Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 11:44 - БТА- шеста световна среща - ВИЕНА 2010
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2010 11:50



 

 Виена – домакин на на Шестата световна среща на българските медии, 2010

 

В австрийската   столица  в периода 16-20 май , БТА  и Асоциацията на българските  медии  за шеста поредна година ще събере наши  медии. Инициативата  придоби сериозна значимост   с всяко свое издание и се провежда  традиционно в  навечерието на празника на българската култура и славянската писменост 24 май.

 

Виена е най- близкият знак за Запада до България. Градът е бил предпочетен измежду традиционното състезание между много други столици. Сред постоянната кандидатура са Париж и Монреал , както и  Москва , Будапеща, Прага и Гърция. Генералният директор на БТА Максим Минчев обясни, че дунавският град  е предпочетен заради традиционно добрите отношения  между България и Австрия през последните  150 години .  Сред мотивите на организаторите е  и факта , че  в Австрия  функционират  7  български медии: списанието „Българите в Австрия“, вестниците  „Виена днес“  и   „Море“,  радио „Орандж” , радиопрограмата „Бригада, тв предаване „От -  до ТВ“,  изданието  на българската църква „Енорийски лист“ на отец Петкин и информационният портал „Българите в Австрия“.

Виена е  и  най- голямата колония от кореспонденти , в която работят 15 представители  на  български медии от страната. 

 

Темата  на медийния форум 2010  “Новите Изток и Запад”  ще  търси преформулирането на отношенията в икономически, политически,  културен  и бизнес план.  Дебати ще има във връзка с промяната в медийната картина на България и  в света,  развитието на инфраструктурата на медиите и  процеса на трансформация по посока на преминаването от хартиен на електронен  вариант почти на всякъде.

 

 

Достиженията на съвременната българска култура ще бъдат представени  грандиозно по времето на провеждането на срещата на медиите, редом с  нашумелите и познатите имена на наши творци популярни на австрийците, това на  писателя Илия Траянов и първата цигулка на Виенската опера.

 

През последното десетилетие Австрия е  сред най- постоянните и  сериозни  партньори и  инвеститор в страната. Бизнес отношенията са традиционно силни в двете посоки.

За това  въпреки  финансовата криза  традиционният форум среща твърдата  подкрепа на   бизнеса.

 

Шестата световна среща във Виена има и голяма политическа подкрепа в лицето на политическия елит и българското правителство  и в частност : Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Божидар Димитров,  Вежди Рашидов  и  кметът на София -Йорданка Фандъкова. Те ще присъстват на официалното откриване  на 17 май в култовата сграда на кметството на Виена, заедно с австрийски политици начело с кмета д-р Михаел Хойл.

 

Основен партньор  е  Агенцията за българите в чужбина, представлявана от Райна Манджукова.   Продължава идентифицирането на нови български огнища на духовност- Катар, Португалия, Швеция, Южна Африка, представители  на които ке очаква да има на  виенската  среща 2010. 

 

 

 

 

Максим Минчев изрази загрижеността си,  за орязването на субсидиите за българските медии в западните покрайнини. Решение във връзката ситуация ще бъде търсено в рамките на медийният празник. Шестата среща ще активира и мощна подкрепа за българската  кауза да активира българите  да гласуват в подкрепа на  кандидатура ни за  Евровизия.

 

Иван Върбанов



Тагове:   Виена,   бта,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555307
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930