Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2017 12:11 - СБЖ - солидарни и по-силни сме от всякога!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2017 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Иван Върбанов


Български адвокат по медийно право, с претенции да бъде международен експерт в областта на прозрачността и достъпа до информация, правата на човека и свободите, си позволи да представи  ролята и дейността на  СБЖ в доклад за  ГД "Вътрешни политики" на ЕП по следния начин:  "Съюзът на българските журналисти е слаб и не осигурява подкрепа на своите членове в случаи на натиск, идващ  от политици, представители на държавата, лица от бизнеса или работодатели". 


Авторът е бил натоварен да подготви експертна оценка за медийния плурализъм и свобода в България, като част от цялостен мониторинг за държавите в ЕС.


Той е шеф на юридическия екип на Фондация "Програма Достъп до информация" и е председател на Комисията по журналистическа етика към Фондация "Националната комисия по журналистическа етика",  в която съучредител е и СБЖ.


Защитата и отстояването на професионалните и етични журналистически стандарти, издигането на авторитета на медиите, отстояването на правото на аудиторията за всестранна и точна информация - това са само част от целите на Фондацията.


Учудващо, обезпокоително и неприемливо е български експерт да неглижира и принизява субективно статута на СБЖ - най-голямата професионално-творческа и синдикална представителна журналистическа организация у нас, както и необосновано да изгражда негативна оценка пред европейски институции в доклад, в който авторите са поканени да направят медийно изследване за демократичните процеси в страните от ЕС и наличието на медиен плурализъм и свобода на медиите. Експертиза, която е финансирана с пари на европейските данъкоплатци. 


Да неглижираш 120-годишната организация на българските журналисти, която има над 5 000 члена и повече от 150 дружества в цялата страна, която ежедневно работи за защитата на професионалните, социални и синдикални права на колегията, която твърдо и безкомпромисно защитава свободата на словото, отстоява професионалната журналистика и се бори против всички форми на цензура, е удар и предизвикателство към всички членове на организацията. Защото СБЖ не е имагинерно понятие или субект. СБЖ - това сме всички ние. 


СБЖ е силна и авторитетна организация. Защото сме независими и неподчиняеми - икономически, финансово и политически. СБЖ не взима грантове, не обслужва конюнктурата, не прави компромиси и не сключва сделки с никого. СБЖ твърдо и безкомпромисно отстоява журналистическите и човешки принципи, работи за и в името единствено на Истината.

 
Съюзът има сключени двустранни договори с над 60 журналистически организации от света. Организацията ни  е член и се радва на пълната подкрепа на нашите партньори от Европейската и Международната федерации на журналистите. (Моля, не бъркайте статута на федерациите с други  асоциации.)


Да, СБЖ често пъти е неудобен - на властта, на работодателите, на олигархични структури и корпоративни кръгове, на кукловодите, медийните монополисти и босове.


СБЖ работи в интереса единствено на своите членове - журналистите. Заедно бяхме с колегите от БНР  - в кризата преди година, заедно отстоявахме самостойния статут на двете обществени медии - БНТ и БНР, като реакция на опитите на властта да ги обедини, а битката с днешна дата е езиковото многообразие на Радиото, бъдещето на "Радио България" и запазването на професионалистите от езиковите редакции на най-старата електронна медия у нас. Наблюдаваме отблизо и анализираме медийните процеси, следим за спазването на трудовото законодателство от издатели и собственици на медии, като нееднократно сме сезирали компетентните органи  с искане за намесата им в конкретни казуси. Реагираме светкавично при опити за посегателство над журналисти и свободата на словото. СБЖ инициира и депозира в НС законодателни промени за защита на журналистическия труд. Създадохме кампаниите „Свободата зависи от нас” и „НЕ на фалшивите новини!”. Подкрепихме арестувания вестник "Прас-прес", защото вярваме, че независимостта и свободата на словото в България са сред основните демократични ценности на съвременната държава, които трябва да бъдат защитавани. И още, и още ... Цялата информация за всички наши позиции и дейност може да бъде намерена на сайта ни - http://www.sbj-bg.eu.


На този фон, всички опити да бъде злепоставян, унижаван и омаскаряван Съюзът - и то пред външни организации, са недалновидни и безрезултатни. Никой не би трябвало да си позволява да размахва заканително пръст към нашата организация, нито да си мисли, че европейски или други чиновници, лобита или структури могат да оказват давление върху дейността и развитието на СБЖ. 


Свободата зависи от нас! Тя е функция и от нашата етика и професионализъм, нашето достойнство, морал и честност, от нашата воля да работим, да огласяваме единствено и само Истината. Никому в угода, никому - напук. 


През далечната 1907 г., в устава на Първото журналистическо сдружение в България - Дружеството на столичните журналисти, с председател Йосиф Херст, е записано: "да сдружи ратниците на българската журналистика, да повдига етичното равнище на българската журналистика, да създава благоприятни и съответстващи на високото журналистическо призвание материални и морални условия на вестникарската работа, да посредничи в споровете между издателите и хоноруваните журналисти, да се намесва по покана в спорове за чест, възникнали между членове на дружеството, като вестникари, както и с други лица и въобще да стои като буден страж над професионалните интереси на журналистите по призвание". Ето този завет и тези каузи следваме през годините неотменно.

Солидарността е още едно от качествата на нашата организация. 
И затова сме силни! А днес - повече от всякога! 

Времето го доказва.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2552178
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930