Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 22:22 - Фейсбук на 10 !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Технологии   
Прочетен: 1269 Коментари: 0 Гласове:
0



 Фейсбук на 10 ! 

image

Иван Върбанов
Любимата ни социална мрежа ФБ навърши 10 години. Днес компанията на Марк Зукърбърг предлага услугата за всички таргет групи, независимо от географското местоположение. Е, изключвам рестрикциите в Китай и други „стари демокрации“ на изток. Разбира се, че е мит, че ФБ е насочен само към тийнейджърите. Истината е, че ФБ служи на всички хора в глобалната мрежа. И като, че все повече!
Нали видяхте: за едни десет години сайтът, създаден в една стая на общежитие в Харвард вече е популярен и ползван от над един милиард потребители. Добър успех за всяко начинание. Само за първата година успехът се измерва с 6 милиона "юзери". Славата на ФБ наистина избухна. И не случайно! Защото, дори в условността на виртуалността, зад профилите стоят хора с реалните си имена и истории. ФБ заложи на използването в голяма степен на действителната идентичност. /Добре де, знаем за фалшивите профили или шпионските атаки – говоря по принцип./
Спомняме си, че 2008 бе рискова за социалната мрежа. Заради стартирането на App Store на Apple. Все пак ФБ бе сред първите стотици приложения, които можехме да изтеглим за мобилните си устройства. /…ама, че съм… все още нямам iPad, не мога да си го позволя…/.
Революцията,  предвождана от ФБ продължи. Защото именно ФБ промени и отношението ни към телефона.  Вече, почти няма хора в публичния транспорт или на улицата, които да не вървят и да поддържат трескаво онлайн комуникацията си.
И ако виртуалността бе част от реалността ни, то днес новото измерение на реалността е глобалната мрежа от която излизаме, за да постоим за малко в действителния триизмерен свят… с досада и нетърпение отново да потънем в безграничното пространство на четвъртото измерение – Е-net.
После, дойде и силата на фотографиите. Самият аз зная, че мой текст или послание няма да бъде видяно толкова много, ако не е придружено от ефектна визуализация. Нещо повече -  акцентът днес е към нея и тя провокира четенето на информацията. Споделянето на снимки стана мания, до степен на умопомрачителните модни тенденции кифли да се снимат в тоалетни, да демонстрираме плочките си през iPhone и дори да показваме банални кулинарни изкушения по време на празниците например.
Рекламните инвестиции в мобилните приложения са доказателство за силата, която има компанията на Марк отново, като завоюва  високи нива на акциите си на борсата.  Независимо от апокалиптичните прогнози, ФБ си остава едно от новите чудеса на света. Поне за мен е така.  Според финансовите анализатори, приходите на компанията днес се изчисляват  на повече от 2.59 млрд. долара. Скокът на рекламните постъпления е с ръст от 76%, като само за мобилната търговска комуникация през социалната мрежа скока е с 50% за четвъртото тримесечие за 2013 г. Впечатляващо, нали!
Днес „доброжелатели“ предсказват, че подобно на вирусите, ФБ ще умре внезапно. Спад от 80% пред 2015-2017! Съдя по себе си: нима бих се отказал от комуникация с приятелите си в мрежата, от това да покажа на света нов кадър, да изкажа мисъл на глас, която всеки може да види в удобно за него време? Аз не бих се отказал, а Вие? Та, такъв грохотен провал не бих си представил, че може да сполети моята любима платформа. 
ФБ  е част от новата комуникация, от новите аудитории, от новите медии. ФБ е мост за трансформации на комуникационните канали, на общуването, на цялата информационна матрица. Какво ти изчезване, аз мисля, че предстои нов подем. Защото ФБ ще се развива.  Нима някой от нас си е представял всичко това само преди 15-тина години? А какво ще е след още толкова? Дори, не мога да си представя!
ЧРД, ФБ!
###



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2545574
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930