Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2016 01:24 - Музика и багри дават старт на Коледния фест в къщата-музей „Борис Христов“
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Изкуство   
Прочетен: 1084 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.11.2016 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Иван Върбанов

 

Коледният фестивал в къщата – музей „Борис Христов“ в София стартира с творческа вечер, която обедини силата на въздействието на музиката и багрите в уникално и изключително преживяване. Автор на идеята и продуцент на събитието бе журналистката Елиана Митова. След написаните стотици редове и статии, посветени на българските творци и артисти, Елиана Митова прекрачи рампата на писаното слово, за да създаде изключителен спектакъл, който изгради от спойката на визуалното въздействие на платната на младата художничка Жаклина Симова и яркото присъствие на оперните певци Петър Петров /бас/ и Таня Жечева – Шабсис /мецосопрано/.

Експозицията „Прозорецът” символизира вечния стремеж на човека да опознава света, да открива красотата и да и се наслаждава. Пейзажите на Жаклина Симова носят много настроение, изпълнени са с маслени бои. Учителят на младото дарование – проф. Пламен Вълчев, пръв си купи платно. Много от „виденията“ на Жаки бяха откупени от ценители.

Сред гостите на събитието бяха: известните преподавателки по музика Евгения и Мария Елмазови, дипломатите Богомил Герасимов и Стилиян Бурханларски, оперетната прима Теодора Георгиева, солистката на Софийска опера – Силвана Пръвчева, тв говорителката Мария Янакиева, журналисти, художници, оперни артисти. Директорът на Музикалния център – г-жа Елена Драгостинова, поднесе приветствия към участниците и гостите.

Гостуването на експозицията с картините на Жаклина Симова в дома на великия български бас Борис Христов – на ул. „Цар Самуил“ 43 в столицата, предпоставяше драматургията на вечерта. Публиката, която препълваше пространството на арт – галерията, сякаш естествено се бе настроила и очакваше да чуе откъси от любими оперни заглавия и да се наслади на кристалния звук на рояла „Бьозендорфер“. Затова и съвсем спонтанно аплодира появата на една от възпитаничките на Българската академия за изкуство и култура в Рим – Таня Жечева – Шабсис, която бе акомпанирана от Майер Франк. Ученичката на италианския баритон Джино Бекки и Борис Христов, специализантка на „Моцартеума“ в Залцбург, представи популярни песни на Гершуин. Отличните й вокални и технически умения, сърцатото й музициране и богатият тембрист глас бяха възнаградени със спонтанни и заслужени аплодисменти. Възторг предизвика появата на един от доайените на българската оперна школа и дългогодишен солист на Софийската опера – басът Петър Петров. Проникновено и ярко бе изпълнението му и интерпретацията на Филип II, Мефистофел, песента на пияния от Тихон Хренников.

Триумфът на таланта и универсалните послания на музиката и багрите бяха обединени във финалното изпълнение на химна „На многая лета“ - персонален поздрав за младата Жаклина Симова. Магията на пожеланието за дълги години живот и благополучие бе естествения финал на празника, който завеща на публиката отекващия завет: "И сохрани его на многая лета!“.

Да бъде!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529088
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031