло под съмнение стандарът на българската журналистика.

Защото никой друг, освен журналистите и самите медии, не носи отговорност  за създаването на впечатлението за самите тях и тяхната работа.  А когато при фактологични грешки, никой не реагира официално и не ги оборва, то тогава хвърленият камък „разследващ журналист” при посмъртната оценка за   Цанков става истинна основа за пиедестала му.

 

И докато гилдията мудно се чудеше, дали да реагира с общо писмо до колегите си или посолствата на страните от ЕС, то следствията от манипулативното представяне на радио-мошеника Цанков, като един от  водещите журналисти, се изрази в абсурдността на една реакция. Тази ,  на Комитета за защита на журналистите в Ню Йорк, който бе подведен относно личността и действията на Цанков и го припозна като журналист- жертва на мафията заради работата си.

Дано,  случаят не попадне в докладите за журналистите загинали в Судан, Сомалия и на бойните полета и по време на мисии. И  се надявам,  тази
медийна манипулация скоро и категорично, да  се разсее и  озари от светлината на фактите и  истината!

Защото, в противен случай, тя ще  манипулира и друго. Тя ще изкриви  нашият образ и ще породи  негативни отблясъци  в очите  и оценките  на западните ни партньори и страните с дългогодишна демокрация , относно свободата,  процесите  и   словото у нас.

И най-важното, с мълачнието си пред тази манипулация, изкривяваме самите себе си...

Защото ние знаем истината !

Иван Върбанов
©
www.ivanvarbanov.com




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529990
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031