Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2018 03:11 - ИВАН ВЪРБАНОВ: НОВ КРИЗИСЕН КАЗУС В БНР - ТОЗИ ПЪТ С МУЗИКАЛНИТЕ СЪСТАВИ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2019 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image



Иван Върбанов*

София, 28.04.2018 г. | Пореден скандал тресе Българското национално радио. След кризите с Музикаутор и Радио България, сега във фокуса е нов казус - ниското заплащане на музикантите от съставите на Радиото.

От няколко месеца музикантите от Симфоничния оркестър на БНР, от Оркестъра за народна музика, от Биг Бенда - носят протестни лентички на реверите си по време на своите публични изяви. Тези дни елитните виртуози излязоха на улицата, пред сградата на Старата къща на "Драган Цанков" 4, за да демонстрират своето недоволство и протест от унизително ниското си заплащане.

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА?!

В репортажите на медиите, които отразиха протеста, изведнъж блесна фигурата на генералния директор, който заяви, че подкрепя протестиращите.

Ама, че работа?! Ама как така мениджмънтът подкрепя недоволстващите? Не трябва ли именно ръководството на Радиото да намира решение на проблемите, да отстоява правата и да защитава интересите на медията и работещите в нея? Какво точно работи генералният директор - управлява дейностите и ги менажира или управлява и менажира протести?

Спомнете си, че по темата за написване и наличие на стратегия за развитието на Радио България, такава бе поискана от протестиращите тогава журналисти, въпреки че това е задължение на управляващия борд. Негово право и ангажимент е да начертае хоризонтите и да рамкира процесите и перспективите на стратегическо развитие, а не отговорност на работещите и служителите. Журналистите са натоварени с други професионални задачи - да произвеждат съдържание, да създават професионален информационен продукт и т.н.

БНР е подложено на непрекъснати удари и рестрикции. Напъните да се обезкръви езиковото многообразие на Радиото, чрез съкращаване на Главна редакция "Радио България", и то в навечерието на Българското председателство, е абсолютно идентично посегателство към медията като идея и мащаб с казуса сега - нерешимият уж проблем с ниското заплащане на музикантите на БНР. Националното радио има особен статут и мисия. Разбира се, на първо място да информира - БНР е абсолютният информационен лидер в радиоефира на България. Но и да създава и продуцира българска култура.

Кой и защо посяга на БНР? Защо трябва да бъде отслабена силата на националната медия и да бъдат унищожени пълноценно действащи звена, програми, дейности? Какво се готви утре?

Стъпките се наслагват. Да закрием Радио България. Да преместим музикалните състави към Министерството на културата или да вземем та да ги закрием. А утре - какво следва? Ще закрием и регионалните програми, после и програма "Христо Ботев" - културната територия в радиоефира ... А защо не остане само "Хоризонт". Пък после, да решим фриволно да ги съберем с Канал 1 и готово. Ето ти една радио-телевизионна кооперация. Малка и икономична! Хем държавата ще плаща по-малко пари за държавните радио и телевизия, хем ще ги свием в полза на частниците в сектора.

ДА СЕ СВИРИ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА БОЙКО НЕ Е ДАЛНОВИДНО

Да изведеш музикалните състави, за да свирят протестно под прозорците на Министерски съвет, пред Парламента или да изнесат концерт на открито на Влади Горанов - всичко това, май не е сериозно и далновидно. Да, премиерът Борисов, категорично неприемливо се изказа по отношение на броя на съставите на БНР и неглижирането на тяхната мисия и функция. Няма ли медийни съветници, които да го информират професионално? Но, Борисов ясно каза ясно и точно, че всичко е въпрос на пазарни принципи и менажиране. И това е абсолютно вярно!

Така, както се менажират театрите и филхармониите. Концерти, продажба на билети. Необходим е ясен и професионален подход и да се приложи усепен културен мениджъмнт.

ЗАЩО ТОЧНО СЕГА СЕ ИЗНАСЯ НАПРЕД ПРОБЛЕМЪТ С НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ?

Не разбирам защо точно сега се извежда проблемът с безспорно обидно ниското заплащане на музикантите в БНР? Та нима това е новина от вчера или днес? Мандатът на този генерален директор тече вече трета година. Кога и къде той открито би камбаната по този въпрос? И нима журналистите в БНР са по-добре платени? Та те също работят на критично ниски трудови възнаграждения, на фона на тези в частния сектор.

Къде и кога ръководството на Радиото заяви тревогата си или безсилието си пред този кризисен казус? Пред парламентарната Комисия за култура и медии, или пред СЕМ? Какви решения на проблема предолжи борда на медията? И къде ги заяви?

КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА

Но, защо днес някой иска да отреже музиката? Това посегателство ли е срещу българската култура и идентичност? Ако да - в чия чуждоезикова полза и в чий интерес е тази поръчка?

Орязването на програми, осакатяването на мощта на държавното радио би могло да бъде тълкувано и като осакатяване на държавен гигант, чиято мощ трябва да отслабне в полза на играчите - конкуренти в частния сектор.

КОЙ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСА НА МЕДИЯТА И НА СЛУЖИТЕЛИТЕ Й?

Това е основният въпрос днес. След като непрекъснато сме свидетели на трусове, кризи и протести в БНР, то кой стабилно управлява, кой ръководи процесите и кой мисли за менажирането на Радиото? Кой ще защити интересите на медията и на служителите й? И по-важното: От кого трябва днес да се опази Радиото?

Защо трябва да бъде ликвидирано всичко, което е създадено през годините?
Защо?

И, г-н Борисов, БНР има шест легендарни музикални състава, не четири:

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР
СМЕСЕН ХОР
ОРКЕСТЪР ЗА НАРОДНА МУЗИКА
БИГ БЕНД
ДЕТСКИ РАДИОХОР
ВОКАЛНА ГРУПА "РАДИОДЕЦА"

Аналогични състави няма нито в МВР, нито в МО, нито някъде другаде.
Това са абслоютно стойностни и велики музиканти.

УПРАЖНЕТЕ ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ В ИМЕТО НА БНР

Държавата и нейните институции имат инструментариума да контролират и да изискват професионално и компетентно менажиране на предоставяните десетки милиони лева за издръжката и дейността на БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО.
Намесете се!
Но, не закривайте и не режете нищо, което е част от БНР.
Защото то вече е на повече от 80 години.
И ще го има и след нас! Това е сигурно!

---
* Коментарът изразява единствено и само личното мнение на автора.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550716
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930