Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2017 15:08 - Рамон Перес - Маура: „Борим се за правото на журналистите да задават свободно въпроси”
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2017 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов

София, 15.11.2017 г. | Борим се за правото на журналистите свободно да задават въпроси към политиците.  Това каза по време на среща с български журналисти Рамон Перес – Маура, зам.-главен редактор на испанския ежедневник „АВС”. Маура гостува в Съюза на българските журналисти по темата за медийната среда и проблемите на журналистиката в Испания.

Рамон Маура обясни, че има доста често случаи в  които политици правят единствено и само изявление пред пресата, без да дават възможност за въпроси от страна на медиите. По думите му такава форма на медийно събитие е непълноценна. Често и в контакт с журналистите говорителите на институции или високопоставени служители игнорират поставените въпроси, въпреки настойчивите питания и важността на темите.

Рамон Маура  заяви, че в Испания има нестабилност на трудовия пазар, поради големите промени и трансформации в медийния сектор и неспособността на големите медийни групи да се адаптират, да приложат успешните бизнес модели и да приемат предизвикателството  в битката с дигиталните медии в новата цифрова среда. „Телевизионните компании не знаят как да се справят с техните онлайн конкуренти и операторите, произвеждащи аудио-визуално съдържание в Интернет. Сред най-влиятелните конкуренти е Netflix – платформата, която дава възможност на потребителите да ползват съдържание когато и където пожелаят. Радиото, което вече се слуша през всички мобилни устройства преминава плавно в новата дигитална среда, но печатът е пред самоубийство”, коментира Рамон Маура.

Испанският журналист окачестви като грешка безплатният достъп до медийно съдържание в онлайн средата. Според него издателите на печатни медии продават вече само стойността на хартията, но не и информацията и вложения журналистически труд. 

Верният бизнес модел според Рамон Маура е заключеното представяне на информация в Интернет. Той подчерта, че авторитета на утвърдените медийни брандове се основава на доверието на аудиторията, отстоявано с десетилетия.    Рамон Маура подчерта, че в Испания всеки може свободно да защитава всяка идея в рамките на закона и че свободата на словото е реална. Журналистът даде пример с ЕТА, която е имала собствен радио и тв канал. Неприемливото, според него, е ако такива профилирани медии – пропагандни или политически, се финансират от данъците на гражданите.

Рамон Маура посочи, че според него няма примери за заплахи над испански журналисти или ярки, остри проблемни казуси, които да пораждат необходимостта от тяхната защита.   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551716
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930