Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2018 22:40 - ИВАН ВЪРБАНОВ: НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДЕТСКИЯТ ХОР НА БНР ДА НОСИ ИМЕТО НА АКАД. ХРИСТО НЕДЯЛКОВ?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2019 00:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов*

София, 15.01.2018 г. | Чета новината за изключителното внимание и уважение, което засвидетелства Н.Пр. г-жа Акие Абе - съпруга на министър-председателя на Япония, към славеите от Детския хор на Българското национално радио. В неделя тя се срещна с тях в БНР, а те я поздравиха с малък концерт в нейна чест. Г-жа Абе приветства певците с думите: "Много чаках тази среща и веднага щом пристигнах в България, дойдох тук. Вие пътувахте много пъти до Япония, за да изнасяте концерти. Надявам се да продължите да развивате приятелството между България и Япония." Г-жа Абе завършва с "Благодаря Ви", което произнася на чист български език.

В тази връзка си мисля: Не е ли време България и в частност Българското национално радио да засвидетелстват нужното внимание и респект към основателя и главния диригент на Детския радиохор - академик Христо Недялков. Дали не е време, навръх празника на Радиото - 25 януари, да бъде кръстен радиохорът на славеите на името на Маестрото?

В знак на признателност, че през далечната 1960 г. акад. Недялков създава Детския радиохор, обучава поколения певци през десетилетията, изнася стотици концерта по целия свят, а майсторството на българчетата вдига на крака публиката по целия свят и спечелва нестихващите овации на екзалтираните слушатели в над 30 страни, насладили се на ангелските гласове и красивата музика в зали из 4 континента.

Разбира се, че най-голямото завоювано безапелационно признание и преклонение е в Япония, където съставът има 18 турнета - изнася над 500 концерта в повече от 150 града.

Приносът на акад. Христо Недялков към Детския хор на БНР е огромен, защото освен негов диригент той пише и огромно количество музикални творби - над 400 хорови и солови песни. Сред тях са емблематичните: "Зимна песничка", "Здравей, първи клас", както и култовите "Над смълчаните полета" и "С червените ботушки".

Япония присъжда на Маестро Недялков един от най-високите си отличия-

Орден на святото съкровище "Златни лъчи" и го асоциира като гост-професор в университета в Токай. Акад. Недялков е носител на безброй музикални и национални награди и отличия, между които и орден "Стара планина" I степен. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата "Културен посланик на Европа".

През целия си творчески и професионален път Маестрото остава верен на Радиото. Служи му 54 г., а с хора работи 51 г. Стреми се през цялото време към музикално съвършенство. Педагог, учител, диригент, композитор.

За всички ни е факт, че акад. Недялков създаде уникална вокална школа. Обучава по законите на италианското белканто стотици малчугани. Успява да сътвори чрез детските гласове неповторима и уникална звукова симбиоза от чисти и красиви вибрации, да създаде неповторими музикални картини, да извае с детските тембри и вибрациите на всеки тон спектакъл - чудо, пропит с ярки емоции, провокиращ въодушевление и възхита в публиката.

Щастлив съм, че с идването ми в БНР през 2012 г. имах привилегията да работя и да общувам с Маестрото. Голямата награда за цялостен принос към БНР "Сирак Скитник" му бе присъдена през същата година.

Спомням си, че до последния си дъх мислеше за Радиото и неговия хор. Планираше нови турнета, коментираше бъдещето на състава и как да бъде съхранявано българското хорово изкуство.

"Аз съм човек, който не се отпуска и не се предава. Дано БНР съумее да запази и съхрани хора и след смъртта ми!", бяха последните послания, които изрече и съм запомнил от Маестрото.

Академик Недляков е изключителен българин, той е епоха в музикалната ни култура. Детският хор на БНР създаваше през десетилетия имижд на страната и на българската нация. Всички права върху творчеството на Христо Недялков са предоставени безвъзмездно на Радиото.

Именно поради това бих дръзнал да предложа на ръководството на БНР да предприеме тази решителна и категорично стъпка и да кръсти Детския хор на БНР на името на акад. Христо Недялков.

Ще бъде заслужен и достоен жест на благодарност, признание и почит към Маестрото. В името на опазването във времето на паметта за приноса и величието на състава и неговия създател. В името на завета да бъде отстоявана каузата и мисията на Детския хор на Българското национално радио.

– – –
* Коментарът изразява единствено и само мнението на автора.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530106
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031