Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2012 16:58 - "HELLO! България" е абсолютен лидер в светската сфера!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
0



"HELLO! България" е абсолютен лидер в светската сфера!

- Господин Дочев, ЧРД на „HELLO! България”! Световната премиера на утвърдената световна марка HELLO! е през далечната 1944 г. в Испания. Днес то има 15 милиона читатели в 72 страни по света. Кои са утвърдените стандарти, които и БГ изданието спазва в рамките на семейството на Hello, и кои - специфичните черти, които правят уникално родното ни издание?
- Списание HELLO! има една-единствена задача – да забавлява и информира своите читатели. Авторите на списанието не изразяват лично мнение, а критичността е оставена на публиката. Това е първото правило, с което ни запознаха нашите лицензодатели при срещата ни с тях преди повече от година. Тогава в рамките на три дни те ни разказваха за магията и любовта, с която се прави HELLO! Повярвайте ми, успяха да ни заразят още в първите минути. Аз лично не съм виждал такова нещо – издателите да гледат на бизнеса си с любов. Всичко това ние пренесохме у нас и неслучайно за 12 месеца „HELLO! България“ се наложи като абсолютен лидер в светската сфера.
Друго основно правило в правенето на списанието е хората, които попадат в него. Те трябва да са доказани професионално, да бъдат с чист имидж и да носят позитивизъм. За съжаление на точно тези критерии много популярни българи не отговарят, което в началото беше проблем. За наша радост актьорите в момента са едни от най-харесваните и коментирани личности, а това ни даде възможност да работим с тях. Спортистите, тв водещите и поп музикантите също са част от нашите герои. В световен мащаб HELLO! се занимава с много богати, успели личности, кралски особи и шоу знаменитости, които не са известни с нощните си изпълнения. Ние не пишем къде и кой е лудял, а пишем за истинските ценности в живота му. По това се отличаваме от много родни светски издания. Ако за едни новина е, че Елена Петрова се развежда, за нас новината е как тя празнува Коледа. Всичко минава през призмата на усещането, на чувствата и емоциите. И това е запазената марка на HELLO! Вероятно затова навсякъде по света това е най-успешното списание и за нас е огромна радост, че българският читател ни се довери и направи „HELLO! България“ своето любимо издание.

- Превърна ли се списанието в приятел на звездите и успя ли да им повлияе, да ги промени точно със своята различна позиция и отношение към тях?
- Няма съмнение, че всеки, който е работил с „HELLO! България“, е останал доволен. Ние се радваме, че успяхме да разчупим много ледове с много популярни хора. Често срещахме упорство, но след приключване на даден проект виждахме приятелство в очите на звездите. За съжаление некоректността на много издания беше затворила вратите към много популярни българи. Те не искаха да чуят за светско издание. Щастливи сме, че това започна да се променя. Започнахме да връщаме доверието към светската журналистика. Тук е мястото, където трябва да благодаря на всички автори, които помогнаха това да се случи. През последните месеци много журналисти работиха с „HELLO! България“. Всеки от тях допринесе достатъчно днес популярните българи от музикалните, спортните и актьорските среди да ни вярват и с готовност да споделят личните си моменти. Няма да забравя думите на Йоана Буковска, когато прие поканата да сподели сватбения си ден с нас и нашите читатели. Тя беше категорична, че ние сме списанието. При срещата ми с Елена Петрова тя ни сподели, че се радва, че сме като оригинала. Малин Кръстев е известен с това, че не обича да говори за себе си и живота си. Няма да скрия вълнението си, че той вече ни обича и го заяви, когато го помолихме да ни съдейства за една от изненадите, запазени за партито, което сме организирали. Знам, че Цвети Пиронкова, Петър Стойчев са малка част от спортния елит, който ни харесва. Надявам се приятелството ни с известните да става по-стабилно, а семейството да се увеличава.

- Промени ли се усещането ви за звездите след толкова много години общуване с тях?
- Преди години имах за цел да бъда приятел с тях. Няма да скрия, че с някои популярни българи ме свързваше много искрено приятелство. Бяхме минали границите. Днес нещата стоят по различен начин. Имам близки отношения, които предпочитам да запазя за себе си, защото това предизвика много злоба и завист не само в журналистическите, но и в светските среди. Предпочитам приятелското и позитивно отношение. Аз много уважавам хората, които истински работят. Затова не деля нито един известен от друг. Границата с всички е една и така е перфектно и за двете страни. Трудиш ли се здраво, уважаван си от мен и списанието, за което работя. Няма никакво значение личното ми мнение, професионалното е важното в работата. Според мен съм пораснал много и затова вече не летя толкова, колкото, като бях на 25. Сега много повече уважавам известните, отколкото, когато бях близък с тях.

- С какво се обогати и разви българското издание?
- Това се случва непрекъснато. Не крия, че с всеки брой се учим на нещо ново от нашите „родители“. Все пак те се докосват до един друг свят, който за нас е непознат. Ако за тях е нормално да влизат в домовете на богатите и да ги показват, това у нас е забранена тема. Истинският ни елит предпочита да остава в сянка. Няма по-голямо предизвикателство да се чудиш кой българин да сложиш до интервюто с Лари Кинг. Българското издание пише за онези българи, които имат място до световния елит. Често ме питат защо не пишем за някои личности. Трудно е да се обясни точно и ясно. Разликата в качествата, постигнатите професионални резултати и ценностната система са едни от основните критерии, които ни показват кои са героите. Чуждите ексклузивни материали, които HELLO! ни предоставя, са другият критерий как ние да ставаме по-добри и да разнообразяваме българското издание.

- Култивира ли се българинът или не към спецификите на светския живот, частните партита – общуването, начина на обличане, дори специфичната клубна култура и парти живота въобще?
- Аз винаги съм твърдял, че светският живот тепърва ще се развива, а с него и потребностите на българина. На този етап жълтата журналистика получи своето развитие у нас. Но истинската светска журналистика е все още непозната. Благодарение на нашите учители от HELLO! се опитваме да положим основата, а за наше щастие колегите ни взимат пример. Това не го приемаме като копиране, напротив. У нас е забранено да се споменават марки, ако не е платено. За нас е задължително да уточним точно и конкретно всички детайли. Кой какво точно е облякъл и защо. Етикетът все по-често бива изискван от истински елитните събития. Светският живот и журналистиката търпят бавно развитие в положителен смисъл. Това може само да ни радва, но не бива да забравяме, че не е важно да се облечеш скъпо. Важно е да имаш личен стил, а той да бъде оценен не само с критика, а и с професионално мнение. Докато по събития биват допускани журналисти с арогантно поведение, обноски, неподходящо облекло – нивото ще е ниско.

- Като че ли българинът има вродена нетърпимост към дрес кода – а нали всичко започва от него – своеобразното послание на организатора към гостите му?
- Съгласен съм. Много се радвам, че на партито по повод старта на „HELLO! България“ 95% от гостите ни бяха уважили черно-червения дрес код. Беше невероятно да виждаш, че гостите са спазили това, което са прочели в поканата. Това помогна нивото на събитието да бъде високо. Не само напитките, храната, гостите, но и спазеният дрес код. Всичко започва от него, затова смятам, че фейсконтролът трябва да бъде задължителен не само по светски партита, но и в заведения. Някак си тази професия не се разви в България, а е изключително важна!!!

- Как бихте определили днешния светски елит?
- Той се променя. Последните години хората по събитията се сменяха периодично. Днес най-голямо внимание привличат актьорите, спортистите и бизнесмените. Това може да ни радва, защото се внася един стил, който досега беше непознат…

- Ако се върнем към началото – как дойде предложението да оглавите „HELLO! България“ и кое ви мотивира да приемете предизвикателството? Какво си спомняте от бекстейджа при подготовката на първия брой?
- Това е много личен и вълшебен ден. Никога няма да го забравя. Преди да разкажа, искам да спомена, че година и половина преди срещата ми с издателя арх. Любомир Станиславов аз си пожелах да работя в това списание. Тогава имаше слух, че друг издател ще го пусне на родния пазар, и наистина много исках да съм част от екипа. Мечтата си бях споделил само с един човек, който днес е артдиректор на „HELLO! България“ – Ясен Савов. Проектът не стартира, аз започнах да се занимавам с телевизия до онзи ноемврийски ден. Получих покана за среща с господин Станиславов, без да знам каква е целта. Денят ми беше изключително динамичен и ми се случваха много необичайни неща. Включително и срещата, която промени живота ми. Видяхме се, без да знам за какво точно става въпрос. След неговото въведение той най-накрая ми каза кое списание ще започне да издава. Тогава аз не се поколебах за секунда. Приех, без да сме говорили за каквито и да е условия. Просто го исках. Не се замислих и за секунда. А и съдбата имаше голям пръст в случващото се. По това време работех в телевизия PRO.BG, която в същия момент закриваха, и това предложение съвпадна с промените. Вълнението беше огромно при подготовката. Три седмици правихме първия брой без никакви сухи тренировки. След обучението в Испания направо се потопихме в дълбоките води. Денонощно мислех за HELLO! Не крия, че днес то е голямата ми любов и макар да звучи пресилено, аз наистина държа много на това списание. Не искам да си помисля, че може да се разделя с него. Както колегата Пламен Ангелов казва – това списание има душа, която аз безкрайно много харесвам. Смея да кажа, че HELLO! ме направи по-добър човек, с по-истинско мислене и по-уравновесен. Има нещо, да знаете… Някаква магия, която е пленила всички вътрешни и външни автори.

- Какви задачи има онлайн платформата на изданието?
- С тях малко изостанахме, но решихме да се съсредоточим първо върху книжното издание. След като направихме успешна първа година, сега може да погледнем по-сериозно и на онлайн изданието. Тепърва ще работим върху него и се надявам напролет да има с какво да изненадаме конкуренцията и читателите.

- Трудно ли се пише за светските личности, кои са спецификите, каква е медийната конкуренция в ресора?
- Трудно се пише само на тъжни теми. Ние ги избягваме. Залагаме на сватби, бебета и позитивни събития. Това е последната ни тайна, която досега не споделих в изброяването. Позитивното отношение, текстове и съдържание присъстват от първата до последната буква в HELLO! Засега това го правим само ние, но успехът ни предизвика много други колеги да почерпят опит. На този етап ние наистина нямаме реална конкуренция. Реалните резултати го доказват. Предизвикателства има, но с тях се справихме и ще се справяме. Имаме нещо, което никой не може да ни изкопира и открадне – любов към работата и уважение към събеседника! Иначе не се пише трудно за звезди, ако те вълнува истински тази материя. Не всичко е секс, скандали, разводи и неудобни въпроси. Има едни други питанки, които ние ги задаваме, и това ни прави различни.
Истината е, че в България медиите са критични. Лесно е една личност да бъде направена на пух и прах. Дори в интервю. По-трудно е да пишеш позитивно и съдържателно. Но е по-приятно!

- Доволен ли сте от позиционирането на списанието на родния пазар?
- Абсолютно доволен съм от позиционирането. Нас читателите ни търсят и очакват. Не присъстваме просто така сред другите. Често липсваме от рафтовете, защото броевете ни се изчерпват бързо. За цифри не обичаме да говорим, защото у нас тиражите са изкуствено надути, а ако трябва да говорим за реални резултати, никой няма да ни повярва. Само ще ви споделя, че сватбата на Деси Зидарова е продала няколко пъти повече от сватбата на Николета Лозанова и Валери Божинов, която нашите конкуренти извадиха ден преди да излезем. Хора като Асен Блатечки, Малин Кръстев, Калин Врачански, сватбата на Йоана Буковска, Елена Петрова, Уилям и Кейт продават като топъл хляб. Повече от 12 месеца ние не само печатаме, но и продаваме в пъти повече от преките ни конкуренти. Да не забравяме, че първите ни два броя бяха изкупени за 4 дни. Това може само да ни радва и вдъхва вяра, че все още хората искат да си купуват стойностни неща!

- Представете издателите – S Media Team?
- Хора иноватори. До идването ми във фирмата те са издавали основно автомобилни списания и затова са лидери в този сектор. „HELLO! България“, „BBC GoofFood България“ и „BBC Knowledge България“ са различните издания. S Media Team има едно кулинарно и едно лайфстайл списание, но те са лидерите на пазара. За разлика от други издателства, които притежават по няколко списания от един сектор, но лидерът е друг.

- Какво си пожелавате навръх рождения ден на „HELLO! България“ и какво пожелавате на екипа си?
- Искам да сме по-дълго заедно, защото животът с тях е прекрасен. Пожелавам си да порасна още с „HELLO! България“ и да не спирам да се уча от него. Пожелавам си усмихнатите дни да са повече и да не спирам да вярвам в чудеса.

 

Иван Върбанов в."КЛАСА"
18.01.2012, София




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556205
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930