Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2018 00:45 - ИВАН ВЪРБАНОВ: ЛИЧНО ЗА ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.01.2019 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов


София, 08.05.2018 г. | Днес имах удоволствието да присъствам на обучителен курс за прилагането на задълженията по регламента за личните данни, който влиза в сила от 25-ти май. Седях, слушах внимателно и се стараех да запомня всичко. В залата, освен мен, присъстваха и много PR-специалисти. И малко журналисти.


След дългата встъпителна разяснителна част заваляха въпросите по прилагането на регламента.

Знаете, че ноу-хауто на всеки PR е богатството на неговата база данни с контакти. Това е каналът за комуникация с представителите на медиите и VIP персони, които са комуникатори на посланията, които трябва да бъдат предаден на публиката.

Безумно ми се струва заради новите правила, които влизат в сила след 25-ти май, всеки, който притежава голям масив от имейли и работата му е свързана с публична комуникация, да трябва да се извинява на получателите на съобщения затова, че им предоставя важна информация, която чака да бъде съобщена на аудиторията.

Чух интерпретацията, че в темплейта на всеки имейл трябвало да се съдържа запитване и опцията журналистите да имат възможността да се откажат чрез отписване от правото си да получават такава информация от източника, който им изпраща конкретното електронно писмо. Стори ми се нелогично и дори абсурдно.

Та нали журналистите работят точно това - събират информация от източници и я публикуват, след като я проверят. А и кой журналист би се отказал от правото си на достъп до информация или връзката си с източник? Никой!

От експертите по защита на личните данни бе формулирано и тълкуванието, че на пресконференция би трябвало ясно да бъде упоменавано, че по време на събитието ще се снима, видеозаснема, записва със звук и т.н. Е, как така? Нали това е публично събитие, чиято цел е да бъде съобщена информация, която да бъде цитирана и разгласена от медиите. Пресконференцията е събитие, на което се съобщават новини пред журналисти и целта е да присъстват колкото се може повече представители на средствата за масова информация. Целта е новината да бъде оповестена бързо, през максимален брой медийни канали.

Та и тази препоръка по отношение на искането на разрешение за снимане и заснемане по време на пресконференция не ми се стори много разумна.

Какво реших ли?

Ще напиша на всички мои контакти от цялата си база данни, че ще продължавам да си общувам с всички колеги, ще продължа да им предоставям информация за публикуване, както досега. Пък, ако на някой му е много неприятно от това - нека ми пише. Аз тутакси ще го залича от мейлинг листата си. Вярно, с мъка на сърце.

На срещата, посветена на новите правила за защита на личните данни, бяха зададени въпроси от PR-и, визиращи рамките на правомощията и действията на комуникаторите по отношение на предоставяне на информация към медиите, касаеща лични данни на лица. Колегите търсеха границите и допустимите рамки на предоставяната информация, която могат да изнасят, за да не нарушават правата на личността, а и да съдействат за информираността на аудиторията. Тук, признавам си, видях затруднението на тълкувателите на правилата за защита на личните данни, защото бяхме изключително и само на територията на професионалните и етични правила на журналистиката.

Професионалните пресцентрове към институциите обикновено са възприели практиката да посочват с инициали имената на субектите на съдебни процедури, жертви или лица, засегнати от произшествия, природни бедствия, трагедии и т.н.

Никой говорител или представител на институция, здравно заведение и т.н., не бива и не може да дава директен отговор за състоянието на пациент или да се произнася за вината на подсъдим преди съответния постановен съдебен или административен акт или съгласието на лицето такава информация да бъде разпространявана за него публично. И не толкова заради новите правила за защита на личните данни, а много повече заради основните наши правила - етични, морални, професионални.

Ето поради горното се запитах : Е, как така тези опитни колеги си задават въпроси за характера и начина на работата им едва днес? А как са работили досега?

Беше споделен пример, че медиите и журналистите били доста агресивни по отношение на събирането на информация. Имало даже журналисти, които били упорити и настойчиво - нахални и много питали, та даже и заплашвали отделите за комуникация към съответните ведомства.

За мен е повече от ясно, че е въпрос на професионализъм, опитност и находчивост на съответния PR-експерт как да реагира, как да формулира отговорите си, и дори да прецени кога да откаже коментар.

Имал съм удоволствието да работя от двете страни на барикадата - и като PR, и като журналисти. И мога да кажа, че е еднакво предизвикателство да задаваш точните въпроси, да разплиташ кълбото от информация и да откриваш фактите и обстоятелствата. Но, в същото време се иска опит и професионализъм в подходите и начина как да разкриеш информация за медиите, която не нарушаваш етичните правила и правата на гражданите.

Съзнавам, че духът на новите правила за защита на личните данни не са санкциите, рестрикциите и строгите правила. Духът и философията са осигуряването на самата защита и сигурност на личните данни на гражданите.

А това зависи не от машиналното прилагане на правила, инструкции и наредби, а от разумното прилагане на правилата.

Не можах да задам въпросите си на които зная предварително отговорите:

1. Може ли в медия да бъдат поставени камери по коридори и в помещения, които да записват със звук и картина поведението на служителите? Без да бъде взето тяхното информирано съгласие и без те да бъдат оповестени, че са обект на записване и наблюдение?

2. Може ли фирма да злоупотреби с личните ми данни, да регистрира седалището на компанията си на домашния ми адрес и никоя институция вече месец да не може да санкционира субекта по съответния законов ред?

3. Как са защитени личните ми данни и права при подслушване например на телефона ми и записване на разговорите ми?


Задавам все риторични въпроси.

Но, важното е, че вече съм готов да посрещна 25-ти май, когато влизат новите изисквания за защита на личните данни, напълно уверено и сигурно.
Какво ще правя ли? Ще продължавам да работя както досега.
Само ще внимавам някой, който може да се сдобие с личните ми данни, да не регистрира инициативен комитет и да ме издигне за висок пост, без да зная.
Защото от сега Ви казвам - ще откажа!

Искам да живея както досега. Без да зная наизуст номера на личната си карта и да се замислям, когато трябва да посоча единният си граждански номер.

А за другото - вече зная, че се носи административна и наказателна отговорност.
За злоупотребите с личните данни, де!
И са предвидени глоби за нарушителите. И то - солени!







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529572
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031