Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2019 00:54 - Не пейте с микрофони в класически постановки!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Леле!

Добре, че посетих Операта, че да срещна мои приятели и стари познайници от Музикалния театър. И да чуя, че критичните ми публикации по отношение на практиката в класически постановки (в Оперетата)да се пее с микрофони са предизвикали елегантно, но осезаемо игнориране към скромната ми личност.

Да повторя: Да се пее класическа оперЕта с микрофони е непрофесионално, нарушаващо стандартите и жанровите традиции, дори е еретично погазване на нормите. Ако някой не се чува в за
лата - или да отиде да си доучи при вокален педагог, или да поработи с преподавател върху дикцията си и говора си.

Срамота е да се поругават постиженията и вокално-актьорските образци в жанра на златното поколение артисти. Нима Мими Балканска, Асен Русков, Стефан Македонски, или техните наследници - Арон Аронов, Ной Николов, Хари Харалампиев, Донка Шишманова, Веселин Дамянов, Видин Даскалов, Марияна Коцева, Светлана Иванова, Анелия Шуманова ... , поколенията звезди през десетилетията, са пели на култовата сцена с микрофони в класическите оперети?

Нищо не започва от днес, колеги! А и не пеете на стадион или в Арената. Всъщност да припомня, че Караян е прослушвал новите певци като ги е карал да застанат в дъното на сцената и да пеят ария в динамика пианисимо. Ако певецът “пробие” звуковата завеса на оркестъра - получавал договор и привилегията да работи с Маестрото.

Иначе, както сме я подкарали, утре някой ще реши, че трябва да се пее с мегафон от сцената или пък, че всяка нашумяла звезда от тв риалити може да бъде новият Павароти или да се съизмерва с Гена. Една от мисиите на културните институти е да създава и съхранява професионално - естетичните норми, критерии и стандарти, както да опазва високото ниво на изкуството.

Нали?



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551157
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930