Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 11:58 - Защо забравихме, че можем да бъдем добри?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4505 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.01.2013 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ, ЧЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ДОБРИ?


Иван Върбанов



Живеем в трудно, болно и объркано време. Масово хората са озлобени, агресивни, бягащи, блъскащи, неистово нервни, неудовлетворени, понякога дори и зли?

Защо забравихме, че можем и сме способни на доброта, на обич, на съпричастност, на добронамереност дори? Животът е толкова кратък, навсякъде дебнат опасности, болести, препятствия от най-различен род и характер. И какво пречи да намерим сърцата си, да попитаме душите си - щастливи ли сме, какво направих днес, за да се усмихнат най-близките ми, подадох ли ръка на приятел, погрижих ли се за непознат в беда на улицата? Ключът е в нас...и толкова ли е трудно да се откажем от всеобщите деструктивни вибрации, които са навсякъде около на? Можем ли да променим към добро матрицата на всекидневието ни? 

Иска ми се да виждам повече позитивни послания от медиите, от реалити форматите, да се сблъсквам и усещам повече доброта около нас. Доброта, която самите ние можем и трябва да създаваме. Заради децата си, заради общността и филма, в който ние самите сме сценаристите. Да, трудно е на жлъч да отговориш с любов, на агресия - със стряскащата сила на благородството, на лицемерието - със сърцатост и откровеност  Но, нали не бива да изтриваме и забулваме красотата на живота  същността на човечността, която носим, не бива да привикваме с беззъбието на грубостта, болката, униженията, бездуховността, пошлостта, нищетата. Не бива да свикваме с това, сякаш сами изтръгваме сърцата си.... 

Иска ми се да се усмихнете, да кажете на най-близките си, че ги обичате;  да отделете време за мечтите си; да направете по едно малко чудо в поредния ден, който е част от наниза от кадри, изграждащи житейския Ви път. И тогава съм сигурен, че ще усетите, че всичко около Вас се променя, че става по-слънчево, че животът има смисъл, че огънят в сърцата Ви започва да става част от общата съграждаща светлина, от която всички ние имаме толкова нужда! 

Зная, че след всяко пропадане - идва нов полет, след всяка битка - нова - част от Вашия си поход към целта да вземем поредния житейския урок, да се научим да губим и побеждаваме, да ставаме по-силни, да имаме силата да прощаваме и да казваме "извинявай", "съжалявам", "сгреших", ....запътили се към хармонията и постигането на обикновеното чувство на щастие - независимо от измеренията му, огряващо ни и каращо ни да бъдем във вибрацията на катарзиса и добродетелите, в блаженството на съзерцанието на поредната докосната височина.

Дано, все повече хора да успеят да отключат добрият ангел в себе си, да го следват и да отприщят силата на чистотата и добротата, която все повече държим заключена дълбоко в нас!



Гласувай:
2



1. jelezov - ВЕЛИКА НАИВНОСТ
16.10.2012 13:42
Постинга би трябвало да завърши с "АМИН", защото е една добра, но безполезна и безплодна проповед, каквито милиони са поднасяни на паството от проповедниците на всички религии. Човекът е обществено същество (животно) и е толкова добър или зъл, колкото е добро или зло обществото в което живее. Според мен е подлост да желаеш хората да стават по-добри в една обществена форма на която злото (експлоатация, потисничество, лъжа, алчност, корист и т.

н. и др. под.) е иманентна същност. Днес всеки хуманист, какъвто несъмнено е авторът на постинга, трябва да проповядва една единствена истина: мажем да станем по-добри, само когато създадем едно друго по-добро общество. И за де не звучи тази истина като омагьосан логически кръг, ще цитирам 3-я от "ТЕЗИСИ ЗА ФОЙЕРБАХ" на Карл Маркс: "Материалистическото учение - че хората са продукти на обстоятелствата и на възпитанието и че следователно изменените хора са продукти на други обстоятелства и на изменено възпитание - забравя, че именно хората променят обстоятелствата и че трябва да се възпитава и самият възпитател. Затова то по необходимост стига до там, да разделя обществото на две части, едната от които стои над обществото (напр. у Роберт Оуен).
Съвпадението на промяната на обстоятелствата и на човешката дейност може да бъде разгледано и рационално разбрано само като РЕВОЛЮЦИОННА ПРАКТИКА". (К. Маркс Ф. Енгелс.Съчинения, т. 3, стр. 4)
Трябва да отбележа, че този Тезис трудно се проумява дори от убедени марксисти. В социалистическото минало много учени философи и особено педагози направиха научна кариера с писания обосноваващи тезата,че Маркс пледира за възпитание на възпитателите като средство за преодоляване на обществените недъзи. Авторът на постинга споделя същата заблуда, бидейки убеден, че той самият вече е станал или по рождение е от добрите и е в правото си да зове другите да го последват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529434
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031