Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2009 23:15 - ИСКРОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА! ДА ЖИВЕЕ ИСКРОВ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.08.2009 23:18


ИСКРОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА! ДА ЖИВЕЕ ИСКРОВ!

 

Управителят на БНБ  подаде оставка.

41-то НС освободи Искров и подуправителят на БНБ с мотива ,че те са избрани предсрочно от 40-тия състав на  Парламента на Републиката.
Народният представител Стоян Мавродиев от ГЕРБ заяви : „НС може да предложи всеки доказан професионалист и мисля, че Иван Искров е такъв. Съществува възможност всеки народен представител или парламентарна група да направи предложение за избор на Искров отново. В България има много добри финансисти и икономисти, така че изборът не е малък.”
.... И дойде новината :” Искров - новата номинация на ГЕРБ”.
Неофициални източници сочат за приемник на поста обаче Калин Христов.


 

Не искам да се намесвам в отношенията между „Кабинета БОРИСОВ” и  БНБ, но нека поне задам въпросите си:

1/ реализира ли БНБ по времето на мандата на Искров една от най-основните си функции - т да играе контролираща и превантивна функция спрямо циклични и всякакви други икономически кризи.
2/ БНБ  предвиди  ли  идващата икономическа криза и  съумя ли  да играе ролята на независим гарант за силна, амбициозна и навременна анти-кризисна макроикономическа и микроикономическа политика?
3/ В Законът за БНБ, ще видите, че още в чл. 2, ал. 3 е ясно записано, че "Българската народна банка подкрепя политика на устойчив и неинфлационен растеж". По време на мандата на Искров растежа устойчив и неинфлационен ли беше?
4/ Добре режисиран ход ли бе подаването на оставката, на фона на светкавичната номинация ( с разлика във времето от 1 час)?

 
Да си припомним:
Звездата на Иван Искров  изгря на 1 юли 1997 г. - деня, в който беше въведен валутният борд в България.  Тогава той  изненадващо стана заместник-председател на Държавната спестовна каса.

Самият Искров не отрича, че е бил назначен за заместник-председател на касата с партийна препоръка при управлението на Иван Костов. „Не крия, че имах партийна подкрепа, но никога не съм бил партиен талибан и имах уважението на колегите си преди това“, заяви преди време в интервю за „24 часа“ Иван Искров.

По-късно Иван Искров  отива на работа в „Росексимбанк“, където трябваше да отговаря за новите банкови продукти и услуги. Шеф на банката по онова време беше Емил Кюлев, но акции от нея притежаваше и скандално известният руски бизнесмен Майкъл Чорни. В „Росексим“ Искров беше един от четиримата изпълнителни директори, които можеха да представляват банката.

Искров признава, че е бил изкушен за включване в листите на царското движение от Любка Качакова, с която е учил заедно в УНСС. По нейна покана той е бил включен в екипа, написал икономическата програма на НДСВ, в който влизаха Николай Василев, Милен Велчев, Владимир Каролев и останалите царски икономисти.

В историята на централните банки по света няма практика начело да се поставят партийни личности .Още повече че на учредителния конгрес на партията НДСВ през април миналата година Искров стана неин заместник-председател. Това на практика го направи трети в йерархията на царската партия след лидера и Симеон Сакскобургготски и първия заместник-председател Пламен Панайотов. Когато кандидатурата на Иван Искров за управител на БНБ беше издигната, мнозина изтълкуваха този ход като опит да се подчини независимата по закон централна банка от страна на управляващата партия.


А СЕГА НА КЪДЕ?
Важно е , дали ще има открито състезание за поста гуверньор на централната банка? Дали ще  се потърси най-добрата кандидатура, знаещ и доказал  се макроикономист с опит!

 

Родните депутати ще гласуват – дано да са убедени в избора си (ако наистина имат възможността да избират)?!
И дано това не е единствено политически избор!
Дано!

София, 22.август.2009

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551207
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930