Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 13:57 - Постоянният представител на страната ни в Европейския съюз Бойко Коцев ще бъде призован като свидетел по делото срещу Батко.
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2010 21:16


Постоянният представител на страната ни в Европейския съюз Бойко Коцев ще бъде призован като свидетел по делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев, известен като Батко.


Коцев ще трябва да разкаже подробности около решението на Еврокомисията да спре изплащането на средства по европейските програми заради съмнения за конфликт на интереси, предаде "Всеки ден". Преди да замине за Брюксел Бойко Коцев беше заместник-министър на вътрешните работи.

По делото днес свидетелства бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов. Той обясни, че в началото на миналата година са получени писма от ЕК заради съмнения за конфликт на интереси във връзка с бившата Агенция “Пътища”. Първото писмо е било след публикации в българската преса, свързани с Веселин Георгиев и с брат му. От Брюксел са ни предупредили, че трябва да се вземат мерки. От Министерство на финансите са разпоредили одит на Пътния фонд.

След приключването на проверката са изпратили доклад в ЕК, който според евроекспертите бил непълен и затова те настояли за външен одитор и проверката била възложена на KPMG. Докладът от проверката разкрил  конфликт на интереси, само че не били споменати имена, а лицата били обозначени с Х, У и Z. Дацов обясни, че не знае повече подробности по това нещо, тъй като пряко не се занимавал с това. По тези въпроси отговарял другият заместник-министър Димитър Ивановски.

След края на заседанието пред журналисти Любомир Дацов сподели, че е възможно имената зад инициалите X, Y и Z да са били докладвани на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски и той да е бил запознат за кого всъщност става дума.

На предишно съдебно заседание обаче Ивановски заяви, че със съдържанието на писмото от ЕК били запознати Орешарски и  Дацов. “Дацов и Орешарски знаят всичко, те контролираха, през тях минаваше кореспонденцията, аз не съм се занимавал”, оправда се Ивановски в съдебната зала.

Според обвинението, Батко е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Прокуратурата твърди, че Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите “Биндер” АД, “Инмат” ООД, и Гражданско сдружение “Инфраструктурни обекти” с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

 

Батко бе принуден да подаде оставка от шефския пост в началото на февруари 2008 година, след като ЕК спря плащания по програма ИСПА заради разкрит от медиите конфликт на интереси. Фирма “Биндер”, която управлява по-малкият му брат Емил Георгиев, е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева. Фирмите на другия му брат пък продавали материалите за строеж на пътища.

Братята му вече се възползваха от правото си да откажат да свидетелстват, защото са роднини на подсъдимия.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 10 февруари 2010 г.

  Свидетели потвърдиха  през юни 2009 пред Софийски градски съд сключването на договори по Закона за обществените поръчки (ЗОП) между подсъдимия бивш изпълнителен директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев-Батко и братята му. Пред съда като свидетел се яви първо Албена Танева, която е работила в управлението към фонда в Стара Загора.Тя подписала конкретен договор за обществена поръчка, като не проследила развитието на изпълнението му. Танева призна, че другата страна по договора е Бойко Георгиев, по-малък брат на Батко. Всичко се одобрявало в столицата, а Танева подписвала, но на документа не слагала дата.
Пред Темида застана и Косьо Загорчев, който изготвял договори по ЗОП за около 700 обекта. Той познавал слабо другия брат на подсъдимия - Емил Георгиев, но знаел, че има подписани договори с неговата фирма.
Разпитан бе и Христо Димитров, управител на фирма, която е била подизпълнител на "Биндер" за изпълнение на поръчки. Ръководената от Димитров фирма нямала възможност да участва самостоятелно по проекти, свързани със ЗОП. Оказа се, че Емил Георгиев го е съветвал откъде да купува материали.
Междувременно защитата на Веселин Георгиев поиска нов превод на документи по делото, защото в настоящия превод една и съща дума е била преведена по няколко начина.

На 23 октомври 2008 г Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Георгиев за престъпление по служба. Той е обвинен в това, че в нарушение на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви на стойност 120 милиона лева. Предвиденото наказание в случая е от 1 до 8 години лишаване от свобода. Батко е на свобода срещу 10 000 лева парична гаранция.

Остава да се аналириза и  проследи  наличието на евентуална връзка  Батко - Пътна инфраструкутра - Биндер - Инмат  - Консорциум Тера груп  - ЕBF BSINESS TV

София 22 -12-2009   Иван Върбанов
©



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529101
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031